Anni Swan -mitali 2015 Vilja-Tuulia Huotarisen Kimmelille

Yhdeksännentoista Anni Swan -mitalin sai Vilja-Tuulia Huotarisen nuortenkirja Kimmel.

Kimmel on omaääninen ja monisyinen tarina tämän päivän nuorista. Teoksen nimikkohenkilönä on 16-vuotias Kimmel-tyttö, jolle vanhemmat antavat vastuun maailman pelastamisesta. Kimmel ottaa mutkitta tehtävän vastaan. Hän sanoo ”OK”, ostaa vaaleanpunaisen glitterillä koristetun lentokoneen ja lähtee tutustumaan maailmaan ihminen kerrallaan. Matkalla Kimmel tapaa yksitoista ikäistään tyttöä. Heidän kauttaan teoksessa käsitellään universaaleja tyttöjen kohtaamia ongelmia ja ilmiöitä, kuten ulkonäköpaineita, sydänsuruja, suoritusvaatimuksia tai seksuaalisen väkivallan uhkaa.

Kirjan luvut ovat lyhyitä ja ne tarjoavat nopeita välähdyksiä tyttöjen elämästä. Teksti sisältää rivien väliin kätkettyjä sekä julkilausuttuja oivalluksia ja paljon pohdittavaa. Harkitun tiivis muoto jättää lukijalle tilaa omiin tulkintoihin. Vaikka teoksessa käsiteltävät aiheet ovat painavia, niitä sävyttävät samanaikainen kepeys ja vakavuus; Huotarinen yhdistää taitavasti kynsilakan kiillon ja maailman pelastamisen. Henkilöhahmona Kimmel on rajoja rikkova ja itsensä kanssa tasapainossa oleva sankari, joka lähtee rohkeasti mukaan siihen, mitä maailma hänelle ehdottaa.

Kimmel tarkastelee ja purkaa nuortenkirjallisuudessa tyttöhahmoihin ja tyttöyteen liitettyjä mielikuvia. Kliseitä osoitetaan, muunnetaan ja niillä leikitellään niin temaattisella kuin rakenteellisella tasollakin. Tyttöjen maailmasta ja elämästä Huotarinen kirjoittaa ilmeikkäästi ja iskevästi. Kimmel on kunnianhimoinen ja kaunokirjallisesti erittäin korkeatasoinen teos, joka täyttää kirkkaasti Anni Swan -mitalin kriteerit. Anni Swan -mitali jaettiin tällä kertaa Naantalissa 20.5.2015 Lastenkirjahyrrä-festivaalin avajaisissa.

kimmel vilja_tuulia_6515

Kuvat: Karisto Oy

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.