[arvio] Tapani Bagge: Aavehevosen arvoitus

Tapani Bagge
Aavehevosen arvoitus
Kuvittanut Carlos Da Cruz
Karisto 2018
ISBN 9789512363612

Rohkeat  lapset aavejahdissa historian Helsingissä!

Sinisilmäinen aavehevonen kauhistuttaa 1900-luvun alun Helsingin kaduilla. Murheellisen tarinan herättyä henkiin on mysteeri valmis ratkottavaksi. Rohkea joukko lapsia, salaseura Apassit ottaa tämän pähkinän purtavaksi. Tapani Baggen Aavehevosen arvoitus on lapsille suunnatun humoristisen seikkailusarjan ensimmäinen osa.

Pojat lähtevät uteliaina kaupungin yöhön tutkimaan outoja tapauksia, joihin liittyvät aavehevosen lisäksi ovelat murtovarkaudet. Mukaan tuppautuvat myös itsepäiset kaksossiskokset. Salaseura Apassit käy aavejahdissa hämärän aikaan ja kokee pelottavan veikeitä hetkiä. Lapset tarjoavat apuaan yrmeälle etsivälle sekä poliisille ja päätyvät lopulta sankaritekoihin. Etenkin Stockmannin tavaratalo ja teatteri Jupiter toimivat tapahtumapaikkana Apassien jännityksen täyteisille tutkimuksille.

Tarina etenee vauhdikkaasti, kirjan kieli on kepeää ja lukijaa naurattaa monissa kohdin. Ajankuvana Bagge on onnistunut luomaan elävän ja uskottavan miljöön historialliselle Helsingille. Päähenkilö Heikin perhe kamppailee aikansa työläisten elintason mukaisesti, ja arkinen elämä on vaatimatonta. Isä on kuitenkin kiinnostunut kirjallisuudesta ja perhe käy teatterissa. Helsingin varjoisilla kujilla ilmestyy enteitä, musta kissa juoksee kadun yli ja kaupungin synkempi puoli tuodaan esiin tarinassa.

Teoksen omaperäisen kuvituksen on tehnyt Carlos Da Cruz. Kuvitus tukee onnistuneesti tarinaa, ja tämän kirjan mukana lapset pääsevät myös aikamatkalle vanhaan Helsinkiin ja sen tapakulttuuriin. Kirjan alussa ja lopussa mukana oleva Helsingin kartta tuo mukavaa lisäsävyä visuaaliseen ilmeeseen.

Johanna Ikonen 11/2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s