Silmäys vuoden 2019 helppolukuisiin kirjoihin

Teksti: Elina Raitasalo

Lastenkirjainstituutin Lukemo.fi-portaalissa haku helppolukuiset, suomi, vuosi 2019 tuotti otoksen, joka koostui niin sarjoitetuista vanhoista kuin uusista tuttavuuksia sekä selkokirjoista. Näistä kahdenkymmenenkuuden helppolukuisen vuosi on lyhyesti sanottuna todella laadukas, varsin tapahtumarikas ja iloisen värikäs.

Arkisia asioita lähestytään pääosin huumorin ja vauhdikkaan kerronnan keinoin. Teksteihin sujautetaan usein mukaan tietoa, selittäviä aineksia ja ripaus pieruhuumoria. Tarinoissa hoidetaan eläimiä, pelataan joukkuepelejä, kokkaillaan, liikutaan luonnossa, tehdään tutkimusta, nauretaan karnevalistisesti kauhulle ja ollaan salapoliiseina. Pulmia ja arvoituksia ratkotaan yksin tai ryhmässä. Päähahmoina seikkailevat usein lapset, eläimet tai muut hahmot kavereinaan. Vaikka vanhemmat ovat välillä taka-alalla, löytyy isovanhemmille sankarin tai koomisen sankarin hahmo. Älylaiteet ja somemaailma kulkevat tarinoissa luontevasti mukana. Onnellinen loppu odottaa aina tapahtumarikkaiden juonen käänteiden päätteeksi. Tekstit ovat monipuolisia ja mietittyjä. Kuvia sisältävien helppolukuisten kuvitus näyttää silmiä hivelevän raikkaalta, kuvakirja- ja sarjakuvakirjakerronnan kuvallisia vitsejä ja viittauksia viljelevältä. Yhteisperi kuvan ja teksti välillä toimii.  Ainoa asia, jonka olisin toivonut olevan rikkaampi helppolukuisten vuodessa 2019 olisi ollut monikulttuurisempi henkilögalleria.

Lukemo.fi -portaalissa on hauska seikkailla. Helppokäyttöisenä, värikkäillä kansikuvilla ja kirjavinkeillä höystettynä se sopii hyvin lukemaan opettelevan omiin tutkimusmatkoihin. Osa kirjoista löytyy myös e- tai äänikirjana. Tässä vielä vähän lähemmin kolme uutta tuttavuutta viime vuoden tarjonnasta.  

Tapani Baggen ja Hannamari Ruohosen Jenni ja punainen poni (Karisto 2019)

Tapani Baggen kirjoittama ja Hannamari Ruohosen kuvittama Jenni ja punainen poni (Karisto 2019) kertoo ensimmäiseltä luokalta päässeestä Jennistä, joka on muuttanut perheensä kanssa uuteen kotiin. Hän on ikävystynyt ja yksinäinen, sillä kaikki kirjat on luettu, eikä kavereidenkaan kanssa jaksa koko ajan viestitellä. Pihakeinu on rikki eivätkä vanhemmat keskity Jenniin. Äiti kiertää maailmaa ukuleleorkesterin kanssa ja isä on uppoutunut tilitoimistonsa töihin kotona musiikkia kuunnellen. Jennille alkaa kuitenkin tapahtua, kun hän kohtaa pihallaan punaisen ponin. Hän tutustuu naapurin sokeutuvaan kuvataiteilijaan ja hänen laskuvarjokokeita tekevään hiljaiseen Totti-poikaansa. Punainen, jo vanheneva poni Raisu, on päässyt karkuun naapurissa asuvalta jalkansa loukanneelta entiseltä basisti Ekiltä. Lapset auttavat Ekiä ponin kiinni saamisessa. Hiljainen Totti osoittautuu taitavaksi hevosten käsittelijäksi. Ehkä jopa hevoskuskaajaksi, Jenni ajattelee. Totti ja Jenni ratsastavat yhdessä kotiin ja isäkin ehtii nähdä Jennin punaisen ponin selässä. Illalla makaronilaatikkoa syödessään Jenni ajattelee jo seuraavaa päivää ja uutta ratsastusreissua Totin kanssa. Ei tunnu enää tylsältä eikä yksinäiseltä. Tunteikas pieni tarina on kerrottu ja kuvitettu helppolukuiselle suunnattujen valtavirrasta poiketen rauhallisen kauniisti. Sen hahmot ovat sympaattisia ja miljöö kuvattu idyllisenä puutaloyhteisönä.

