Lastenkirjapäivä

Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään vuosittain kirjailija Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä 2. huhtikuuta. Tavoitteena on nostaa esiin lastenkirjoja eri puolilta maailmaa ja innostaa lapsia lukemaan.

International Board on Books for Young People -järjestön kansainvälistä lastenkirjapäivää on juhlittu vuodesta 1967 lähtien. Joka vuosi yksi kansainvälisen IBBY-organisaation jäsenmaista valitsee lastenkirjapäivälle lukemisen iloa korostavan viestin, joka leviää IBBY:n kautta eri puolille maailmaa. IBBY Finland vastasi Lastenkirjapäivän viestistä vuonna 2000. Teemana oli ”Salaisuus on kirjassa, kirjassa on salaisuus”. Viestin kirjoitti kirjailija Hannele Huovi ja julisteen kuvitti kuvittaja Mika Launis.

ibby_palluroita

Kansainvälinen lastenkirjapäivä Suomessa

IBBY Finland juhlistaa kansainvälistä lastenkirjapäivää järjestämällä seminaarin lastenkirjallisuudesta.

Vuonna 2019 IBBY Finlandin kansainvälisen lastenkirjapäivän seminaarin teemana oli Lastenkirja eläinten puolella. Seminaari järjestettiin 28.3. klo 10–16 Annantalolla Helsingissä.

Mörkömatka kirjamaailmaan johdatteli kuulijat 29.3.2016 seikkailuun Suomen ja Ruotsin uuteen lasten- ja nuortenkirjallisuuteen. Aprillipäivänä 1.4.2015 järjestimme Unkarin tiede- ja kulttuurikeskuksessa kansainvälisen lastenkirjapäivän kunniaksi seminaarin suomalaisesta ja unkarilaisesta lastenkirjallisuudesta.

Vuoden 2014 lastenkirjapäivänä järjestettiin suomalaiseen ja venäläiseen lastenkirjallisuuteen keskittyvä Löytöretkiä lastenkirjoihin -seminaari Annantalon taidekeskuksessa. Lastenkirjapäivänä 2013 kokoonnuttiin Annantaloon Silta meren yli -seminaariin, joka käsitteli kotimaista ja virolaista lastenkirjallisuutta. Vuonna 2012 toteutimme eri puolilla maailmaa kiertävän sadun, joka julkaistiin lastenkirjapäivän juhlassa Suomen lastenkirjakaupassa.