[arvio] Tittamari Marttinen: 12 päivää maailmalla

12_paivaa_maailmalla_korkeus10cmMarttinen, Tittamari
12 päivää maailmalla
Kuv. Emmi Jormalainen
Lasten Keskus 2014
ISBN 9789522880260

Monikulttuurisuuteen liittyvät näkökulmat ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Lastenkirjallisuus tarjoaa lapsilähtöisen tavan lähestyä monikulttuurisuutta ja lastenkirjoissa on paljon ominaisuuksia, jotka auttavat lapsia ymmärtämään erilaisuutta ja toimimaan suvaitsevaisemmin. Tittamari Marttisen 12 päivää maailmalla -teos edustaa suomalaisen monikulttuurisen lastenkirjallisuuden parhaimmistoa.

Teos kuljettaa lukijansa tutustumaan kahdentoista lapsen tarinaan. Tarinoissa matkataan sananmukaisesti maapallon joka kolkkaan alkaen Maltalta ja päättyen esimerkiksi Intian, Kenian ja Islannin kautta Marrakechiin. Jokaisen lapsen tarina on itsenäinen kertomuksensa, mutta ne on liitetty löyhästi yhteen kehyskertomuksen avulla.

12 päivää maailmalla tarjoaa lapsille mahdollisuuden eläytyä itselle vieraaseen, hankkia tietoa erilaisista asioista ja viihdyttää itseään. Tarinat ovat mukavalla tavalla samanlaisia ja erilaisia. Monikulttuurisuuden näkökulmasta samanlaisuus auttaa ymmärtämään, kuinka samanlaisia olemme, ja tarinoiden samantyyppinen rakenne auttaa lapsia kehittämään lukutaitoaan ja nauttimaan lukemastaan tai kuulemastaan.

Näiden eri maihin sijoittuvien tarinoiden samankaltaisten ominaisuuksien lisäksi tarinat ovat täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia eri maista ja kulttuureista. Esimerkkinä voi mainita vaikka Lontoossa asuvan Hectorin tarinan, jossa tutustutaan Lontoon keskeisimpiin nähtävyyksiin, englantilaiseen ruokakulttuuriin, Iso-Britannian hallitusmuotoon ja agenttielokuviin.

Lastenkirjoissa kuvitus on tärkeää. Teoksen on kuvittanut graafikko ja kuvittaja Emmi Jormalainen. Teoksen kuvituksessa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla Tittamari Marttisen tarinan elementit ja lukuisat yksityiskohdat kunkin tarinan kuvaamasta kulttuurista. Yksi moniulotteisimmista kuvituksista löytyy perulaisen Lucyanan tarinasta ”Tulisia tortilloja”.

Hyvä lastenkirja sopii eri-ikäisille lukijoille ja moniin tarkoituksiin. 12 päivää maailmalla on juuri tällainen kirja. Sen sisältämät kertomukset toimivat tarinoina, mutta myös lähtökohtana erilaisiin eettis-moraalisiin keskusteluihin ja materiaaliksi eri kulttuureista ja maista oppimisessa. Lisäksi kertomukset ovat sisällöltään riittävän erilaisia keskenään, jotta mielenkiinto säilyy kautta teoksen. Niissä on sopivasti jännitystä, huumoria ja asiaa.

Tittamari Marttisella on takanaan jo pitkä ura kirjailijana, sillä hänen esikoisteoksensa ilmestyi vuonna 1982. Marttisen tuotanto onkin monipuolisuudessaan ja laajuudessaan varsin vaikuttava. Kiittäen otamme vastaan tämänkin teoksen tarjoaman lukukokemuksen ja jäämme odottamaan, mihin ajankohtaiseen aiheeseen hän seuraavaksi tarttuu.

Juli-Anna Aerila
KT, FM, äidinkielen ja kirjallisuuden didaktiikan yliopistonlehtori, opettajankoulutusaitos, Rauman yksikkö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.