Äventyrliga känslor och träffande teckningar – Den finlandssvenska barn- och ungdomsbokutgivningen 2019

Text: Sissel Ray

Det finlandssvenska barn- och ungdomsbokåret 2019 har varit ett år av mångsidiga, djupsinniga och underhållande berättelser. Det har också varit ett år för nya talanger och kära återseenden. Det här året har en del nya författare gjort debut på barn- och ungdomshyllorna, medan mera etablerade skribenter testat på nya sätt att uttrycka sig för en ny publik.

Det är uppfriskande att få ta del av nya röster och nya perspektiv, vare sig det gäller debutanter eller barn- och ungdomsboksdebutanter. Det är också glädjande att återse favoriter på hyllorna, att få ta del av fortsättningen på en historia och kanske avsluta en annan. Bokåret 2019 har definitivt något att erbjuda alla sina läsare, så låt oss ta en närmare titt på det.

Dikter och rim

Hanna Lundström och Maija Hurme: Rassel prassel strössel – Poesi om stunder i stan (Schildts & Söderströms 2019)

Diktscenen för barn i Svenskfinland fortsatte att blomstra 2019. Hanna Lundströms tredje poesibok för de små heter Rassel prassel strössel – Poesi om stunder i stan (Schildts & Söderströms 2019) och är illustrerad av Maija Hurme. Lundströms rim i stadsmiljö rymmer allt från en statys tankar till ett mumsigt cafébesök och Hurmes illustrationer visar oss de hoppfulla färgerna i vår annars tidvis gråa stadsmiljö.

Annika Sandelin och Karoliina Pertamo: Om jag fötts till groda (Förlaget 2019)

Annika Sandelins dikter om önskedrömmar fyller boken Om jag fötts till groda (Förlaget 2019), illustrerad av Karoliina Pertamo. Sandelins dikter tar läsaren vida omkring och dyker ner i bland annat grodans, bussens och statsministerns drömmar och önskningar. Dikterna växlar skickligt mellan olika känslolägen och gör en nyfiken på den egna omvärldens innersta tankar. Pertamos illustrationer väver samman dikterna med sin omgivning, men också med varandra och ger den abstrakta drömmen stadga. Boken är nominerad till Runeberg junior 2020 och har även översatts till finska.

Malin Klingenberg och Sanna Mander: Fisens liv (Schildts & Söderströms 2019)

En av årets mest underhållande böcker är diktbilderboken Fisens liv (Schildts & Söderströms 2019) av Malin Klingenberg, illustrerad av Sanna Mander. I den här boken lever våra fisar orättvist korta, men ändå händelserika liv. Hur ser livet ut för en fis som släpps i rymden, eller en prutt som slinker ut i en hiss? Klingenberg lockar till fniss med sina finurliga rim och Manders färggranna illustrationer skapar en stämningsfull miljö för fisarna att finnas i. Boken är nominerad till Runeberg junior 2020 och har även översatts till finska.

Ellen Strömberg och Elin LöfLilla Liten flyttar in (&ut!) (BoD 2019)

Vuxenförfattaren Ellen Strömbergs första barnbok, tillsammans med illustratören Elin Löf, heter Lilla Liten flyttar in (&ut!) (BoD – Books on Demand 2019). I den här rimmande bilderboken bjuds läsaren hem till farmor och hennes inneboende Lilla Liten, som utger sig för att vara snäll och rar men visar sig vara allt annat än. Strömbergs rim bildar en fantastifylld berättelse och Löfs fascinerande detaljrika illustrationer drar in läsaren i en värld som rymmer både stort och smått. Boken har även översatts till finska.

Bilderböcker

Anna Härmälä: Kort från farmor flyttfågel (Schildts & Söderströms 2019)

Bilderböckernas värld präglades år 2019 av starka, viktiga känslor och även lite äventyr. I Anna Härmäläs bok Kort från farmor flyttfågel (Schildts & Söderströms 2019) får läsaren följa Fia Fjäders äventyrliga farmor runt hela världen, utan att ens behöva lämna soffan. Boken består av vykort farmor skickat, som bjuder på ledtrådar till var hon befinner sig. Härmäläs kännspaka illustrationsstil lämpar sig väl för vykortsformen och det finns en massa att upptäcka i de detaljrika bilderna. Boken har även getts ut på finska.

Mera fartfyllda äventyr står Asger Albjerg för i Stora syster Zille (Litorale 2019), illustrerad av Magdalena Åberg. Zille har fått i uppgift att vakta lillebror, men när apan herr Archibald och katten Emil vill hjälpa till suddas gränserna mellan fantasi och verklighet ut. Åberg använder sig av blandteknik och klipper stundvis in verkliga objekt i teckningarna, vilket bidrar till känslan av overklighet som texten skapar.

