[arvio] Malin Klingenberg: Patrik ja superseniorit

patri-ja-supersenioritMalin Klingenberg
Patrik ja superseniorit. Seniorivoimaa! (osa 1)
Alkuperäinen nimi Patrik och pensionärsmakten
Suomentanut Outi Menna
Kuvitus Tiina Konttila
S&S 2019
ISBN 9789515247124

”Ruskan värjäämät lehdet leijailevat maahan hiljaisessa metsässä. Yhtäkkiä rauhan rikkoo vihainen karjaisu. Ääni kuuluu vanhasa punaisesta myllystä.

– Nyt alat laulaa, senkin ikäloppu eukonkuvatus! Missä te pidätte kokouksenne? Ja missä on kone?”

Näin alkaa Patrik ja superseniorit -sarjan ensimmäinen osa Seniorivoimaa! Tämä Malin Klingenbergin kirjoittama ja Tiina Konttilan kuvittama sarjan avausosa on alun perin julkaistu ruotsiksi jo vuonna 2010. Erityisesti jo sujuvasti itsenäisesti lukeville suunnatun kirjan on suomentanut Outi Menna. Kirjan päähenkilö on alakouluikäinen Patrik. Koulussa Patrik on yksinäinen, sillä hyvä ystävä Viki on muuttanut Italiaan. Keskeinen osa tarinaa on myös Patrikia kiusaava Irene. Kiusaamista kuvataan varsinkin kirjan alkupuolella runsaasti:

”Kesken kaiken, täysin odottamatta Irene kamppaa Patrikin, joka lennähtää kumoon ja kirjat leviävät pitkin lattiaa. Opettaja ei tietenkään huomaa mitään. Nostaessaan katseensa Patrik kohtaa Irenen ilkeän tuijotuksen. Tyttö virnistää ivallisesti ja kuiskaa: 

– Patrik on rimpula, Patrikin jalat on spagettia.”

Irene kiusaa Patrikia päivittäin: nimittelee, nipistelee, tönii ja ilmeilee. Irenen mukana kiusaamisessa on myös muita tyttöjä, ja yhdessä tyttöjengi tekee Patrikin koulunkäynnistä todella kurjaa. Irenen kerrotaan kiusaavan myös muita lapsia, sekä rikkovan tavaroita ja paikkoja. Irenen ilkeydelle annetaan hieman yksioikoinen selitys: Irenen isä on kuuluisa ammattiroisto, Haba-Tero, ja Irene haluaa olla ”samanlainen kuin isä. Sen takia hän on koulussa niin ilkeä muille lapsille. Hän treenaa’”.

Juuri tänään Patrikin päivä saa kuitenkin hyvin toisenlaisen käänteen, kun hän vahingossa päätyy mukaan Superseniorien bussiretkelle. Käy ilmi, että eläkeläisillä on salaseura, jonka jäsenkokoukseen Patrik pääsee mukaan. Pian Patrik oppiikin, että Superseniorit taistelevat ilkeyttä ja pahuutta vastaan. Taistelulaulussaan eläkeläiset vannovat:

”Me vanhuksia olemme
Ja rinta rinnan seisomme
Vaan osaisitteko arvata
Että me tykkäämme vakoilla
Jos jossain toista kiusataan
Me oitis riennämme auttamaan
Varkaat ja roistot on pantava lakkoon
Tää maailma tuholta pelastettakoon
Meillä silmät ja korvat on kaikkialla
Ja valta asiat korjata
Meillä silmät ja korvat on kaikkialla
Ja valta asiat korjata”

Superseniorit ovat rakentaneet erikoisen laitteen, datamentalisaattorin, jonka tarkoitus on olla apuna taistelussa huonokäytöksisyyteen. Patrik on juuri joutumassa koekaniiniksi datamentalisaattoriin, kun käy ilmi, että yksi Supersenioreista, Elsa, joka on myös Patrikin mummo, on kidnapattu. Tästä käynnistyy erikoinen tapahtumasarja, jossa muun muassa annetaan hälytys, evakuoidaan kaikki seniorit, sekä menetetään datamentalisaattori Haba-Terolle ja hänen jengillensä.

Tapahtuminen loppuratkaisussa keskeiseen rooliin nousee juuri Patrik, joka vangitsee Irenen, ja saa näin Haba-Teron luovuttamaan ja päästämään vapaaksi kaikki eläkeläiset, mukaan lukien Patrikin mummon, Elsan. Patrikin itsetunto vahvistuu, ja lopussa kerrotaankin, ettei hän enää pelkää Ireneä yhtä paljon kuin ennen. Tarinassa pelataan klassisella jaolla hyviin ja pahoihin, eikä tätä asetelmaa kyseenalaisteta, vaikka se olisi voinut olla ainakin kiusaamisen osalta paikallaan. Nyt henkilöt jäävät hieman karikatyyrisiksi ja kapeiksi.

Juoni on todella vauhdikas, mutta pitää otteessaan. Toisaalta ajoittain juonenkäänteet ovat niin nopeita, että ainakin nuorempi lukija tarvitsi kertausta tapahtumista. Kuvitus on hauskan ilmeikästä, ja selkeästi tarpeen ainakin alle kouluikäiselle, sillä esimerkiksi datamentalisaattorin tai evakuointisuunnitelman kuvailut ovat sen verran monimutkaisia, että kuvitus tekee nämä eläviksi.

Hauskinta tarinasta tekee ehdottomasti vauhdikkaat seniorit. Ja onkin paikallaan, että lastenkirjallisuudessa esitetään monenlaisia vanhuksia. Sarjasta on suomennettu myös toinen osa, Patrik ja Superseniorit: Irene ja setelisieppo (S&S 2019). Toisessa osassa Irenen isä, Haba-Tero, on pulassa ryövärijoukkoineen. He eivät ole aikoihin onnistuneet rötöksissään, mutta päättävät nyt tehdä elämänsä suurimman rötöksen. Tietämättään rikoskopla saa apua Ireneltä, joka on salaa rakentanut setelisiepon. Sarjassa siis nähtävästi säilyy selkeä asetelma hyvien ja pahojen välillä.

Jaana Pesonen 10/2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.