[arvio] Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun päivitetty Suomi

0KA6_1_kan.inddHavukainen, Aino & Sami Toivonen
Tatun ja Patun päivitetty Suomi
Otava 2017
ISBN 978-951-1-31066-2

Lehti-, verkko- ja kirjakauppojen vuoden 2017 huhtikuun kirjamyyntiin perustuva Mitä Suomi lukee -lista kertoo, että lasten- ja nuortenkirjojen myyntitilaston ykkössijalla on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun päivitetty Suomi. Outolan poikien satumainen voittokulku jatkuu siis edelleen Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaversiona. Kirja pohjautuu vuonna 2007 ilmestyneeseen Tatun ja Patun Suomi -teokseen, jonka erinomaisuuden ansiosta Aino Havukainen ja Sami Toivonen voittivat samana vuonna Finlandia Junior -palkinnon. Mainittakoon, että Tatu ja Patu Helsingissä pääsi ehdolle samaisen palkinnon saajaksi vuonna 2003.

Tatu ja Patu seikkailivat aikoinaan jo Havukaisen ja Toivosen kirjoittamissa ja kuvittamissa Veera-kirjoissa, ja tekijäparille myönnettiin parhaasta suomalaisesta lastenkirjakuvituksesta Rudolf Koivu -palkinto vuonna 2001. Vuokko Blinnikan haastattelussa (Virikkeitä 1/2001) Sami Toivonen totesi, että tekijäkaksikon tyyli poikkeaa Richard Scarryn ja Mauri Kunnaksen kuvitusten tapaan perinteisistä ja tunnelmoivista lastenkirjakuvituksista. ”Ainon ja minun tekeminen on vähän niin kuin populaarikulttuuria sanan hyvässä merkityksessä.”  Tatun ja Patun myötä lukijat ovat päässeet tutustumaan oivaltavalla tavalla ilmiöihin, joita voi kutsua myös tieteen popularisoimiseksi.

Tässä tiedettä popularisoivassa tai peräti jopa parodioivassa teoksessa Tatun ja Patun tutkimuskohteena on Suomi. Takakansi lupaa räväkällä tavalla vastauksia hauskoihin kysymyksiin, niksinurkkaa, Tatupatu-testiä ja muuta hauskaa, ”ei pidä tyytyä puisevampiin esityksiin”! Ja toden totta, kirja tarjoaa riemukkaalla tavalla Suomi-tietoutta Outolan poikien persoonallisin ottein.  Kiehtovuus perustuu siihen, että lukija huomaa Tatun ja Patun tutkimuksissa jatkuvasti väärien olettamusten aiheuttamia hassuja virheitä.  Havukainen ja Toivonen antavat päivitetyssä teoksessaan jokakodin Suomi-tavarapaljouden edelleen rönsytä, läänit ovat näköjään virheellisesti edelleen olemassa ja uutistenlukijakin on yhä kovasti jo aikoja sitten eläkkeelle jääneen Eva Polttilan näköinen, joten kymmenessä vuodessa ei tämän kirjan perusteella ole tullut kovin suuria päivityksiä tai muutoksia. Presidenttilistaan on kyllä lisätty Sauli Niinistö, ja paikoitellen elektroniikan muotoilua on uusittu. Uudelleenlämmitetty teos on paikkansa ansainnut, ja tarjoaa joka tapauksessa niin lapsille kuin aikuisille hauskasti esitetyn tiedon lisäksi mainioita nostalgiahenkisiä elämyksiä ja erinomaisia lukuhetkiä.

Kaisa Torkki (Virikkeitä 4/2007) pohti kymmenen vuoden takaisessa arvostelussaan, että teos edistää medialukutaidon lisäksi ehkä myös mediakriittisyyttä, kun Tatu ja Patu esittävät saunavihdan lannevaatteena tai kanteleen jalkineena. Hän tarkasteli kuvituksen dominoivaa otetta tekstiin, ja pohti kuvapaljouden määrän hyviä ja huonojakin puolia. Ehkäpä juuri tämä kuvallisen ilotulituksen runsaus, jota Torkki kuvasi joidenkin aukeaminen osalta jopa ahdistavaksi, on asia, joka ei enää tunnu yhtä hengästyttävältä.

Tatun ja Patun kuuluisuus edistää hienolla tavalla lastenkirjojen suosiota, ja englanninnos This is Finland (2016) tekee Suomea tunnetuksi myös muun maailman lapsille. Olemme tottuneet Tatun ja Patun riemukkaaseen ja hillittömään menoon kirjojen kautta, ja lisäksi monen muunkin tuotteen tai median välityksellä. Lastenelokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu (2016) sai hyvät arvostelut ja suuren yleisömenestyksen. Mainittakoon myös, että kirjoihin pohjautuvia näytelmäsovituksia on nähty Linnateatterissa, Ahaa-teatterissa sekä Teatteri Hevosenkengässä, ja ajankohtainen lastennäytelmä Tatun ja Patun Suomi saa ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterissa elokuussa.

Mainiot hahmot Tatu ja Patu edistävät lukuiloa ja tuovat erinomaisella tavalla lastenkulttuuria itsenäisyytemme satavuotisjuhlaan!

Teresia Volotinen 6/2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.