[arvio] Hallava, Anna: Sammakkoprinsessa

Anna Hallavan Sammakkoprinsessa aloittaa uuden nuorten kirjasarjan, jossa seurataan Ofeliaa, nuorta tyttöä, joka 14. syntymäpäivänään saa tietää olevansa puoliksi keiju. Tämän asian ilmikäyminen tapahtuu mitenkäs muutenkaan kuin korvien poksahtamisella. Ofelian ensimmäinen reaktio asiaan on se, että hän ei voi enää koskaan näyttäytyä missään julkisesti, koska hänellä on friikkikorvat. Entä jos joku näkee?

Korvien lisäksi Ofelia saa tietoa: hänen äitinsä on maanpaossa elävä keijuprinsessa, joka luopui kruunusta mennäkseen naimisiin Ofelian isän, tavallisen ihmisen, kanssa. Koska nykyisellä kuningattarella ei ole perillisiä, ja kuningattaren sekä Ofelian äidin toinen sisko on myös mennyt naimisiin ei-kuninkaallisen kanssa, on Ofeliasta tuleva uusi kruununprinsessa. Paha vain, että Ofelia ei tiedä keijumaailmasta ja sen tavoista mitään, eikä häntä oikein kiinnostaisi opiskellakaan, sillä hänellä on elämässään tärkeämpikin tehtävä: päästä suutelemaan Jetroa, koulussa olevaa äärimmäisen hottista nörttipoikaa, jonka huulet kutsuvat Ofeliaa luokseen ja… Ofelian epäonneksi hänen kummitätinsä on antanut hänelle keijulahjan, eikä mitä tahansa lahjaa, vaan Rakkauden tuntemisen. Tämä tarkoittaa sitä, että Ofelialle on olemassa se yksi ja ainoa oikea jossain, ja jos hän suutelee ketä tahansa muuta, nämä henkilöt muuttuvat sammakoiksi.

Sammakkoprinsessa on kevyt, viihdyttävä ja vaaleanpunainen kaikella rakkaudella. Se on täydellistä chick litiä nuorille aikuisille, ja mukana oleva pieni fantasiaelementti tuo mielenkiintoista lisätwistiä tarinankerrontaan. Ofelian teinihormonien kiihdyttämä suutelunhimon kuvailu on hillitöntä, ja kirjaa lukiessa huomaa hihittelevänsä ääneen kaikkein herkullisimmille kohtauksille. Kirja on vedetty juuri täydellisesti överiksi, jolloin kaikki, mitä siinä tapahtuu, on uskottavaa. Sammakkoprinsessa on myös kirjoitettu taitavasti, kieli on hyvää ja luvut sopivan mittaisia. Kirja suorastaan kutsuu ahmimiseen (johon Ofeliakin toisinaan sortuu, herkut ovat vain niiiin hyviä), mutta siitä on myös helppo pitää taukoa.

Sammakkoprinsessa on miellyttävä lisä nuorten aikuisten chick lit -kirjallisuuteen. Omassa naiiviudessaan ja keveydessään se on miellyttävä lukupala raskaampien aiheiden keskellä. Yleisö varmasti löytää kirjan, ja on mielenkiintoista nähdä, mihin sarja etenee. Pysyykö se yhtä keveänä seuraavassakin osassa, vai vakavoituuko ja synkkeneekö se sitä enemmän, mitä enemmän Ofelia alkaa tuntea keijumaailmaa, sen tapoja ja tottumuksia. Ja vakavoituuko Ofelia, kun hän kasvaa kirjasarjan edetessä? Siihen asti kuitenkin tämä vaaleanpunainen hattarapilvi on juuri täydellistä lomalukemista.

sammakkoprinsessa

WSOY 2015
ISBN 978-954-0-40651-9

Suvi Oksanen

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.