Arvostelu: Naiset – 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

Breen, Marta

Naiset – 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

kuv. Jenny Jordahl

suom. Sanna Manninen

Sitruuna kustannus 2020

ISBN 987-952-5701-90-6

Olemme tottuneet siihen, että ainakin kansainvälisenä naistenpäivänä ja Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä nostetaan esiin sankarinaisten ja naisasialiikkeen historiaa, ja miksei tietysti muulloinkin, kun historiankirjoitusta uudistetaan tasa-arvoisempaan suuntaan. Mitä mainioin naisten oikeustaisteluista kertova teos on norjalaisen kirjailija Marta Breenin kirjoittama ja Jenny Jordahlin kuvittama nuorille ja aikuisille suunnattu sarjakuvakirja Kvinnet i kamp: 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! (Cappelen Damm 2018), joka on suomeksi nimeltään Naiset – 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta (Sitruuna 2020). Suomennoksesta vastaa Sanna Manninen

Kirja, jonka aiheita ovat mm. naisasialiike, maailman tunnetut naisjohtajat, vapaa rakkaus ja taistelu omasta kehosta, tarjoaakin runsaasti oppia feminismin historiasta. Tiiviiseen formaattiin on mahdutettu kiinnostavalla tavalla naisten vaiheita kohti tasa-arvoa ympäri maailman. Sarjakuvamuoto tekee teoksesta helppolukuisen, koska sarjakuvaruutujen tekstiosuudet ovat nasevan lyhyitä. Kuvituksen graafisuus ja samalla jopa hieman rempseä ote lisää aiheen kiinnostavuutta. Tehokas tyylikeino on myös teemavärin käyttäminen, esimerkiksi Taistelu naisen kehosta -nimisen osion lisäväri on vaaleanpunainen. Vaaleansininen on puolestaan lisävärinä Naiset taistelevat orjuutta vastaan -jaksossa, jossa kerrotaan entisten orjien Harriet Tubmanin ja Sojourner Truthin merkittävistä teoista naisliikkeen historiassa. Suomi on teoksessa mukana naisten varhaisen äänioikeuden maana sekä naispuolisten valtionjohtajien galleriassa presidentti Tarja Halosen ansiosta.

Kirjan oikeudet on myyty lähes 30 maahan. Suuria tunteita puolesta ja vastaan herättänyt kirja on saanut Norjan kulttuuriministeriön myöntämän vuoden 2018 parhaan tietokirjan palkinnon, kun taas Venäjällä sitä myydään muovikääreessä K18-tarralla varustettuna. Teoksen kirjoittaja, kirjailija ja toimittaja Marta Breen on tunnettu norjalainen feministi ja Jenny Jordahl, kuvittaja, bloggari ja sarjakuvataiteilija, julkaisee ympäristöaiheista kolumnia lapsille suunnatussa Aftenposten Junior -uutislehdessä.  Naiset – 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta on kiehtovasti toteutettu sarjakuvakirja, joka innostaa etsimään lisää tietoa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vaiheista ympäri maailmaa.

Teresia Volotinen 4/2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.