Pohjoinen ja etelä työskentelevät yhdessä

North and South working together

Pohjoinen ja etelä työskentelevät yhdessä -projekti toteutettiin Keniassa vuodenvaihteessa 2010-2011.

Kolmiviikkoisen vierailun aikana pidettiin Osiri Beachissa kulttuurien välisiä työpajoja: taidetyöpajaa, kirjatotyöpajaa, laulu- ja leikkityöpajaa, draamapajaa ja keittiotaitopajaa. Lisäksi Osiri Beachiin rakennettiin telttasauna, jossa myös saunottiin paikallisten kanssa sekä järjestettiin ensimmäinen videoesitys materiaaleista, joissa lapset itse esiintyivät. IBBY Finlandin matkalla olivat Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Sirkka-Liisa Heinonen, Kaisa Torkki, Markus Torkki ja Usva Torkki.

Kulttuuriyhteistyötä dokumentoi matkan aikan Usva Torkki. Lähinnä hänen ottamistaan kuvista koottiin valokuvanäyttely Ruohokaton alla, joka oli esillä Helsingissä Kallion kirjastossa ja Pro lastenkirjallisuustalon pilottikuukauden aikana Ebeneser-talossa, Tampereella Nekalan kirjastossa, Juvan ja Rantasalmen kirjastoissa, Ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosaston neuvotteluhuoneessa Katajanokalla, Espoossa Entressen kirjastossa ja Kuninkaantien lukion ja Kaivomestarin uimahallin yhteisessä aulatilassa vuosien 2011 ja 2012 aikana.

Nyt näyttely on täällä. Tervetuloa mukaan matkalle!

Osiri Beachin ympäristöä

Osiri Beachin kalastajakylä on hajanainen, se levittyy kukkuloille ja niiden välisiin laaksoihin. Rannassa on tiiviimpänä aaltopeltisiä ja mutaseinäisiä taloja. Kalastus on hiipumassa oleva elinkeino, eikä tilalla ole oikein mitään. Kalastusta vaikeuttaa Victoriajärvessä kasvava vesihyasintti. Paikalliset kalastavat yleensä yöllä pienistä veneistä verkoilla.

Draamapajassa

Sirkka-Liisa Heinonen vastasi draamapajasta. Osanottajat olivat suureksi osaksi nuoria aikuisia, vaikka olimme varautuneet lapsiin. Toimme lahjaksi Juvanpuiston koulun 8.-luokkalaisten tekemät käsinuket, joista oli iloa pienemmille. Nuorten aikuisten kanssa, jotka useimmat olivat työttömiä miehiä, menetelmäksi valikoitui sosiodraama. Polttava ongelma oli nuorten oman elämän ja unelmien välillä oleva valtava kuilu. Kehittelimme arjen ongelmien draamakohtauksia, joissa nuoret etsivät realistisempia teitä unelmiensa suuntaan.

Taidepajassa

Kaisa Torkin ohjaamassa taidepajassa työskenteli 20 lasta, joiden ikä vaihteli viiden ja kahdenkymmenen välillä. Aluksi pajassa piirrettiin ja maalattiin tuttuja eläimiä ja tarinoita. Väliin opiskeltiin vähän värioppia ja heittäydyttiin ympäristöön maalaamaan puita. Grafiikkaakin ehdittiin kokeilemaan. Suosituimmat välineet olivat huopakynät.

Lapset jaksoivat työskennellä ilman taukoja ja ruokaa aamusta iltaan. Keskittyminen oli intensiivistä ja kädentaidot hyvät.

Kirjastopajassa

Maija Korhosen ohjaamassa kirjastotyöpajassa tehtiin jokaisesta Osiri Beachin kirjaston kirjasta kortit. Kirjat myös päällystettiin. Näihin toimiin lapset ja nuoret osallistuivat innokkaasti. Käsialat olivat selkeitä.

Lauluja ja leikkejä

Osiri Beachin kirjastolle tuli joka päivä runsaasti lapsia, jotka eivät mahtuneet työpajoihin. Maija Karjalainen ja Maija Korhonen järjestivät heille laulu- ja leikkituokioita. Lapset saivat myös tehdä pieniä kirjoja kirjoittaen ja kuvittaen niitä itse.

Suomi-ilta ja videoesitykset

Näytimme kuvia Suomesta ja matkan aikana otettuja kuvia ja videoita Osiri Beachin lapsista. Valkokankaana toiminut lakana saatiin lainaksi hotellista Homa Baysta. Samoin videotykki, joka ei näyttänyt keltaista väriä lainkaan. Koko esitys katsottiin aggregaatin hurjassa melussa, koska sähköä ei muuten ollut saatavissa eikä jatkojohtoa ollut.

Sauna

Osiri Beachin isäntä Adrian Onyando ihastui Suomen-vierailullaan saunaan, ja pyysi meitä rakentamaan sellaisen Mount Osirin rinteeseen. Tehtävän hoiti Markus Torkki yhdessä parin nuoren miehen kanssa. Kiuas rakennettiin ensin. Sen ympärille rakennettiin kehikko telttakangasta varten. Kankaan ompeli paikallinen ompelija useasta kangaspalasta riittävän suureksi. Työvälineenä käytettiin lähinnä viidakkoveistä.

Lääkärinä

Markus Torkki piti pari päivää lääkärin vastaanottoa Osiri Beachissa. Tieto kulki ja potilaita oli paljon. Tulkkina toimi Paul Onyando.

Keittössä

Beatrice Onyandoa kiinnosti vierailulla Suomessa kovasti ruoka ja erilaiset tavat laittaa sitä. Kenian maaseudulla on yleistä laittaa ruokaa maakuoppaan tehdyn pienen tulen päällä. Uuneja ei yleensä ole, eikä mitään kylmäsäilytystilaa. Useimmiten syödään jähmeää maissipuuroa, ugalia, ja sen kanssa lihaa, kanaa tai kalaa. Katselimme miten Osiri beachin keittiössä tehtiin chabata-leipää ja ugalia. Viidakkoveitsellä kuorittiin ja paloilteltiin myös ananakset vauhdikkaasti. Beatrice toivoi, että pitäisimme keittiössä työpajaa, missä laittaisimme suomalaista ruokaa. Leivoimme pullaa ja teimme kanakeittoa. Pyynnöstä teimme myös pizzaa, kun saimme kouluvierailun yhteydessä hankittua juustoa. Lähin paikka hankkia sitä oli parin tunnin ajomatkan päässä Kisumussa.