[arvio] Elina Hirvonen & Ville Tietäväinen: Näkymätön

Näkymätön-kansiElina Hirvonen
Näkymätön
Kuvittanut Ville Tietäväinen
Lasten Keskus 2016
ISBN 978-952-288-549-4

Elina Hirvosen kirjoittama ja Ville Tietäväisen kuvittama Näkymätön on koskettava kuvakirja ulkopuolisuudesta ja kiusaamisesta. Kirjan päähenkilö on pieni tyttö nimeltään Kukka. Hän haluaa isona astronautiksi ja kutsuu itseään Kapteeniksi. Kuvitelmissaan Kapteeni johtaa Avaruustyyppejä, jotka pystyvät vaikka pelastamaan maailman. ”Meissä on voimaa”, Kapteeni ja Avaruustyypit tervehtivät mahtipohtisesti toisiaan.

Tosielämässä Kukka ei kuitenkaan ole näin mahtava: häntä ei oteta päiväkodissa mukaan leikkeihin. Hän kokee olonsa ulkopuoliseksi ja surulliseksi. Kun hän ajattelee päiväkotia, hänelle tulee niin paha mieli, että vatsaan sattuu. Iltaisin hän valvoo sängyssä ja miettii, mitä hän voisi tehdä toisin, että toiset lapset kohtelisivat häntä eri tavalla. Yöllä hän näkee painajaista ja itkee unissaan. Asetelma on sydäntä särkevän surullinen.

Vaikka Kukalla hän paha mieli, vanhemmilleen hän esittää kuitenkin reipasta. Hän hymyilee väkinäisesti niin, että poskia särkee. Hän uskoo, että asiat muuttuvat, kun hän vain on tarpeeksi reipas. Asiat eivät kuitenkaan muutu ja yöllä Kukka taas valvoo: ”Hän miettii, millainen ilme hänellä oli, missä asennossa hänen varpaansa olivat, mitä hänen olisi pitänyt sanoa.” Kukka miettii päänsä puhki, mitä hän voisi tehdä, etteivät toiset kiusaisi häntä.

Kun tilanne on lohduton, Avaruustyypit rientävät apuun. Yöllä he kuiskuttavat Kukan isän ja äidin korvaan viestin ja aikuisten avulla tilanne lähtee ratkeamaan. Päiväkodissa keskustellaan yhdessä siitä, miltä tuntuu, jos jää aina muiden leikistä ulkopuolelle. Kiusaamisesta voi tulla näkymätön haava, joka paranee hitaasti. Tähän näkymättömään haavaan myös teoksen nimi viittaa – ja toisaalta myös siihen, millaista on olla ulkopuolinen. Ratkaisuna se, että kiusaamiseen puuttuvat Avaruustyypit, on kiinnostava. Kukka saa pysyä rohkeana Kapteenina, eikä hänen tarvitse muuttaa sanoiksi omaa pahaa oloaan.

Kirjan kuvituksissa henkilöhahmot – niin Kukka kuin hänen vanhempansakin ja kaikki päiväkodin väki – ovat vihreitä avaruusolentoja, mikä heijastaa Kukan omaa ajatusmaailmaa ja mielikuvitusta. Vain Avaruustyypit ovat ihmishahmoja. Kuvituksissa vaihtelevat maalailevat avaruusmaisemat ja arkinen päiväkotimiljöö. Ratkaisu etäännyttää päiväkodin arkielämän kaukaisiin galakseihin, mikä tekee vaikeiden asioiden käsittelyn helpommaksi.

Kapteenin yksinäisyyttä korostetaan kuvituksissa kuvaamalla hänet pienenä tai kaukana erillään muista. Öisin hän valvoo keskellä synkkää pimeyttä – yksin ja seuranaan vain hänen raskaat ajatuksensa. Päiväkodissa kiusaajat ovat uhkaavassa piirissä hänen ympärillään, kun taas kirjan lopussa leikitään yhdessä samalla tasolla. Näkökulmanvaihdokset asettavat lukijan toisinaan Kukan asemaan ja toisinaan lukija pääsee tarkkailemaan tilannetta Avaruustyyppien näkökulmasta – ikään kuin hän olisi  apurina mukana tarinassa. Näkökulmia voi hyödyntää esimerkiksi kysymällä lapselta, mitä hän tekisi vastaavassa tilanteessa tai onko hän joskus ollut samanlaisessa tilanteessa.

Näkymätön auttaa käsittelemään kiusaamista päiväkoti-ikäisen lapsen kanssa. Sen avulla on helpompi asettua ulkopuolelle joutuneen asemaan ja tunnistaa kiusaamistilanteita. Kirja myös rohkaisee puhumaan niistä aikuiselle. Aikuiset eivät välttämättä aina huomaa, mitä lasten välillä tapahtuu. Lapsen voi olla vaikea itse ratkaista ikäviä tilanteista, mutta aikuisen avulla se yleensä onnistuu. Kirjan loppu on lohdullinen ja turvallinen. Kukan saama näkymätön haavakin on jo melkein parantunut.

Jutta Setälä 3/2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.