[arvio] Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

teemestarinkirjaItäranta, Emmi
Teemestarin kirja
Teos 2012
ISBN 978-951-851-443-8

Suuren ihmiskunnan elämää muokanneen mullistuksen jälkeiseen maailmaan sijoittuva Teemestarin kirja herätti kiinnostusta jo heti ilmestyessään. Kirjaa onkin tähän mennessä julkaistu useilla eri kielillä ja siitä on otettu useita painoksia. Teemestarin kirjassa maailmasta on loppumassa vesi. Kulttuurivaikutteet ovat liikkuneet mantereilta toiselle, ja suomalaiseen maisemaan on juurtunut japanilaisen kulttuurin aineksia. Noria on vanhan teemestareiden suvun jälkeläinen, isänsä ainoa lapsi, josta on tulossa ensimmäinen naispuolinen teemestari. Tämä ei kaikkia miellytä, sillä naisten ei katsota pystyvän suorittamaan teeseremoniaa puhtaasti. Veden vähyys tekee teeseremoniasta vielä arvokkaamman kuin normaalisti. Norialla ja hänen isällään on kuitenkin salaisuus: vuoren sisällä on lähde, josta he saavat puhdasta vettä joka päivä. Kukaan muu ei tiedä tästä lähteestä, eikä saakaan tietää, sillä se valjastettaisiin välittömästi hierarkiassa ylempänä olevien tarpeisiin.

Kaiken kaikkiaan resurssit ovat vähissä. Kaatopaikkoja on ryhdytty kaivamaan, jotta siellä olevat vanhanaikaisen teknologian laitteet ja romut saataisiin uusiokäyttöön. Ihmiset käyvät kauppaa vedellä, ja yrittävät sinnitellä päivästä toiseen. Mikä katastrofi ihmiskuntaa onkaan kohdannut, se pysyy mysteerinä. Tiedetään vain, että selviytyäkseen on oltava nokkela ja tunnettava oikeita ihmisiä. Hallitus haluaa pitää ihmiset tietämättöminä totuudesta, jotta heitä olisi helpompi hallita. Noria löytää vanhoja kiekkoja, jotka paljastavat menneisyydestä asioita, jotka on mieluummin haluttu unohtaa. Tuskaa, puutetta, ihmisten nousua toisiaan vastaan. Kaikki tämä tieto on pois pyyhitty nykyisistä historiankirjoista. Menneisyydestä ei saa puhua, eikä siitä saa oppia.

Itärannan kirjoitustyyli on runollinen ja kaunis. Japanilainen tyyneys ja mystisyys kumpuavat rivien välistä, ja välillä tuntee lukevansa ennemmin haikua kuin proosaa. Japanilaisen ja itämaisen mystiikan ja tapakulttuurin sijoittaminen Suomen oloihin on erikoinen ja mielenkiintoa herättävä ratkaisu. Siitä huolimatta, että teos on dystooppinen, asioita ei selitetä läpikotaisin, vaan lukijan annetaan tehdä omat päätelmänsä hienovaraisista vihjeistä. Vaikka Teemestarin kirja on kuvaus maailmasta, jota kohti olemme mahdollisesti itse kulkemassa, rivien välistä voi toisinaan aistia välähdyksiä toivosta. Aina on joku, joka kyseenalaistaa normit. Aina on joku, joka uskaltaa nousta sortoa vastaan. Aina on joku.

Suvi Oksanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.