[arvio] Aira Savisaari: Niilo rakentaa pöntön

Savisaari, Aira
Niilo rakentaa pöntön
Kuvittanut Hannamari Ruohonen
Karisto 2019
ISBN 978-951-23-5636-4

9789512365364Tiedätkö, miksi linnunpöntön laudan tulee olla karheaa, siis höyläämätöntä puuta? Vastauksen tähän saat Niilo rakentaa pöntön -nimisestä mukavasta lasten tietokirjasta, joka kertoo nimensä mukaisesti linnunpöntön rakentamisesta. Teoksen sisäkansissa on tarkat tiedot tarvittavista välineistä sekä selkeät ohjeet pöntön mittasuhteista, kokoamisesta ja ripustamisesta.

Iloisia vihjeitä lasten lintuharrastukseen saa myös kirjailija Aira Savisaaren hauskasta tarinatekstistä, jossa kerrotaan varsinaisen pöntönrakennusprosessin lisäksi lintutornissa käynnistä ja lintubongarin havaintovihkon täyttämisestä. Suuressa pahvilaatikossa voi myös leikkiä olevansa pöntössä asuva lintu. Hannamari Ruohosen veikeä piirroskuvitus havainnollistaa hienosti Niilon ja Hillan puuhia ja lintujen elämän seuraamista. Vähän tietysti arveluttaa kuvissa mukana hääräävä kissa!

Kariston julkaisemassa Niilo-sarjassa on ilmestynyt aiemmin Niilo nikkaroi (2015), Niilo leipoo (2016), Niilo ja villit kepparit (2017) ja Niilo korjaa pyörää (2018).  Näistä Niilo nikkaroi oli ehdolla Kirjava kettu -lastenkirjapalkinnon saajaksi vuonna 2016. Pienille lukijoille on tärkeää voida seurata elämänmyönteisiä arjen puuhia, ja saada samalla tärkeää tietoa monista asioista tai ilmiöistä. Juuri tällainen tarinallistettu tietokirja aktivoi niin lapsia kuin aikuisia tiedonhankintaan ja yhteisiin puuhiin.

Teresia Volotinen 6/2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.