[aarrearkku] Tyttö ja koira

Myry Voipio

Kirjallisuuden ammattilaisilta kysytään säännöllisin väliajoin lempikirjaa. Yhtä säännöllisesti siihen on kaamean vaikea vastata. Miten ihmeessä voi nostaa yhden ylitse muiden? Kaiken lisäksi lempikirja voi olla toinen juttu kuin paras kirja, mikä taas on eri asia kuin vaikuttavin lukuelämys. Ja kaikkia näitä määrittävät henkilökohtaiset kokemukset ja näkemykset niin kirjallisuudesta kuin edellä mainituista adjektiiveista.

Kuten kirjaihmisillä yleensä, minunkin suosikkikirjalistani on pitkä. Siellä ovat sellaiset nimet ja tärkeät hahmot kuin Jo ja Rose (tietysti Alcottia), parrakas vauva Into (Pekka Vuori kuvaa taidokkaasti pientä ja suurta), prinsessa Griselda (Joan Aikenin Satu keittäjättäristä ja ennustuksista), Belladonna (Eva Ibbotsonin Voi noita noitia), Kalevi Korppi, Osku ja Aino (Jukka Parkkisen kyky tavoittaa kaikenikäiset kuulijat on huikea), Patty Wyatt (Jean Websterin hurmaavassa sisäoppilaitoskuvauksessa) – ja Pampula. Majesteettiseksi kuvattu pikkutyttö, joka seisoo suuren koiransa kanssa laiturilla laivaa vastassa, vaikka sataa kaatamalla.

Olen lukenut ja kuunnellut äänikirjalle nauhoitetun Astrid Lindgrenin Saariston lapset niin usein, että tarkkaa lukua on vaikea mennä sanomaan. Pampula ja Laivuri tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen, koska ensimmäisillä luku- ja kuuntelukerroilla olin itsekin pieni tyttö, jolla oli suuri koira. Vaikka Pampulalla ei ole Lindgrenin kuuluisamman tyttöhahmon, Peppi Pitkätossun, ylimaallisia voimia, on hänessä sitäkin enemmän arjen realistisuutta ja vahvuutta. Pampula on myös samastuttavampi: hän leikkii, kiukuttelee ja väsyy, jos päivä on ollut liian pitkä, tai häntä ei ymmärretä ja kuunnella. Niin kuin ihmisille nyt toisinaan käy, oli minkä ikäinen tahansa.

On Saariston lapsissa paljon muutakin mahtavaa. Kuten salaseura, Melkerin vesijärjestelmä, Nikkarila, sammakko kaivossa, ihana Malin, hylje ja sekatavarakauppa! Miten kutkuttavan jännittävää oli lukea Melkerssonien ensimmäisestä yöstä kesähuvilalla, koko saaren juhannuksenvietosta, sumuseikkailuista merellä ja siitä, kuinka ovelasti Pampula ja Pelle lunastavat Nikkarilan kruunun käsirahalla ahneen johtaja Carlbergin nenän edestä.

Lapsena kuvittelin, miltä tuntuisi esimerkiksi eksyä sumuun ja syödä trangiakeittimellä keitettyä kalaa. Arvelin, että se olisi hirvittävän jännittävää, ja luultavasti liian pelottavaa. Pampulan mukana pääsin katselemaan hylättyjä ranta-aittoja ja oikeaa, elävää hyljettä, toimimaan kotiapulaisena ja räiskyttämään hienoimman, tärkätyn kesämekon litimäräksi. Nykyisin, kun vaikkapa lentokone tai juna on myöhässä, ajattelen usein ensimmäisenä Pampulaa siteeraten: Savupiipussa voi olla kuollut pöllö. Kuollut pöllö merkitsee nimittäin hyvin myös sylinterivikaa, lastausongelmaa tai Suomen vaikeita talviolosuhteita. Suolaa lisätessäni saatan puolestaan laulella Melkerin rallatusta suolasta maun mukaan (ja kohtauksesta viisastuneena pysyttelen kohtuudessa!).

Saariston lapset lukeutuu kirjoihin, jotka antavat lukijalle aina jotain. Kieli ja tarinankerronta vetävät mukaansa ikään katsomatta, missä tietysti piileekin parhaiden lastenkirjailijoiden salaisuus. Lindgrenin kuvaus saariston kesästä ja sysitalvesta on toki nykynäkökulmasta nostalginen, mutta kokonaisuutena teos onnistuu tavoittamaan inhimillisyyden ytimen kertoessaan ystävyydestä, valinnoista, surusta, rakkaudesta ja kasvamisesta. Melkerin tiivistys kuuluu: Tämä päivä on kokonainen elämä. Minulle Saariston lapset on kirja, jossa on kokonainen maailma. Ja tietysti tyttö ja koira.

Kirjallisuus

  • Aiken, Joan: Satu keittäjättäristä ja ennustuksista (teoksessa Lapsuuden satuaarre, 1987)
  • Alcott, L. M.: Little Women (1968); Eight Cousins (1874); Rose in Bloom (1876)
  • Ibbotson, Eva: Voi noita noitia (1982)
  • Lindgren, Astrid: Saariston lapset (1965)
  • Parkkinen, Jukka: Korppi-sarja (1978–1985); Osku-sarja (1989–1994)
  • Webster, Jean: Just Patty (1911)
  • Vuori, Pekka – Helakisa, Kaarina: Into, parrakas vauva (1985)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.