[arvio] Elena Mady: Vaihdokas

vaihdokasMady, Elena
Vaihdokas (The Body Jumper #1)
WSOY 2015
ISBN 978-951-0-41311-1

Vaihdokas aloittaa ”The Body Jumper” -nimisen trilogian. Päähenkilönä on nuori nainen, joka herää toisen ihmisen kehossa. Käy ilmi, että tämän tytön, Saran, oli tarkoitus kuolla auto-onnettomuudessa, mutta jostain syystä he olivat vetäneet Saran viime hetkellä pois ja siirtäneet vaihdokkaan hänen kehoonsa. Vaihdokas, joka alkaa kutsua itseään Alexiksi, on liikkunut eri kehojen välillä jo pidemmän aikaa unohtaen osia entisestä elämästään. Syytä siihen, miksi Alex vaihtaa kehosta toiseen, ei ole tiedossa. Säännöt ovat kuitenkin selvät: Alex ei saa paljastaa kenellekään, että kehossa oleva sielu ei olekaan kehon oma, vaan vaihdokas. Mikäli hän paljastaa totuuden, hänet kiskaistaan pois ja siirretään seuraavaan kehoon.

Alex totuttautuu elämään Sarana, ja vähitellen asiat alkavat paljastua. Saran vanhemmat on murhattu, ja Sarankin olisi pitänyt kuolla. Murhaaja on edelleen vapaana, ja Alex alkaa pelätä, milloin murhaaja päättää viimeistellä työnsä. Saran täti Laura, joka on kutsuttu huolehtimaan Sarasta, yrittää rauhoitella tilannetta ja kertoa Alexille, että poliisi kyllä tekee työnsä. Asioita ei yhtään helpota naapurissa asuva Jesse, ihana komistus, johon Alex iskee silmänsä. Alex tietää kuitenkin, ettei hän voi rakastua tai antautua tunteilleen, sillä hän ei oikeasti ole olemassa.

Kirja seuraa lähes loppuun asti uskollisesti trillerin kaavaa. Mukana on myös juonenkäänne, joka ei genreä tuntevaa loppujen lopuksi yllätä. Aivan lopussa kuitenkin paljastuu asioita, jotka lähtevät viemään tarinaa uudelle uralle. Nuorille aikuisille tämä kirja uppoaa aivan taatusti, kieli on puhekielimäistä ja juoni helposti seurattava. Mukana oleva romantiikka pehmentää muuta tarinaa. Aikuislukijaa häiritsee ehkä tietynlainen laskelmointi tulevia käännöksiä varten: nimet ovat hyvin kansainvälisen kuuloisia tai niistä voi heti nähdä, kuinka ne on ajateltu käännettäväksi. Myös sarjan englanninkielinen nimi viittaa siihen, että sarjalla tähdätään myös ulkomaiden markkinoille. Ulkomaille tähtäämisessä ei tietenkään ole mitään pahaa, mutta hieman häiritsee, että suomalaisessa kylässä asuu Winterien perhe, samoin perheen yhtiökumppani on Ben Stilman. Pieniä juttuja, mutta joskus ne haittaavat lukukokemusta.

Kokonaisuutena Vaihdokas on hyvä avaus sarjalle, ja se on genressään varsin erinomainen edustaja. Kansi on todella onnistunut ja kansainvälisen näköinen. Mady on pidemmän linjan nuortenkirjailija, ja hän on selkeästi tehnyt taustatyönsä hahmojen kehittymisen suhteen. Mielenkiintoista nähdä, mitä seuraavissa osissa tapahtuu.

Suvi Oksanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.