[arvio] Mary Marck: Eevan luokka

9789511297291Marck, Mary
Eevan luokka
Otava 2015/1917
ISBN 978-951-129-729-1

Mary Marckin eli Kersti Bergrothin kotimaiseksi klassikkotyttökirjasarjaksi nousseen Eeva­-sarjan avausosa julkaistiin 99 vuotta sitten. Sarja ilmestyi aikanaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Eeva-kirjat kuuluvat suomalaisen tyttökirjallisuuden kulmakiviin: Marckin iloinen ja humoristinen koululaiskuvaus vaikutti suomalaisen tyttökirjallisuuden suuntalinjoihin 1900-luvun puoliväliin saakka. Otavan vuoden 2015 uusintapainos onkin mainio kulttuuriteko, sillä aiemmat painokset ovat kuluneet jo useiden sukupolvien käsissä.

Eeva-sarja tarkastelee keskiluokkaisten kaupunkilaisnuorten elämää kotona perheen parissa, yhteiskoulussa, Kluuvin Fazerilla sekä erinäisillä luokka- ja huviretkillä. Eevan luokan episodit käsittelevät muun muassa Marjan ryöstettyä päiväkirjaa, Etan syntymäpäiväkutsuja ja Saara Turusen asemaa luokassa. Toveruuden merkitys ja luokkadynamiikka ovat keskeisiä teemoja. Kuten tyttökirjallisuudessa usein, myös Eevan luokassa käsitellään valoisasti kotia, perhettä, ystävyyttä, koulunkäyntiä ja romantiikkaa. Rakkautta tosin pohditaan lähinnä tyttöjen lukeman romanttisen kirjallisuuden kautta sekä aikuisten sivuhenkilöiden yhteydessä.

Keskiöön nousevat tyttöhahmot, jotka toisintavat esimerkiksi kansainvälisistä tyttökirjoista tuttuja kirjoittavan tytön ja villikon malleja. Marck hyödyntää erityisesti kahden keskenään erilaisen ystävyksen asetelmaa. Päähenkilö Eeva on perusluonteeltaan tasainen ja järkevä, mutta myös aikaansaava, haaveileva, syvällinen ja humoristinen. Hertta puolestaan on villikko, jota pidetään luokan ja toveripiirin sieluna. Eriluontoisten tyttöhahmojen kautta Eevan luokka tarjoaa lukijoille erilaisia samastumisvaihtoehtoja ja osoittaa, että niin vallattomuus, leikkimielisyys kuin rauhallisuus ja järkevyys ovat myönteisiä ominaisuuksia.

Eevan luokka, kuten koko sarja, on yhä erinomaista kirjallisuutta. Dialogi on ilmavaa ja hauskaa ja tyttöjen keskustelut luontevia. Henkilöhahmot ovat riemukkaita ja ymmärrettäviä, vaikka osa luokkatovereista jää hahmopaljouden vuoksi vähemmälle huomiolle. Kerronnan suhteet toimivat ja tarina etenee sujuvasti. Kirjojen sanoma ystävyydestä sekä tyttöjen ja poikien tasa-arvoisesta koulutuksesta on sekin jatkuvasti ajankohtainen. Sarjan koulumiljöö on aikanaan kiivasta yhteiskunnallista keskustelua herättänyt yhteiskoulu; keskustelun ytimessä olivat kysymykset tyttöjen opiskelukyvykkyydestä ja fyysisestä koulunkäynnin jaksamisesta. Eeva-sarjassa Eevan ja toverien opintie kuljettaakin jokaisen nuoren ylioppilaaksi sukupuoleen katsomatta.

Nimenomaan Marckin ansiona on nähty se, että kotimainen nuortenkirjallisuus vapautui opettavaisuuden painolastista. Eevan luokan älykäs huumori ja elävä kieli ovat edelleen omiaan takaamaan viihdyttävän lukuelämyksen. Sujuvasanainen perhe- ja koululaiskuvaus tekivät aikanaan koko sarjasta kotimaisen klassikon todennäköisesti nimenomaan siksi, ettei aiheita tarkastella liian vakavasävyisesti.

Myry Voipio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.