[arvio] Ismo Loivamaa: Kuka kukin on lastenkirjoissa

Ismo Loivamaa
Kuka kukin on lastenkirjoissa
Avain 2018
ISBN: 9789523041769

Ismo Loivamaan pitkä ura lastenkirjallisuuden ja kulttuurihistorian parissa jatkuu komeasti. Hänen edellinen kirjansa Lastenkamarin aarteet (Avain 2016) esitteli lasten- ja nuortenkirjallisuutta 1940-luvulta nykypäivään. Runsaasti kuvitetussa teoksessa oli myös monipuolista kulttuuritietoa.

Uusi teos Kuka kukin on lastenkirjoissa on todellinen suurtyö ja ensimmäinen laatuaan Suomessa. Loivamaa on poiminut koti- ja ulkomaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta yli 270 kirjahahmoa, jotka hän esittelee esseetyyppisissä artikkeleissa. Niissä näkyy hänen laaja lukeneisuutensa ja monipuolinen kulttuurintuntemuksensa myös teatterin ja elokuvan parissa. Artikkelit valottavat kiehtovasti hahmojen taustoja ja niihin liittyviä ilmiöitä ja kulttuurihistoriaa. Kirja on tekijänsä oloinen eli kuten Loivamaa toteaa esipuheessa, hän ei ole pyrkinyt kattavuuteen ja valinnoissa näkyvät hänen omat mieltymyksensä ja muistonsa.

Kirjan aikakaari kattaa usean vuosisadan Gulliverista uusimpiin kotimaisiin kirjasarjoihin. Hahmoja on noin 15 eri maan kirjallisuudesta. Artikkelit kertovat myös ulkomaisten klassikkojen suomennosten ja kustantamisen vaiheista. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli Eno Raudin kirjan Näpsäkäävät kohdalla. Loivamaa mainitsee, että kirjassa ei ole mainintaa kuvittajasta. Kirjan on kustantanut Otava ja ilmestymisvuosi oli 1986. Ihmetyttää, miksei kuvittajatietoa ole merkitty kirjaan. Kuvittaja on nimittäin Edgar Valter, hyvin tunnettu virolainen kuvittaja. Hänen kuvituksiaan on yli kahdellakymmenellä kielellä ilmestyneissä kirjoissa. Hän on kuvittanut yli 250 kirjaa, paljon lastenkirjoja, kuten Aino Pervikin Konkkamuorin ja Eno Raudin Sipsikin. Viron lastenkirjakeskuksessa on Edgar Valter Galleria, joka esittelee hänen kuvitustyötään. Valter oli tunnettu luonnonystävä ja hän muistuttaa hämmästyttävästi Näpsäkäävät-kirjan Sammalpartaa!

Kaiken kaikkiaan teos on monipuolinen tietokirja ja mainiota lukemista lastenkirjallisuuden ystäville. Selailu- ja lukunautintoa lisää kuvitus nostalgisine kansikuvineen. Siitä kiitos kustantajalle.

Tekijän omin sanoin:

Kirja ei ole kaiken kattava hakuteos vaan aakkosittain etenevä iloisten muistojen ja ihmeellisyyksien nostalginen kavalkadi, yksi tulkinta lastenkirjallisuuden historiasta.

Maija Korhonen 1/2019

Yksi kommentti artikkeliin ”[arvio] Ismo Loivamaa: Kuka kukin on lastenkirjoissa

  1. Suhtaudun kirjaan varauksella. Toki tietoni lastenkirjallisuudesta eivät ole kattavat, mutta tuntemiltani osin kirjassa on todella paljon asiavirheitä ja luutuneita asenteita. Mainitsen esimerkkinä artikkelin Johanna Hulkon Geoetsivien Raparperista, josta en tunnistanut kirjaa enkä päähenkilöä ollenkaan. Ainakaan tähän kirjasarjaan tekijä ei ole perehtynyt lainkaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.