[arvio] Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Kesän jälkeen kaikki on toisinKolu, Siri
Kesän jälkeen kaikki on toisin
Otava 2016
ISBN 978-951-1-29090-2

Peetun elämässä koittaa kesä, jonka jälkeen kaikki muuttuu. Kesän jälkeen hän täyttää kahdeksantoista ja hänen hoitonsa voi jatkua seuraavalla vaiheella, eli leikkauksella. Peetu odottaa tätä etappia kuumeisesti, mutta onneksi hänen isänsä on luvannut viedä hänet lentämään purjelentokoneella kymmenen kertaa kesän aikana. Nämä lennot rytmittävät kesän kulkua ja auttavat aikaa kulumaan hieman nopeammin.

Peetun isä lupaa Peetulle, että kaikki, mikä koneessa puhutaan, jää koneeseen. Pakko ei ole puhua, mutta jos on mitä vain, mistä kumpikaan haluaa puhua, niin siitä saa puhua. Lento lennolta Peetu jakaa omia tunteitaan isänsä kanssa, puhuminen muun maailman ulottumattomissa on helpompaa. Peetu pystyy puhumaan jopa äidistään, joka ei oikeasti tunnu ymmärtävän sitä, ettei Peetu ole Petra, ei koskaan ole ollut eikä tule olemaan. Vaikka hän on syntynyt Petraksi, sisimmässään hän on aina ollut Peetu. Äiti sanoo ymmärtävänsä, mutta ei todellisuudessa ja käytännössä niin tee.

Peetu ei ole ainoa, joka joutuu tutkailemaan omaa identiteettiään. Peetun tyttöystävä, Aamu, kokee Peetun muutoksen muutoksena myös omalle suuntautumiselleen. Aamu, joka on tähän asti ollut lesbo, joutuu pohtimaan sitä, muuttuuko hän muiden silmissä heteroksi, koska Peetusta tulee myös ulkoisesti Peetu. Onko hän kuitenkin hetero, koska rakastaa Peetua?

Siri Kolu on kirjoittanut koskettavan kirjan nuoren ihmisen matkasta omaksi itsekseen. Kesän jälkeen kaikki on toisin on omaääninen kertomus siitä, kuinka vaikeaa on välillä saada itsensä hyväksytyksi sellaisena kuin on, ja millaisen hinnan tästä voi joutua maksamaan. Kolu on tutustunut aiheeseen hyvin ja kirja ei tarjoa kiillotettua ja siloteltua kuvaa transsukupuolisuudesta. Binderi hiertää ja sattuu, oman perheen jäsenet eivät suostu käyttämään oikeaa nimeä, ihmiset katsovat oudosti ja kiusaavat. Kirjasta huokuu kuitenkin vapaus ja vapautuneisuus, joita purjelennot korostavat. Peetu tietää, kuka on, ja on valmis kaikkeen ollakseen oma itsensä. Myös Peetun isän suhtautuminen omaan poikaansa on sydäntä lämmittävää ja aitoa. Kirjassa esitetään taitavasti sekä myönteistä että kieltävää suhtautumista transsukupuolisen lapsen muutoskokemukseen, ja uskon tämän tuovan apua ja helpotusta nuorille, jotka kamppailevat samojen asioiden kanssa. Siri Kolu on onnistunut kirjoittamaan helposti lähestyttävän ja ahmittavan kirjan vaikeasta aiheesta. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille.

Suvi Oksanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s