[arvio] Johanna Ilander: Eikka ja seitsemän sisarusta

Johanna Ilander
Eikka ja seitsemän sisarusta
Johanna Ilander 2018
ISBN 9789529391783

EIKKA

Eikka ja seitsemän sisarusta on paitsi kuvakirja, myös osa Johanna Ilanderin taiteen kandidaatin opinnäytettä. Ilander kertoo opinnäytetyönsä johdannossa, että on pitkään haaveillut lastenkirjan kirjoittamisesta. Kirjan tekeminen opintojen osana antoi hänelle mahdollisuuden tehdä unelmista totta. Kirjoitus- ja kuvitusprosessin tavoitteena oli pohtia erityisesti sitä, kuinka kuvata lapsen tunteita visuaalisin ja tarinallisin keinoin.

Eikka ja seitsemän sisarusta kertoo Eikasta, jonka äidin mekko on alkanut kummasti kiristää. Äidin vyötärön kasvu ei kuitenkaan johdu pullasta vaan siitä, että äidin vatsassa kasvaa seitsemän vauvaa. Eikka ei uutisesta ilahdu, sillä hän on asunut pitkään äidin kanssa kaksin ja pelkää sisarusten myötä menettävänsä äidin huomion. Eikka ja äiti tekevät kuitenkin mukavia asioita äidin isosta vatsasta huolimatta, ja kun äidin synnytys alkaa, Eikka pääsee mukaan synnytyslaitokselle.

Kirjan erityinen vahvuus on juuri se, että vaikka arkiset asiat muuttuvat raskauden myötä vähän vaikeiksi, hyvä yhteiselo ja vahva side äidin ja Eikan välillä säilyvät ennallaan. Vanhemman ja lapsen suhde kuvataan niin kestäväksi, että se kestää vauvojen tulon ja arjen muutoksen. Eikan ei myöskään tarvitse yhtäkkiä kasvaa “isoksi pojaksi” mahtuakseen vauvaperheeseen, vaan hän saa olla oma itsensä. Eikan muutos onkin vapaaehtoista ja kumpuaa siitä, että hän rakastaa vauvoja.

Tarinassa on paljon herkullisia ja ajatuksia herättäviä yksityiskohtia. Seitsenpäinen vauvahirviö tulee Eikan uneen pelottelemaan häntä, ja valveilla ollessaan ikäisekseen kypsä Eikka on äitiään huolestuneempi käytännön asioista. Miten he mahtuvat nykyiseen asuntoonsa seitsemän vauvan kanssa? Tarvitaanko perheeseen uusi auto, ja kuka vaihtaa kaikki kakkavaipat? Äiti on kovin huoleton ja luottavainen, vaikka hänen koko ajan kasvava vatsansa tekee kanoottiretkistäkin mahdottomia.

Kohtaus, jossa äidin lapsivesi on kastellut naapurin kissan, on ihastuttava. Lastenkirjoissa sisarusten odotus tarkoittaa usein sitä, että yhdessä hetkessä äiti on raskaana ja seuraavassa perheessä on ruttuinen vauva. Ilanderin kirjassa äidin synnytys kuitenkin etenee melko pitkälle niin kuin se tosimaailmassakin etenisi: ensin lapsivesi menee, sitten äiti on synnytyslaitoksella ja vauvojen sydänääniä seurataan monitorista. Kuvista äiti katoaa vasta varsinaisen synnytyksen alkaessa.

Kirjassa on piirroskuvitus, jossa käytetään taidolla värejä ja kuoseja. Tummien väripintojen (esimerkiksi pesuhuoneen kaakelit, lattiapinnat ja pöytäliinat) yhdistäminen värikkäisiin tekstiileihin tuo kuviin eloa ja kontrastia. Kuvissa on pieniä yksityiskohtia, esimerkiksi muistipelikortit ja kaatunut sokeripussi, joihin tarttua lapsen kanssa. Aikuista lukijaa kodin tekstiilien kuvioinnit ihastuttavat, sillä niissä on jotain kovin suomalaista ja tuttua. Juuri tältä meilläkin voisi näyttää!

Ilander on itse kirjoittanut, kuvittanut ja taittanut kirjan. Kuvakirjan tekemisestä ja kirjan kirjoittamisesta kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti lukea myös Ilanderin opinnäytetyö [http://urn.fi/URN:NBN:fi:aalto-201712208257], jossa hän kertoo kirjan syntytarinan.

Paula Niemi 9/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.