Paniikkikohtauksia koulun käytävillä

Nuorten mielenterveysaiheisessa kirjoituskilpailussa tartuttiin vakaviin aiheisiin.

Tiedote 21.11.2017

Lasten- ja nuortenkirjallisuusjärjestö IBBY Finland ry järjesti yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa Pulpetti puristaa -kirjoituskilpailun, jossa 13–20-vuotiaat nuoret kertoivat muun muassa siitä, millaista on saada paniikkikohtaus koulun käytävällä, juosta karkuun kiusaajia ja tarkistaa vessan oven kahva kolme kertaa ennen rauhoittumista. Mielenterveysaiheisen kirjoituskilpailun teksteissä pulpetti herää henkiin, se puristaa ja painaa kasaan.

Nuorten kirjoituksissa kuvataan osuvasti nykyistä koulumaailmaa ja koulua nuorten työnä, josta saattaa tulla mielen sairastuessa hyvinkin ahdistavaa. Kilpailutöissä käsitellään paljon kiusaamista: ihmetellään, miten opettajalle riittää teennäinen anteeksipyyntö ilman, että kiusaamiseen oikeasti puututaan. Ongelmien keskelle joutunutta nuorta pallotellaan ammattilaiselta toiselle. Kun mieli ei enää jaksa, jokaisesta jäljestä ranteessa tulee yksi hävitty taistelu.

Kirjoituksissa nousee esiin kipeä tarve tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Koulutoverit saattavat tehdä elämästä helvettiä tai olla juuri se käsi, mihin tarttua. Läheisenkään rooli ei ole helppo. Kuinka jaksaa aina kuunnella, kun toista masentaa? Moni teksti nostaa esiin sen, miten tärkeää on, kun yksikin ihminen pysähtyy ja haluaa kuunnella. Koulussa paras ystävä saattaa olla psykologi, terveydenhoitaja tai opettaja. Apua teksteissä saadaan puhumisesta, rohkeudesta avata pulpetin kansi ja oman erilaisuuden hyväksymisestä.

Pulpetti puristaa -kilpailuun osallistui yhteensä 83 työtä eri puolilta Suomea. Tekstilaji oli vapaa. Kilpailussa jaettiin 300, 200 ja 100 euron suuruiset rahapalkinnot sekä kirjapalkintoja. Pääpalkinnon sai 14-vuotias vantaalainen Krista Tikkanen. Toisen palkinnon sai 18-vuotias Saimi Ruuttunen Vaajakoskelta ja kolmas palkinto meni Ouluun 17-vuotiaalle Helena Petäjäkankaalle. Kunniamaininnan saivat Anni Mäkinen, Salka Rauvola ja Marjo Ulkuniemi.

Voittajat julkistettiin Mielenterveysmessuilla Wanhassa Satamassa Helsingissä 21.11.2017. Kilpailu oli osa Mielenterveysviikon Työ mielessä -kampanjaa. Voittajatyöt ovat luettavissa IBBY Finland ry:n Virikkeitä-verkkolehdessä.

Kilpailun tuomaristo: lastenkirjastonhoitaja ja kirjallisuusterapeutti Pirkko Ilmanen, kirjastonhoitaja Marketta Könönen ja opettaja Noora Miettinen.

Lisätiedot:
Noora Miettinen
p. +358 40 705 5578, noora.irene@gmail.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.