[arvio] Elina Kuorelahti: Museoseikkailu

MuseoseikkailuElina Kuorelahti
Museoseikkailu
Kuvittanut Nunnu Halmetoja
Nemo 2019
ISBN 978-951-1-33558-0

Valtakunnallinen museokortti on saavuttanut suurmenestyksen. Sen myötä suomalaiset käyvät joka vuosi entistä enemmän museoissa. Museot haluavat tietysti myös innostaa lapsia tarjoamalla monenlaista kiinnostavaa museopuuhaa. Kirja nimeltä Museoseikkailu onkin mainio tapa innostaa lapsia ja nuoria museokäynneille.

Heti alkuun on hyvä tutkia kirjan loppua. Siellä on nimittäin ohjeita perheiden museokäyntien suunnitteluun ja toteuttamiseen Museot.fi-palvelun avulla. Tietoa saa myös aikuisten museokortista ja lasten museopassista. Ilmaiseen lasten museopassiin voi kerätä merkintöjä omasta museokäynnistä, joskin se ei oikeuta ilmaiseen sisäänpääsyyn, jos museokohteessa peritään maksu lapsilta. Kirjassa on myös monenlaista ideaa museokierrokselle tai kotiin.

Kolme varhaisnuorta, pojat nimeltä Koponen, Metso ja Salvio, sekä persoonallinen Aane-mummo tekevät kesälomalla mukavia museoretkiä. Helsingissä kohteina ovat Ateneumin taidemuseo, eläinmuseo ja teatterimuseo sekä Turussa Aboa Vetus ja Turun linna. Murretta puhuva mummo oli mielestäni vähän stereotyyppisen oloinen valinta. Viisivuotias tyttö, jolle luin kirjaa, piti puolestaan tosi ärsyttävänä sitä, että kirjassa ei ollut yhtään tyttöä eikä tamperelaismuseota. Hauska ja oivaltava yksityiskohta on sen sijaan Metson valokuva Taistelevat metson -maalauksen vieressä ja siihen liittyvä viesti.

Historioitsija Elina Kuorelahden teksti on, kunhan alkutoimien jälkeen vihdoin päästään museoon, letkeää, mukaansatempaavaa ja sisältää paljon koko perhettä kiinnostavia faktatietoja museoista. Eräs isä oli aivan haltioissaan luettuaan, että Ateneumin lattiakivissä on fossiileja. Graafikko Nunnu Halmetojan värikäs ja selkeä kuvakerronta myötäilee tekstiä, mutta tarjoaa myös kiinnostavia yksityiskohtia. Hauskaa etsintäpuuhaa kirjaan tutustuessa tarjoaa esimerkiksi jokaiselle aukeamalle piilotettu lasten museopassista tuttu museokissa Aarre. Innostavia löytöretkiä ja museoseikkailuja!

Teresia Volotinen 9/2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.