[arvio] K. K. Alongi: Kevätuhrit

Alongi, K. K.9789511293644
Kevätuhrit
Otava 2016
ISBN 978-951-1-29364-4

K. K. Alongi aloittaa oman trillerimäisen dystopiasarjansa Kevätuhreilla. Kirjan päähenkilö, Jade, herää pimeästä metrosta, jossa kaikki muut ihmiset ympärillä ovat kuolleet. Jade ei ymmärrä, mitä on tapahtunut, mutta päättää pyrkiä vapauteen metrotunnelista. Ulkona häntä odottaa yhtä karmea näky: ruumiita näkyy joka puolella, kaupunki on hiljainen ja aavemainen. Jade ei tiedä, onko kukaan muu selvinnyt hengissä, ja mikä joukkokuoleman on aiheuttanut.

Jade päättää lähteä kulkemaan eteenpäin. Hän löytää toisenkin eloonjääneen, Suseten, ja tytöt lyöttäytyvät yhteen, Jade tosin vastentahtoisesti. Hän on tottunut selviytymään itsekseen ja huolehtimaan vain itsestään. Kriisitilanne on toisaalta täysin erilainen kuin normaali elämä, joten Jade joustaa hieman periaatteistaan. Tytöt päättävät lähteä eteenpäin, poispäin kaupungista, jonnekin, missä ruumiita olisi vähemmän ja sairastumisvaara pienempi. Matkallaan he löytävät lisää nuoria, osa heistä on normaaleja ja liittyvät heidän joukkoonsa ja osa nuorista taas on mennyt päästään täysin sekaisin. Näitä nuoria pitää varoa, sillä he ovat aggressiivisia ja himoitsevat verta ja väkivaltaa.

Nuorten täytyy opetella selviytymään muuttuneessa maailmassa. Siellä eivät päde enää normaalit elämisen lait, ja osa tilanteista ratkaistaan juokse tai kuole -tyyppisellä menetelmällä. Nuorten omien asenteiden ja ennakkoluulojen muuttaminen on myös tarpeellista: kaikkiin ei voi luottaa, mutta voit joutua luottamaan henkesi vuorokauden vanhan tuttavuuden käsiin. Tilanne voi tehdä ihmiset myös vainoharhaiseksi, uusia ihmisiä tuomitaan ulkonäön ja omien aikaisempien kokemusten perusteella, vaikka syytä ei olisi. Kriisitilanne nostaa ihmisistä rumimmat ja alkukantaisimmat ominaisuudet esiin: vain omalla hengellä on väliä, sankaria ei ehdi leikkimään.

Alongi on kirjoittanut hyytävän, jännittävän ja paikoin ahdistavankin kirjasarjan aloituksen. Muutamia toivon pilkahduksia näkyy siellä täällä, mutta vahvin tunnelataus kirjassa on ahdistus ja pelko. Nuoret ovat jääneet selviytymään keskenään vihamieliseen maailmaan, jossa ihminen on ihmiselle susi. Kevätuhrit vertautuu lukijan mielessä Salla Simukan romaaniin Jäljellä (Tammi 2012) ja vanhaan tv-sarjaan Klaani (The Tribe). Nuoret joutuvat kasvamaan henkisesti nopeasti selvitäkseen hengissä, ja monelle ryhmän nuorista tämä tarkoittaa entisen roolin karistamista niskoilta. Ujosta tulee rohkea, tylystä pehmeämpi, koulun kingistä potkittu. He joutuvat myös kohtaamaan asioita, joita kenenkään ei pitäisi kohdata koskaan. Liian paljon, liian nuorena. Vähä vähältä he ratkaisevat arvoitusta, miksi juuri he ovat jääneet eloon, ja miksi muut ovat kuolleet tai muuttuneet hulluiksi. Lukijaa ei päästetä helpolla ja pidetään jännityksessä koko kirjan ajan. Huikea aloitus sarjalle!

Suvi Oksanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s