[arvio] Jukka-Pekka Palviainen: Virityksiä

virityksiaPalviainen, Jukka-Pekka
Virityksiä
Karisto 2018
ISBN 978-951-23-6395-7

Jukka-Pekka Palviaisen Virityksiä on nuortenromaani, jossa kertomus etenee kahden nuoren, Valtterin ja Amandan, näkökulmasta. Kirja alkaa todella vauhdikkaasti liikenneonnettomuuteen johtavalla hurjastelulla. Valtteri joutuu sairaalassa samaan huoneeseen koulukaverinsa Amandan isoisän kanssa. Amandan harrastuksena on videobloggaus, jonka kautta lukija pääsee seuraamaan hauskasti tehtyjä sanavalmiita otoksia, jotka on painettu kursiivilla. Kirjaan on laitettu myös nuorten toisilleen lähettämiä tekstiviestejä kursiivilla.

Muutenkin koko kirja on täynnä reipasta sanailua, olipa sitten kyseessä nuorten keskeinen tai eri ikäpolvien välinen kommunikaatio kotona, sairaalassa, koulussa tai vapaa-ajalla. Amandan ukki tuo tarinaan ajallista ulottuvuutta kertomalla sota-ajan lapsuudestaan Amandan videoblogiin. Kirjan hyvinkin erilaisten nuorten väleissä tapahtuu selviä muutoksia rakastumisten myötä. Alussa on jopa rankkaa kiusaamista, mutta nuoret pystyvät yhdessä selvittämään vaikeitakin asioita olemalla avoimia ja rehellisiä sekä pyytämällä anteeksi tekojaan. Homofobisetkin puheet muuttuvat erilaisuuden hyväksymiseksi.

Palviaisen aiemmin ilmestyneitä lasten- ja nuortenromaaneja ovat Rokkirehtori ja Rämäpäät (WSOY 2007), Rämäpäät ja vankikarkuri (WSOY 2008), Rämäpäät leirikoulussa (WSOY 2010), Joku vieraileva tähti (WSOY 2011), Perjantai on hyvä päivä lähteä (Karisto 2014), Tarpeeksi reilua (Karisto 2016), Allu ja salainen ihailija (WSOY 2017) ja Suunnaltaan vaihtelevaa tuulta (Karisto 2017). Näistä Joku vieraileva tähti oli Palviaisen ensimmäinen nuorille suunnattu romaani. Sille myönnettiin Suomen Nuorisokirjailijoiden Topelius-palkinto vuonna 2012.  Teoksen palkitsemisperusteissa todettiin, että kirjailija saa pienillä piirroilla tarinaan lämpöä, herkkyyttä ja huumoria. Virityksiä-kirjasta voi sanoa aivan samoin! Virittäminen liittyy tässä nuortenromaanissa monimerkityksisesti moottoripyörään ja musiikkiinkin. Mutta yhtä lailla virityksiä tehdään jäljittämismielessä sekä virittäydytään luovaan tilaan tai ihmissuhteeseen ja rakkauteen.

Teresia Volotinen 2/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s