Plättä-palkinto 40 vuotta – viimeinen palkinto Marketta Könöselle

Plättä-palkintoa on jaettu vuodesta 1975 alkaen vuoden parhaalle lasten tai nuorten kirjalle. Vuosittain jaetun palkinnon saajan ovat valinneet äänestämällä pirkanmaalaiset lapset ja nuoret.

Äänestyksen ovat järjestäneet Suomen Nuortenkirjaneuvoston (nyk. IBBY Finland) Tampereen osasto ja Tampereen kaupunginkirjasto.

Plättä-palkinto oli aikoinaan ensimmäinen ja ainoa lasten itse valitsema lastenkirjallisuuspalkinto, minkä vuoksi sitä arvostettiin korkealle myös kirjailijoiden keskuudessa. Äänestys ei viime vuosina ole enää tavoittanut samanlaisia äänestäjämääriä kuin aiemmin, eikä äänestysmahdollisuuden siirtyminen nettiin ole lisännyt vastausten määrää. Lisäksi samat kestosuosikit ovat vastaanottaneet palkinnon vuosi vuoden perään. Vuosien saatossa palkinnon ovat saaneet suositut lastenkirjailijat Anni Polvasta Timo Parvelaan. Kestosuosikit Tuula Kallioniemi, Marvi ja Merja Jalo ja Sinikka ja Tiina Nopola ovat tulleet palkituiksi useita kertoja.

Alun perin Suomen nuortenkirjaneuvoston Tampereen osastossa syntyi ajatus palkinnosta. Varsinaisesti Plättä-palkinnon ”isänä” voidaan pitää Tampereen kaupunginkirjaston legendaarista johtajaa Mikko Mäkelää. Hänen aloitteestaan hankittiin 20 taiteilija Taisto Toivosen puupiirrosta, joista yksi kerrallaan jaettiin vuosittain äänestyksen voittajalle. Ajatus oli jakaa nämä 20 Plättä-plakaattia ja lopettaa siihen. Kirjailijoiden toiveesta Plättä-palkinnon jakamista jatkettiin vielä toiset kaksikymmentä vuotta. Uusia palkintotauluja ostettiin Jalmari Finnen säätiön apurahan avulla.

Nyt Tampereen kaupunginkirjasto on päättänyt lopettaa Plättä-palkinnon jakamisen. Päätöksen ovat hyväksyneet myös Plättä-äänestyksestä vastannut Nekalan entinen kirjastonjohtaja Marketta Könönen, lasten- ja nuortenkirjallisuutta edistävä IBBY Finland ry ja Lastenkirjainstituutti.

Tänä vuonna palkinto jaettiin viimeisen kerran torstaina 20.11.2014 Tampereen pääkirjasto Metsossa Plättä-palkinnon 40-vuotisjuhlaseminaarissa. Viimeinen jäljellä ollut palkintotaulu annettiin Plättä-palkinnon pitkäaikaiselle primus motorille, Marketta Könöselle. Lämpimästi onnea!

Kuva: Pirkanmaan kirjastot
Lue lisää: https://piki.verkkokirjasto.fi/web/arena/platta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s