Arvostelu: Ainon ja Matiaksen iltakirja

Lehtinen, Nora

Ainon ja Matiaksen iltakirja

kuv. Anne Muhonen

Pieni Karhu 2020

ISBN 978-952—7315-35-4

Suomessa on selkokielellä julkaistu jonkin verran lasten- ja nuortenkirjallisuutta joko niin, että kirjat ovat yleiskielisistä teoksista mukautettuja teoksia tai ne ovat suoraan selkokielisiä. Lapsille suunnattu Ainon ja Matiaksen iltakirja (Pieni Karhu 2020) edustaa jälkimmäistä kirjatyyppiä.

Teoksen on kirjoittanut Nora Lehtinen, jonka lapset ovat innoittaneet ja vaikuttaneet jo tähän mennessä kolmen Pieni Karhu -kustantamon julkaiseman selkokielisen lastenkirjan syntyyn. Lehtisen lapset näet pyysivät, että äiti kertoisi keksimiään tarinoita satukirjan lukemisen sijaan. Niinpä hän huomasi, että lapset rakastavat kertomuksia, joissa he itse ovat pääosassa. Kirjasarjan teokset ovat syntyneet siten, että Lehtinen on muistellut hauskoja tapauksia lastensa kanssa, ja kukin kirja koostuu erillisistä lyhyistä kirjan aiheeseen liittyvistä tarinoista. Nyt ilmestynyt ilta-aiheinen kirja sisältää tarinat Salaperäisiä yövierailta, Mörkörokki ja Avaruusjuttuja.

Aiemmin julkaistut samalla tavalla Nora Lehtisen lapsia osallistavat selkokirjat ovat nimeltään Aino, Matias ja hauskat lomapäivät (Pieni Karhu 2018) ja Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy (Pieni Karhu 2019).  Kirjojen kuuntelijan tai lukijan osallisuus pääsee myös osaksi lukuelämystä, kun useassa kohdassa puhutellaan lukijaa esittämällä hänelle kysymyksiä. Ne on painettu vihreällä värillä, ja antavat hyviä virikkeitä tuoda esiin omia kokemuksia kirjasta keskusteltaessa.

Kirjailija Nora Lehtinen on työskennellyt viestintäkasvattajana, monimediatoimittajana sekä erityistä tukea ja kielellistä kuntoutusta tarvitsevien lasten kanssa. Hän on huomannut lapsille suunnattujen selkokirjojen tarpeen. Niinpä hänen kirjoittamissaan kirjoissa sekä teksti, taitto että kuvitus ottavat huomioon selkokirjavaatimukset. Selkokeskuksen selkotyöryhmän hyväksymän kirjasarjan teokset on kuvittanut etenkin sarjakuva-albumeistaan tunnettu Anne Muhonen, jonka selkeä ja konstailematon kuvitustyyli myötäilee hyvin teosten hauskoja jokapäiväiseen elämään liittyvä tarinoita. Ainon ja Matiaksen iltakirja on omistettu niille, jotka rakastavat tähtitaivasta ja kuutamoa, niille, jotka pysähtyvät kuuntelemaan vesilinnun laulua kesäyössä, niille, jotka tanssivat möröt pois ja niille, jotka tekevät taikakatoksen.  

Teresia Volotinen 3/2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.