Kirjoituskilpailu

Lukujäristys 2020
– Kirjoituskilpailu nuorille

IBBY Finland ja Lastenkirjainstituutti järjestivät 13–19 vuotiaille nuorille kirjoituskilpailun järisyttävistä lukuelämyksistä. Lukujäristys innosti 58 nuorta kertomaan lukukokemuksistaan ja lukemisen merkityksestä. Nuoret lähestyivät aihetta monella eri tavalla ja tyylillä. Kirjoituksissa oli kirjaräppejä, runoja, tarinoita, kertomuksia, filosofisia pohdintoja ja kirjailijan kohtaamisia. Jokunen nuori loi omaa kirjallisuutta kauhusta näytelmiin tai kirjoitti oman lopun itselleen tärkeästä kirjasta.

Hyvin erilaiset kirjat ovat sysänneet ajatuksia uusiin suuntiin, ruokkineet mielikuvitusta, lohduttaneet, kasvattaneet ja antaneet vertaistukea. Kirjoista Harry Potterit ovat vaikuttaneet vahvasti neljään nuoreen. Yksi vahvisti juuri oppimaansa lukutaitoa lukemalla ensimmäisen Harry Potterin, toinen luki kaikki Harry Potterit useaan kertaan ja oppi tarkkaa havainnointia kirjan rakenteesta, kirjailijan antamista pikkuvinkeistä ja erilaista ihmistyypeistä. Muita fantasiasuosikkeja olivat Tolkienin Taru Sormusten herrasta, Lewisin Narnia, Tove Janssonin Muumipappa ja meri, Iida Sammaliston Tähtimosaiikki ja  Suzanne Collinsin Nälkäpeli.

Hevoskirjat ovat antaneet monelle lukijalle ja kirjoittajalle sykähdyttäviä kokemuksia. Hevoskirjojen joukkoon mahtuu kirjoja keppihevosista hevossamaaneihin ja perinteisiin tyttöjen hevoskirjoihin.

Klassikoista Paul Austerin New York -trilogia, Aino Kallaksen Sudenmorsian, Väinö Linnan Tuntematon sotilas, Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä ja Sartren Suljetut ovet, ovat herättäneet voimakkaita tunteita ja elämän merkityksen pohdintaa niiden lukijoissa.

Mielenkiintoista oli lukea, että jotkut elämäntapaoppaat ja elämäkerrat ovat vaikuttaneet voimakkaasti asenteissa elämään ja lukemiseen. Tällaisia kirjoja ovat esimerkiksi Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet tähti ja Marie Kondon Siivouksen elämänmullistava taika. Elämäkerroista Michelle Obaman Minun tarinani, Spungenin Nancy  ja Mikael Gabrielin elämäkerta vaikuttivat syvästi lukijoihin.

Varsinaisista nuortenkirjojen klassikoista nousi esille Pikku prinsessa ja Näkymätön lapsi. Uudemmista kotimaisista nuortenkirjoista säväyksen olivat tehneet Sanna Iston, Siri Kolun, Hanna Kökön ja Henriikka Romun kirjat. Käännetyistä Thomasin Viha jonka kylvät ja Clarenin Varjojen kaupungit sekä Hunterin Soturikissat.

Kirjoituskilpailun voittajat ovat 15-vuotiaita nuoria Limingasta, Vehniältä ja Espoosta. Kunniamaininnat menevät Hämeenlinnaan ja Lapinlahdelle 14-vuotiaille.

Arvosteluraatin kuuluivat kirjastonhoitaja Marketta Könönen, hankekordinaattori Lotta Luukila ja kirjailija J.S.Meresmaa.

Voittajat julistetaan  torstaina 26.11.2020 klo 16.
Tieto voittajista tulee torstain aikana IBBY Finlandin sivuille.