[arvio] Kirsti Kuronen: Kerro minulle kaunis sana

Kirsti Kuronen
Kerro minulle kaunis sana
Kuvittanut Karoliina Pertamo
Karisto 2019
ISBN 978-951-23-6429-9

Kirsti Kurosen kerronta tempaa lukijan heti mukaan etsimään kauniita sanoja tilanteessa, jossa lapsen isä ja äiti riitelevät. Lapsi, kuvakirjan minäkertoja, ei edes ymmärrä kaikkien aikuisten suustaan päästämien sanojen merkitystä, mutta vanhempien äänensävyt paljastavat, että koti täyttyy tyhmillä sanoilla. Lapsi säntää ulos keräämään kauniita sanoja mummulta saamaansa siniseen aarrerasiaan. Lipas alkaa täyttyä eri ihmisten tarjoamista sanoista, kuten lumihiutale, Arsenal, kiitos, kevytviili, purkka… Kirjastosedän tuumailusta ei tahdo tulla loppua, kun hän makustelee toinen toistaan kauniimpia sanavaihtoehtoja. Kotimatkalla lapsi saa vielä lisää sanoja, kunnes kohtaa päiväkodista tutun hoitajan, joka ihmettelee, miksi Jaakko harhailee yksin ulkona kovalla pakkasella. Vanhemmat ovat ehtineet huolestua, ja ovat onnellisia, kun lapsi on löytynyt. Kauniit sanat löytävät tiensä perheen kotiin.

Karoliina Pertamon taidokas kuvakerronta liikkuu synkästä riitatilanteesta lumiseen pakkasiltaan ja takaisin valoisampaan kotiin, jonne sanat ovat tuoneet voimaa ja lohtua. Erityisen kiinnostava kuvituksen detalji on kirjaimilla leikittely, jolloin kirjan kauniisiin sanoihin liittyvä sanoma korostuu vaikuttavasti. Hoitaja oli antanut sanan ”ilo”, josta lapsi tuumaa: ”Ilon jätän lippaan pohjalle. Ilo on niin iso, että siitä riittää myös huomiselle, ja ylihuomiselle.”

Kerro minulle kaunis sana on sekä sana- että kuvataiteellisesti onnistunut kuvakirja, jossa kuvitus ja teksti myötäilevät upeasti toisiaan ja välittävät lukijalle vahvan tunneskaalan herkkyyttä. Lopussa kysytään vielä lukijalta, mikä hänestä on kaunis sana.

Teresia Volotinen 2/2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.