[arvio] Jenni Erkintalo & Réka Király: Pop pian kotona

Pop pian kotonaErkintalo, Jenni  & Réka Király
Pop pian kotona
Etana Editions 2015
ISBN 978-952-7105-02-3

Pop pian kotona on pieni, sympaattinen ja värikäs kuvakirja. Se sopii hyvin pieniin käsiin, onhan se kooltaan vain reilun 15 senttimetrin levyinen ja korkuinen. Kirja kuuluu Etana Editionsin 1–3-vuotiaille suunnattuun kirjasarjaan, jossa ovat aiemmin ilmestyneet kuvakirjat Yksi vielä ja Värejä meressä.

Kirjan päähenkilönä on lintu nimeltä Pop. Se on Leo-nimisen taaperon paras kaveri. Pop on vähän reppana, sillä sen toinen siipi on pienempi kuin toinen. Se ei osaa lentää. Yleensä Leo ja Pop leikkivät yhdessä palikoilla, mutta eräänä päivänä seikkailunhaluinen Pop haluaakin kiertää koko maailman yhdessä päivässä. Se haluaa tutkimusmatkailijaksi. Siitä alkaa Popin seikkailu. Onneksi seikkailu päättyy nukkumaanmenoaikaan mennessä.

Pop pian kotona leikkii muodoilla ja väreillä. Pop-lintu muodostuu neliöstä, kolmiosta, ympyröistä, puoliympyröistä, puolikaarista ja suorakulmioista. Muodot muistuttavat lasten rakennuspalikoita. Välillä ne ovat sekaisin isona kasana ja toisinaan niistä muodostuu erilaisia hahmoja ja ajoneuvoja. Kirjan lopussa, sisäkannessa on vielä koottuna erilaisia ja erivärisiä muotoja. Kirjan värimaailma on raikas ja pirteä. Värit eivät juuri sekoitu keskenään, jokaisella muodolla on oma värinsä. Pop on mintunvihreä, värimaailmassa on paljon myös violettia ja keltaista. Värit ovat voimakkaita ja vangitsevat varmasti pienen lukijan katseen.

© Jenni Erkintalo & Réka Király / Etana Editions

Kirja perustuu toistoon. Vuorotellen Pop tapaa matkallaan hahmon, jolla on jonkinlainen kulkuneuvo – potkulautasta lentokoneeseen. Pop kysyy, kuinka nopeasti kulkuneuvolla pääsee. Jokainen kulkuneuvo kulkee aina nopeammin kuin edellinen. Samalla opetellaan myös värejä: kulkuneuvojen kuljettajia ovat nimittäin esimerkiksi sininen sirkuttaja ja punainen pörisijä. Nimet ovat vieläpä onomatopoeettisia, ne muistuttavat kulkuneuvojen tai niiden kuljettajien ääniä. Kirjassa on siis paljon virikkeitä pienelle lukijalle.

Kirja on kasvutarina. Pieni Pop lähtee maailmalle ja selviytyy kotiin oppimalla uuden taidon. Se oppii lentämään, vaikka sen siivet ovatkin eri kokoiset. Pieni Pop palaa omin voimin takaisin kotiin nopeammin kuin muiden kyydillä. Seikkailu päättyy onnellisesti ja Pop on monta kokemusta rikkaampi. Tärkeintä on kuitenkin olla taas kotona ja nukahtaa rakkaan ystävän kainaloon.

Jutta Setälä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.