Tove Appelgren och Salla Savolainen: Vesta-Linnéa och vännerna (Förlaget 2019)

Tove Appelgren återvänder till Vesta-Linnéas värld med boken Vesta-Linnéa och vännerna (Förlaget 2019) illustrerad av Salla Savolainen. I den här berättelsen konfronteras Vesta-Linnéa med den jobbiga känslan av att bli bortvald, när en vän som lovat höra av sig inte gör det. Samtidigt blir hon i förtvivlan blind för vännerna som finns runtomkring och måste lära sig att se det hon har istället för det hon saknar. Appelgren tar skickligt upp barnens känslor på deras villkor utan att vuxenrationalisera bort dem. Boken är nominerad till Runeberg junior 2020 och har även översatts till finska.

Känslor handlar det även om i Sandra Sundviks debut Ditt & Datt och det borttappade leendet (Scriptum 2019), med illustrationer av Margareta Sandin. Ditt har tappat sitt leende och tillsammans med bästa vännen Datt ger de sig ut på jakt efter det. Men om leendet varken finns i mörkaste djungeln eller i djupaste havet, vad händer då? Sundvik har skickligt fångat känslors flyktighet och tryggheten i att ha en bästa vän som förstår. Sandins stämningsfulla och medryckande illustrationer är pricken över i.

Jens Mattsson och Jenny Lucander: Vi är lajon! (Förlaget 2019)

Svenska Jens Mattssons debut heter Vi är lajon! (Förlaget 2019) och är illustrerad av Jenny Lucander. I Sverige kom boken ut på Natur och Kultur. Här utforskas lekens makt över livet, när storebror blir sjuk just som han och lillebror höll på och leka lajon på savannen. Men inget stoppar lajon, inte ens oroliga föräldrar och utdragna sjukhusvisiter, det vet lillebror bättre än någon annan. Lucanders fantastiska illustrationer skapar tillsammans med Mattssons sparsmakade text en berättelse som sin tyngd till trots lyfter från sidorna och sveper med läsaren i en värld där leken kan övervinna nästan vad som helst.

Sjukdom tas upp även i Annika Sandelins Silkesapans skratt (Förlaget & Berghs 2019), illustrerad av Linda Bondestam. Silkesapan och Tapiren har alltid varit de bästa av vänner, men en dag blir Silkesapan sjuk och dör. Tapiren upplever en enorm saknad och har svårt att se en värld utan sin bästa vän. Boken handlar om sorg och saknad, men också om att minnas den man förlorat och att bära den med sig. Linda Bondestams illustrationer skapar en välbekant men ändå vild djungelvärld där både ljus och mörker ryms med, precis som i berättelsen. Boken finns även översatt till finska.

Kapitelböcker och högläsning

Henrika Andersson och Christel Rönns: Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget 2019)

År 2019 kan för kapitelböckernas räkning sammanfattas med orden kära återseenden, slutet på historien och början på en ny. Ett återseende står Henrika Andersson för i sin bok Nagu-nalle och kastasdjuren (Förlaget 2019), illustrerad av Christel Rönns. Familjens yngsta barn Edi har hamnat på sjukhus efter en olycka. Med är förstås Nagu-nalle, som inte kan låta bli att ge sig ut på upptäcktsfärd i natten och rädda dem som räddas kan på sjukhuset. Boken fungerar som fristående trots tidigare verk i serien och lämpar sig för högläsning för hela familjen. Den är nominerad till Runeberg junior 2020.

Lena Frölander-Ulfs bok Nelson Tigertass (Förlaget 2019) är illustratören och bilderboksförfattarens första kapitelbok. Boken handlar om Nelson Mareng, som plötsligt finner sig ensam på en tågstation i sin hemstad utan någon aning om hur han ska hitta hem. I Berlurenstad råder ordning och reda och ingen har tid att hjälpa ett felplacerat barn hitta rätt. Förutom förstås de som inte tror på ordning och reda. Frölander-Ulf utforskar i sin bok tankar om rätt och fel och låter huvudpersonen hitta sitt mod genom att omvärdera inlärda mönster. Denna insiktsfulla äventyrsberättelse lämpar sig väl för högläsning även upp i åldrarna. Boken vann Arvid Lydecken-priset 2019, nominerades till Finlandia junior 2019 och är nominerad till Runeberg junior 2020. Den är även översatt till finska.

Peppe Öhman, känd från vuxenlitteraturen, debuterar som barnboksförfattare med Ett himla tjat om hästar (Schildts & Söderströms 2019) med illustrationer av Louise Winblad. I vad som omnämns som första delen i en serie får vi träffa Maja 9 år, som ridit i flera år för att glädja sina föräldrar, men som faktiskt är livrädd för hästar. Öhman lyckas förvandla Maja till en hästtjej och uppföljare kommer säkert också att ha hästar med på ett hörn.

