[arvio] Eppu Nuotio & Marjo Nygård: Maailman viimeiset noidat

Eppu Nuotio
Maailman viimeiset noidat
Kuvittanut Marjo Nygård
Bazar 2019
ISBN 9789522795212

Eppu Nuotion kirjoittamassa ja Marjo Nygårdin kuvittamassa lastenkirjassa Maailman viimeiset noidat liikutaan noitien ja taikuuden asialla. Fantasiatarinan lukijoiksi sopivat noin 7–11-vuotiaat lapset.

Kun kaupungissa alkaa tapahtua outoja asioita, julkisesta ja näkyvästä taikuudesta kauan sitten luopuneet noidat heräävät tietoisuuteen. Joku on käyttänyt magiaa ihmisten pelotteluun ja järkyttämiseen. Esimerkiksi naisten nähdään muuttuvan sammakoiksi. Poliisi ja tiedemiehetkin ovat neuvottomia.

Kuolevien puiden puutarhan puutarhuri Hilde Krauss, tunnetun von Kraussin noitasuvun toiseksi vanhin, on sopeutunut ihmisten maailmaan. Von Kraussien tiedetään eläneen ”jo vuosisatoja hajaantuneina maailmaan, sovittautuneina tavallisten ihmisten sekaan”. Hyvän tekemisestä tämä noitasuku ei kuitenkaan ole luopunut, vaan he ovat tehneet avuliaita taikuuden tekoja eläimille ja ihmisille hiljaisesti, ilman että kukaan on sitä huomannut. Vaikka Kraussit ovat eläneet niin tavallista elämää kuin mahdollista, on heidän aika kokoontua taas yhteen. Mustan sukuhaaran noita Sabinen ilkeät kaksoset Lukas ja Liida ovat pääepäiltyinä.

Noitien kokous järjestetään von Kraussien noidutussa kivilinnassa, joka seisoo unohdettuna ja sammaloituneena suurten puiden takana. Niin aikuiset kuin lasten ikäiset noidat alkavat punoa suunnitelmia häijyjen kaksosten saamiseksi ansaan. Tapahtumien ympäristönä ovat etenkin kivilinna, puutarha, puuton kalliosaari ja muun muassa kaupungin raatihuone, joka on ihmisten keskeinen kohtaamispaikka. Lukas ja Liida tahtovat olla sukunsa ja maailman viimeiset noidat, jotta voisivat jatkaa taikuudella ihmisten arkisen elämän sekoittamista. Kirjassa taikuus on joko hyvää, lempeää ja auttavaista tai pahaa ja ilkeää, epäjärjestystä aiheuttavaa. Kuten usein saduissakin, hyvät henkilöt ovat mustavalkoisesti hyviä ja pahat pahoja. Ilkeät noidat saavatkin Eppu Nuotion kirjassa humoristisesti palkkansa ja ansaitsemansa opetuksen. Heidänkin tulee solahtaa ihmisten joukkoon ja unohtaa kiusantekonsa.

Kerronta on kepeää, tapahtumat etenevät vauhdikkaasti ja jännittäviä taikoja tehdään paljon. Lopussa tapahtuva noitien taistelu on tyypillinen fantasiatarinoille. Taikasauvojen käyttö taikuuden välineenä on tuttua jo esimerkiksi J. K. Rowlingin Harry Potter -sarjan fantasiaromaaneista. Maailman viimeiset noidat ei esitä tästä mitään erityisen uutta näkökulmaa.

Marjo Nygårdin kuvitus rytmittää ja elävöittää kirjan satumaista maailmaa viehättävästi ja hauskasti lapsille. Lopussa pohjustetaan jo mahdollista jatkoa tapahtumille, ja tästä fantasiamaailmasta saa varmasti vielä uusia seikkailullisia, kuvitettuja tarinoita.

Johanna Ikonen 3/2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.