[arvio] Katri Tapola & Sanna Pelliccioni: Toiveretki

toiveretki-kansi

Katri Tapola
Toiveretki
Kuvittanut Sanna Pelliccioni
Myllylahti 2016
ISBN 978-952-202-756-6

Pieni prinsessasatu (Tammi 2011) ja Pieni Prinssisatu -kirjoista (Tammi 2012) tutun Kaisa-prinsessan ja Pauli-prinssin lämminhenkiset seikkailut jatkuvat kuvakirjassa Toiveretki (Myllylahti 2016). Verrattuna aiempiin Toiveretkessä on mukana ripaus itämaista eksotiikkaa ja aimo annos kulttuurienvälistä vuoropuhelua.

Kirjassa Kaisa lähtee metsäretkelle Pauli-prinssin ja Salama-prinssin (Salama muuten lausutaan Säläämä ja se tarkoittaa turvallisuutta) kanssa. Retkellä eletään tavallista maalaiselämää: kalastetaan ahvenia, sienestetään kantarelleja, poimitaan puolukoita, tutkitaan eläinten jälkiä ja lämmitetään puusauna. Tarina on hyväntuulinen, turvallinen ja lämminhenkinen.

Kirjan kuvitus on toteutettu pehmeän harmonisella kollaasitekniikalla, joka tuo väriä ja eloa yksinkertaisiin ihmishahmoihin. Piirroksiin on yhdistetty erilaisia kuoseja, valokuvia ja pieniä esineitä, kuten nappeja, avaimia ja koruja­. Kooltaan kirja on siro ja sopii pieniin käsiin. Värimaailmaltaan se on hempeä ja siinä on käytetty runsaasti kauniita murrettuja sävyjä, kuten erilaisia violetteja, vihreitä ja vaaleanpunaisia. Vaikka kirjan ystävykset ovat kuninkaallisia, kuvituksissa he ovat hyvin maanläheisiä ja tavallisia. Kaisan päässä on kirjan alussa tiara, mutta mökillä hän naulaa sen seinään. Maalla kaverukset pukeutuvat kumisaappaisiin, lippahattuihin ja muihin tavallisiin maalaiselämään sopiviin varusteisiin.

Kirjan luonto on tuttua suomalaista luontoa puolukoineen, hirvineen ja kantarelleineen. Niihin yhdistyy itämaista kulttuuria, joka alkaa jo etukannesta, jossa kirjan nimi on käännetty arabiaksi. Salama on Paulin tapaan prinssi, mutta kotoisin muualta. Kun Pauli ja Salama kalastavat, Salama kertoo napanneensa kerran kelttikalan, joka on hänen kielellään Al-Buuri. Kun kaverukset löytävät metsästä kantarelleja, Salaman mielestä ne ovat samanvärisiä kuin tiikerit. Hän myös kertoo osaavansa ratsastaa kamelilla ja metsästää haukalla. Salama myös tuntee eksoottisen seitsemän mausteen reseptin, joka paljastetaan lukijallekin kirjan lopussa. Kirja käy lasten suulla kulttuurienvälistä vuoropuhelua. Kaisa, Pauli ja Salama opettavat toisilleen ennakkoluulottomasti asioita omista kulttuureistaan.

Toiveretki puhuu avoimuuden, ystävyyden ja ymmärryksen puolesta. Se päättyy yleismaailmalliseen toiveeseen paremmasta maailmasta:

­– Meidän toiveet toteutuvat huomenna, Pauli ja Salama sanoivat.
– Ne ovat sinua varten. Ja kaikkia ihmisiä yhteisen taivaan alla.
Niin lähdettiin kohti unten maita. Niiden takana odotti turvallinen huominen.

Toiveretki-kirjaan liittyy myös ”Toiveretki – suomalais-arabialainen näyttely lapsille”. Kiertävän näyttelyn ovat tuottaneet kirjan tekijät kuvittaja Sanna Pelliccioni ja kirjailija Katri Tapola yhteistyössä Vantaan lastenkulttuurikeskuksen Taidetalo Pessin ja Vantaan Sanataidekoulun kanssa syksyllä 2016. Työryhmän kääntäjänä ja kulttuuritulkkina on toiminut Maria Pakkala, joka on myös kääntänyt Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu ja Toiveretki-kirjat arabiaksi.

Näyttely koostuu Toiveretki-kirjan kuvituksista ja neljästä tilasta, joita ovat tuoksuva ruusutarha, soliseva metsälampihuone, aito beduiiniteltta astioineen sekä lukunurkka suomen- ja arabiankielisine kirjoineen. Näyttely tuo esiin kulttuurien toisiaan rikastuttavaa vaikutusta, oman äidinkielen merkitystä ja etenkin suomen ja arabian kieliä, kulttuureita ja materiaaleja. Tavoitteena on edistää kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja integraatiota lastenkirjallisuuden avulla. Muita teemoja ovat mm. ystävyyden, kauniisti puhumisen ja kauniiden sanojen merkitys.

Näyttelyyn kuuluu näyttelyopastusohje- ja työpajaehdotukset sekä suomeksi että arabiaksi.

Näyttely kiertää vuosina 2017-2018 eri puolilla Suomea, mm. seuraavasti:

  • Kuopio, KUHMU 9.2.-1.4.2017
  • Espoo, Karatalo 6.4.-28.4.2017
  • Tampere, Rulla 5.8.-8.10.2017

Jutta Setälä 1/2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.