Arvostelu: Armstrong — Erään hiiren kuuseikkailu

Kuhlmann, Torben

Armstrong — Erään hiiren kuuseikkailu

Käännös: Roinila, Pirkko

Otava 2021

ISBN: 9789511390039

Torben Kuhlmannin Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailu kertoo hiirestä, jonka kaikki lajitoverit uskovat kuun olevan juustoa. Hiiri huomaa teleskoopillaan, että tämä ei pidä paikkaansa, ja muiden hiirien epäuskoisuudesta huolimatta pieni tähtien tähystäjä päättää matkustaa kuuhun todistaakseen teoriansa todeksi. Tästä alkaa seikkailujen sarja, johon liittyy muun muassa ilmiömäisiä innovaatioita, poliiseilta pakoilua, pettymyksiä ja periksiantamattomuutta. Ja ennen kaikkea yksi astronomisen suuri seikkailu.

Niin kirjan sujuvan tarinankerronnan kuin kauniin kuvituksenkin takana on Kuhlmann itse. Tämän ansiosta kuvitus kulkee täysin saumattomasti tarinan mukana, ilahduttaen lukijaa viehättävällä vanhanaikaisuudellaan. Kuhlmannin kuvitus on tarkkaa, taidokasta ja tavattoman suloista. 

Kirjan lopussa oleva Lyhyt avaruuslentojen historia tarjoaa myös mielenkiintoisia tarinoita oikeista avaruusseikkailuista, esitellen esimerkiksi Galileo Galilein, Juri Gagarinin, Sputnikin ja Neil Armstrongin, teoksen kuvituksen elävöittäen myös todellisia tarinoita. Kuhlmannin kiinnostus lentämisen historiaan ja tieteiskirjallisuuteen yhdistettynä hänen kuvittajan lahjoihinsa luo näin lapsillekin kiinnostavan katsauksen tieteen historiaan. Samoihin teemoihin liittyen Kuhlmannin teoksia on ilmestynyt suomeksi Lindbergh – lentävän hiiren seikkailut (2014) sekä Edison – kadonneen hiiriaarteen arvoitus (2020).


Kuhlmannin teos on sekä ilahduttava lukukokemus että visuaalisesti vaikuttava. Suosittelen ehdottomasti, että niin pienemmät kuin suuremmatkin astronautit lähtevät antoisalle avaruusmatkalle Armstrong – Erään hiiren kuuseikkailun sivujen siivittämänä.

Isla Nevalainen 3/2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.