[arvio] Katri Kirkkopelto: Piki

Kirkkopelto, Katripiki-kansi
Piki
Lasten Keskus 2016
ISBN 978-952-288-374-2

Katri Kirkkopelto on luonut sekä tekstin että kuvat uusimpaan kirjaansa Piki. Teos oli ainoa kuvakirja, joka ylsi tänä vuonna lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaaksi (entinen Finlandia Junior -palkinto). Palkintoraati kuvaa kirjaa ehyeksi taideteokseksi tärkeistä aiheista: ryhmädynamiikasta ja tunteiden tunnistamisesta, hyväksytyksi tulemisesta ja ystävyyden voimasta.

Piki on pieni otus, joka haluaa leikkimään muiden seuraan majalle. Hänet torjutaan majan ovella tylysti, ja hienolle salamasankariasulle nauretaan. Murhe raastaa Pikiä. Isoksi kutsuttu aikuishahmo yrittää auttaa, mutta Piki vain purkaa raivoaan. Hän avautuu vasta yöllä yönallelle ja sitten Isokin saa lohduttaa. Aamulla Iso lähtee mukaan majalle kysymään uudelleen, saisiko Piki tulla leikkimään yhdessä muiden kanssa. Piki pääseekin vartijaksi, mutta touhu osoittautuu tylsäksi. Niinpä Piki lähtee metsään tekemään omaa majaa, ja rakentamaan liittyy yksi majan leikkijöistä. Lopussa Piki pohtii, miten menetellä, jos isoin ja ilkein otus majalta yrittää tulla mukaan hänen leikkiinsä. Voiko kiusaajan kanssa leikkiä?

Katri Kirkkopellon kuvitus on yhtä aikaa herkkää ja voimakasta. Kuvituksen värit ja sommittelu seuraavat hienopiirteisesti tekstiä, joka puolestaan antaa kuvitukselle uusia merkityksiä. Esimerkiksi aukeamalla, jossa Piki on vartiossa ja astelee majan portaita alaspäin, hänen ajatuksensa loikkivat mukana lehvistöön jätettyjen tekstiaukkojen avulla. Ne painuvat alaspäin samaa tahtia kuin Pikin mieli. Myös turva ja hellyys tulevat lähelle suurikokoisten halaavien otusten myötä. Ilkeät hahmot jäävät etäämmälle: liikutaan ikään kuin Pikin mukana. Taitava sommittelu ja kuvakokojen vaihtelu johdattavat katselijan aistimaan kunkin aukeaman tapahtumat ja tunnelmat jo yhdellä vilkaisulla. Esimerkiksi yhdellä aukeamalla pisin otus ärjäisee Pikille vasemman sivun ylälaidassa ja oikealla sivulla Piki murehtii suuren kiven päällä.

Hahmot ovat ystävällisen pyöreitä ja pehmeitä, mutta silti selkeitä. Kirjan otuksien ääriviivat ovat hyvässä suhteessa akvarelliväripintojen kanssa: ne ovat selkeitä kokonaisuuksia olematta sarjakuvamaisia. Kirkkopelto käyttää kuitenkin myös sarjakuvan keinoja sujuvasti, kun kuvaa samoja hahmoja moneen kertaan yhdellä aukeamalla ja liittää suurikokoista kovaäänistä tekstiä leipätekstin sekaan. Myös pyöreät ajatuspallot, joista voi seurata Pikin ajatuksia, ovat hellyttäviä.

Pikin ohella aiheeseen liittyen voi tutustua myös kirjaan Sun ja mun juttu. Siinä on lisätietoa lasten sosiaalisten taitojen ja kasvun tukemisesta sekä kiusaamisen ehkäisystä. Kirjan ovat tehneet yhdessä Katri Kirkkopelto, KT Laura Repo ja varhaiskasvattaja Tiina Haapsalo. Opas muodostaa kokonaisuuden Piki-kuvakirjan kanssa.

Kaisa Torkki 12/2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.