[arvio] Carl Johanson: Autosanakirja

Carl Johanson
Autosanakirja
Alkuteos: Carls billexicon (Rabén & Sjögren 2015)
Suomentanut Kirsikka Myllyrinne
Etana Editions 2018
ISBN 978-952-7105-32-0

Kuvakirjapainotteinen pienkustantamo Etana Editions on julkaissut neljässä vuodessa reilut parikymmentä kotimaista kuvakirjaa. Tänä vuonna kustantamolta on ilmestynyt myös muutamia käännöksiä: Monika Forsbergin Vem är det som kör? (Urax Förlaget 2018; suom. Kuka ohjaa junaa?), Claudia Boldtin ja Eleanor Meredithin Think and Make Like an Artist (Thames&Hudson 2017; suom. Tutki ja tee taidetta) sekä Carl Johansonin Carls billexicon (Rabén & Sjögren 2015; suom. Autosanakirja). Käännökset ovat Kirsikka Myllyrinteen ja Jenni Erkintalon käsialaa.

Autosanakirja esittelee aukemakaupalla erilaisia kulkupelejä. Osa ajoneuvoista on enemmän tai vähemmän tavallisia autoja niiden todellisessa ympäristössä: maalla ja kaupungissa, lentokentällä, rakennustyömaalla ja jopa maan alla. On työmaalla tarvittavia nostokurkia, trukkeja, kaivinkoneita ja betoniautoja ja maataloudessa käytettäviä traktoreita, puimureita ja pyöröpaalaimia.

Autosanakirja10
Maanalaisia menopelejä Carl Johansonin Autosanakirjassa.

Osa kirjassa esitellyistä autoista on kaikkea muuta kuin tavallisia. Carl Johansonin kekseliäs väri- ja muotokieli on synnyttänyt joukon mielikuvituksellisia menopelejä: on esimerkiksi äärettömyysauto, hilloauto, pusuauto, stressaantunut auto ja niin edelleen. Kuvituksissa on 1960-lukulaista retrohenkeä ja myös osa autoista tuo mieleen esimerkiksi 1960-luvulla muotoillun Futuro-avaruustalon.

Autosanakirja13

Autosanakirjassa yhdistyy hauskalla tavalla uuden oppiminen ja hulluttelu. Kekseliäät autokonseptit ruokkivat lapsen mielikuvitusta. Omia suosikkeijani hullunkurisista autokonsepteista ovat hammasratasauto, liukumäkiauto ja epämuodostunut auto.

Kirjan suositusikä on kolme vuotta, mikä johtuu varmastikin kirjan paperisivuisesta formaatista. Paperin sijaan sivut olisivat voineet olla pahvia, jolloin nuorempikin autojen ystävä voisi lukea kirjaa ilman pelkoa sivujen repeytymisestä.

Jutta Setälä 12/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.