Anni Swan -mitali 2012 Raili Mikkaselle

18. Anni Swan -mitali on myönnetty Raili Mikkaselle 6. kesäkuuta 2012. Raili Mikkasen kirjoittama Suomen lasten linnakirja (Minerva Kustannus 2011) yhdistää taidokkaasti faktaa ja fiktiota. Laajassa tuotannossaan Mikkanen on ennenkin tarttunut suuriin historiallisiin tarinoihin ja henkilöihin ja onnistunut kertomaan menneestä elävästi ja koskettavasti.

Suomen lasten linnakirjan tarinat lähtevät liikkeelle historiallisista tapahtumista. Kaunokirjallisuuden ja tutkimustiedon yhdistäminen kiinnostavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi on haaste, jossa Mikkanen onnistuu – historia herää henkiin lukijan silmien edessä.

Lapsen ja nuoren näkökulmat tulevat tarinoissa ansiokkaasti esiin. Tietoa ja elämyksiä lukija saa paitsi Suomen linnoista, myös niin ylhäisten kuin alhaistenkin ihmisten elämästä ja kohtaloista. Kirjan on kuvittanut Laura Valojärvi. Suomen lasten linnakirja on erinomaista luettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

DTa0URQ6ss0QxIDFsOmuJbtKLUoig6pK8tvwwIHVtMs

Kirjailija Raili Mikkanen totesi palkintopuheessaan: ”Kun me lukiessamme eläydymme toisten ihmisten elämään, toiseen aikaan, toiseen paikkaan, toiseen kulttuuriin, me ymmärrämme aina vähän lisää tästä ihmisen elämästä. Me opimme erottamaan toisistaan kuvitellun ja toden, opimme tajuamaan, että niin kuin me itse olemme tuntevia ihmisiä, samalla tavalla sitä ovat toisetkin.”

IBBY Finlandin arvostelulautakuntaan kuuluvat kirjastonhoitajat Cecilia Eriksson ja Reetta Saine, koululainen Heini Könönen, tiedottaja Jutta Setälä, tutkija ja kirjailija Myry Voipio sekä erityisopettaja Teresia Volotinen (puheenjohtaja).

Palkintopuheen voit lukea kokonaisuudessaan Virikkeiden numerosta 3/2012.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.