[arvio] Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)

Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille)
Toimittaneet Taru Anttonen ja Milla Karppinen
Into kustannus 2018
ISBN 978-952-264-971-3

Mitä yhteistä on vaikkapa Almalla, Tove Janssonilla, Siiri Rantasella ja Irja Askolalla? He kaikki ovat mukana mainiossa teoksessa Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille), joka sisältää 60 sankaritarinaa suomalaisista naisista.

Teos on koottu 24 kirjoittajan ja 41 kuvittajan joukkovoimalla ja yli 700 mesenaatin joukkorahoituksella. Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittaman kirjan esikuva oli Elena Favellin ja Fracesca Cavallon kirjoittama eri maalaisista naisista kertova Good Night Stories for Rebel Girls, jonka suomennos Iltasatuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista (S&S 2017) on Maija Kauhasen käsialaa.

Kirjan henkilöt on ryhmitelty hauskasti etunimen eikä sukunimen alkukirjaimen mukaiseen aakkosjärjestykseen tai syntymävuosien mukaan. Teoksen toimittajat kutsuvat näitä henkilöluonnehdintoja saduiksi, koska ovat tarinallisin keinoin halunneet tuoda henkilöhaastattelujen tai kirjallisten lähteiden kautta kootut aineistot lähemmäksi nuorta lukijaa. Sankaritarinan jälkeen on faktatietoa henkilöstä. Kaikki teoksen kirjoittajat ovat naisia, samoin kuvittajat.

Eri kirjoittajista huolimatta sadun tai tarinan muoto yhdistää kerronnan yhtenäisesti, kun taas sankarittaria esittävät muotokuvat ovat hyvin eri tavoin toteutettuja, jolloin myös laadulliset erot näkyvät selvemmin. Joukossa on vähemmän onnistuneita ja todella taidokkaita kuvia. Sari Airolan Aurora Karamzin, Elli-Kaija Kuusniemen Ellen Thesleff sekä Juliana Hyrrin Sirkka-Liisa Hämäläinen olivat erityisesti minun makuuni, vaikka toteutukseltaan hyvin erilaisia. Ne kuvastivat myös erinomaisesti kuvattavan henkilön persoonaa.

Kirja koostuu monien nykyajan eri aloilla toimivien naisten innostavista sankaritarinoista, mutta mukaan on päässyt useita historian merkittäviä naishahmoja aina Ruotsin kuningatar Kaarina Maununtyttärestä lähtien. Nämä tuntemattomat tai tunnetut naiset osoittavat teoillaan, että historia ei ole pelkästään miesten historiaa, vaikka siltä joskus saattaa tuntua. Iloiset kiitokset onnistuneesta ja voimaannuttavasta tarinakokoelmasta!

Teresia Volotinen 10/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.