Monica Borg-Sunabacka debuterar som barnboksförfattare med Hanna 1918 (Eget förlag 2019). I berättelsen får vi följa Hanna, 10 år, och hennes liv i Jakobstad under kriget mellan de röda och de vita 1918. Den osäkerhet, rädsla och förvirring som kriget för med sig för Hanna blandas med vardagliga scener ur ett barns liv för över 100 år sedan. Borg-Sunabacka lyfter här fram en historiskt svår, men mycket viktig tid för vårt land som sällan skildras i barnlitteratur.

Carina Wolff-Brandt fortsätter sin omtyckta serie om Kalle Knaster med boken Kalle Knaster, Miranda och tavelmysteriet (Förlaget Vingpennan 2019), illustrerad av E Airik. I det här äventyret råkar Kalle och Miranda illa ut när de försöker ta reda på vad som egentligen hände på Hotell Morgonsolen år 1922 och får ta hjälp av gamla vänner från tidigare tidsresor. För de oinitierade finns det en snabb summering av seriens tidigare böcker i början av boken.

Karin Erlandsson: Bergsklättraren (Schildts & Söderströms 2019)

Karin Erlandsson drar ihop sin fantasy-serie Legenden om ögonstenen med böckerna Bergsklättraren och Segraren (Schildts & Söderströms 2019). I Bergsklättraren ger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp och in i bergen i den östra regionen på jakt efter ögonstenen. Texten odlar en känsla av kompakthet i samma takt som våra hjältar tar sig djupare in i det oförlåtliga berget som inte vill ha dem där. I Segraren måste Miranda göra upp inte bara med sitt förflutna utan också med ögonstenen som förföljt henne igenom alla regioner och som nu också slutligen för henne ända till drottningstaden i rikets västra del. En värdig avslutning på en omtyckt historia.

Mera fantasy blir det i Irmelin Sandman Lilius fyra böcker i serien Skeppet Sydväst: Tidens tiggare (Litorale 2019). I Långvägaskogen, Illop, Botulf och Regnens berg återvänder Sandman-Lilius till Tulavall, en plats känd från hennes tidigare verk. Läsaren bjuds på en introduktion till tidigare böcker om Skeppet Sydväst, så berättelserna kan fungera även som fristående verk. Sandman-Lilius är en rutinerad författare som med ett gripande språk och en uttänkt berättelse tar sig an nya äventyr för barn, unga och även vuxna.

Ungdomsböcker

Julia Wickholm: Olivia för alltid (Förlaget 2019)

Bokskörden för unga från 2019 innehåller en hel del nya ansikten. Julia Wickholm debuterar med Olivia för alltid (Förlaget 2019), som handlar om föräldralösa Olivia som alltid undrat var hon kommer ifrån men aldrig haft några ledtrådar. Men den här sommaren får hon upp ett spår och bestämmer sig för att följa det till varje pris. En insiktsfull bok om ursprung och identitet med ett unikt persongalleri.

En annan debutant är Henna Johansdotter med sci fi-boken Glasvaggan (Förlaget 2019). I en inte alltför väl utforskad genre i Svenskfinland skapar Johansdotter en dystopisk värld där artificiellt och medmänskligt flyter samman, där glasbarnen med övernaturliga krafter jagas av militanta Humaner och där det är svårt att lita på någon.

Monica Vikström-Jokela är känd för sina barnböcker, men med Lita på mig (Förlaget 2019) riktar hon sig till en äldre publik. Li har blivit ombedd att följa med som stödperson på en lägerhelg i skärgården för elever som är utanför i skolan. Men helgen blir inte som något de föreställt sig och bräckliga förtroenden sätts på spel. Jenny Lucanders illustrationer av Lis klotter i marginalerna ger huvudkaraktären en uppskattad påtaglighet.

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström: Zoo, Kärlek plz (Förlaget 2019)

Kaj Korkea-aho och Ted Forsström återvänder med tredje delen i bokserien Zoo, Kärlek plz (Förlaget 2019). Atlas fortsätter att uppdatera Elliott i Nya Kaledonien om allt det galna som händer på deras högstadium. Och den här gången verkar det som om flera av vännerna letar efter kärlek på helt fel ställen. Pentti Otsamos illustrationer ramar in berättelsen och ger alla knäppa fantasier efterlängtade visualiseringar.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram samlingen En liten bok om sexuella trakasserier (En liten bok 2019), som innehåller små böcker av olika författare kring temat sexuella trakasserier. Samlingen innefattar serier, essäer och skönlitterära texter och är gjord för klassrum men kan med fördel användas som diskussionsunderlag även i andra sammanhang. Pedagogiskt material finns på förlagets hemsida.

Virikkeitä 1/2020 Edellinen artikkeli
Virikkeitä 1/2020 Seuraava artikkeli

Palaa takaisin Virikkeitä-lehden etusivulle.