Mika Wickströmin ja Mari Ahokoivun Totti ja saksipotku (WSOY 2019)

Totti ja saksipotku (WSOY 2019) on Mika Wickströmin kirjoittama ja Mari Ahokoivun kuvittama helppolukuinen kirja, jossa ahkera pomputtelija Totti Varis pelaa Toukolan Teräksessä. Hänhaaveilee mestarijalkapalloilijan urasta ja saksipotkusta, joka innokkaan harjoittelun tuloksena lopulta onnistuu. Totti on saanut pelaajapaidan nro 10 isältään Rooman matkalta. Tarinaan on upotettu hauskasti viitteitä jalkapallon maailmaan. Tietoiskuna kerrotaan kuka italialainen pelaaja Totti on ja vähän Roomastakin. Maaleja Toukolan Teräksen Totti aikoo tehdä enemmän kuin se toinen Totti, ainakin 500. Totin kavereita ovat Suomen taitavin pallokoira Kaapo, mestarien liigaan tähtäävä maalivahti Aatos ja kiusallisen hyvä maalitykki Sara. Tärkeitä ovat läsnäolevat, kentän laidallekin hurraamaan tulevat aikuiset, pomputtelulle allerginen naapurin setä mukaan lukien. Toimeliaan kirjan ydinsanomana on se, että harjoitus tekee mestarin. Kirjassa sivutaan myös monikulttuurisuuden teemaa, sen kummemmin selittelemättä. Vauhdikas, ilmeikäs ja värikäs kuvitus on keskeisessä roolissa henkilöhahmojen kuvauksessa. 

Riina Kaarlan ja Sami Kaarlan Pet Agents – Täältä tullaan, lemmikit! (Tammi 2019)

Riina Kaarlan kirjoittamassa ja Sami Kaarlan kuvittamssa Pet Agents -sarjassa ehdittiin julkaista kaksi nidettä Täältä tullaan, lemmikit! (Tammi 2019) ja Varkaan jäljillä (Tammi 2019). Sarja on vauhdikas uusi tulokas niille, jotka pitävät jo pidemmän tarinan lukemisesta. Violettitukkainen Kati-e on ohjelmoinnista ja tekniikasta kiinnostunut reipas ja itsenäinen eläinrakas tyttö. Kati-e on tehnyt oman lentorobotin Ti-botin, joka osaa muuntua eläimeksi. Kati-e osaa koodata siihen lisäkykyjä, kuten eri eläinten kieliä. Etsivätoimisto auttaa älylaitteiden ja päättelykykynsä avulla pulasta naapuruston eläimiä ja samalla myös ihmisiä. Agentit pelastavat muun muassa pienen oravanpoikasen ja auttavat vanhempaa rouva Frangia hänen suloisen koiransa Dinan ulkoiluttajan etsimisessä. 

Pet Agents – Varkaan jäljillä (Tammi 2019)

Pet Agentsit tutustuvat ensimmäisessä osassa samaan rappuun muuttaneen Timin kanssa. Hän on perustamassa akvaariota. Toisessa osassa esitellään Lisa ja hänen Kung Fu -pupunsa Lumikki. Vahva yhteisöllisyys tulee esiin eläinten, kavereiden ja ympäristön asukkaiden kanssa yhdessä tekemisestä. Kati-e ja Ti-bot, abessinialaiskissa Mir, monirotuinen Moppi-koira, kultatöyhtökakadu Papu ja kesyrotat Bitti ja Moodi asuvat vanhassa vesisäiliössä kerrostalon ylimmässä kerroksessa, jossa on tilaa lemmikeille ja tietokoneille. Ympäristönä on trendikäs suurkaupunki, viherkattoineen ja lintuperspektiiveineen. Ydinperhe on jätetty taka-alalle.

Polveileva tarina etenee vauhdikkaasti. Se sisältää paljon tietoa eläimistä ja tuo eläimen näkökulmaa esiin. Sarjan toisen osan mottona onkin ”Moni puhuu eläimille, harva kuuntelee”. Kuvakirjamainen, paljon yksityiskohtia sisältävä ja värikäs kuvakerronta viittaa animeen ja sen hahmoihin.  Pet Agentsien maailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa sarjan ensimmäisestä kirjasta, sillä seuraavassa osassa tulee mukaan uusia hahmoja ja siinä ratkotaan ensimmäisen osan pulmia. Kuten sitä, saako Dina ulkoiluttajan.  

Lukemo.fi -otos: helppolukuiset, suomi, vuosi 2019

6-8 vuotiaille suunnatut sarjat:

Kirjakärpänen (Karisto)

Jenni ja punainen poni. Teksti: Bagge, Tapani; kuvitus: Ruohonen, Hannamari.

Talvikki ja ensimmäinen älypuhelin. Teksti: Katajavuori, Riina; kuvitus: Kallio, Liisa.

Taneli ja FC Mörlökit. Teksti: Lähde, Petja; kuvitus: Hepomäki, Roosa.

Hotelli Hämärä ja ullakon arvoitus. Teksti: Teräs, Mila; kuvitus: Wihersaari Silja-Maria

Lukupalat (WSOY)

Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus. Teksti: Lipasti, Roope; kuvitus: Oksanen, Harri.

Kokkiklubi. Teksti: Supinen Miina; kuvitus: Nykänen Anni                      

Eläinhoitola Pehmo ja kiero Rakki. Teksti: Hurme, Vuokko; kuvitus: Konttila Tiina.

Totti ja saksipotku. Teksti: Wickström, Mika; kuvitus: Ahokoivu, Mari.

Painajaispuoti, hampaat hukassa. Teksti: Hai, Magdalena; kuvitus: Juhani, Teemu

Pipsa Kopperoisen tutkimuksia: pierut ja kaasut. Teksti: Vehkalahti, Reetta; kuvitus: Närhi, Kati.

Sujuvampaan lukemiseen:

Onnenkepparit. Kadonnut raippa. Teksti: Jalo, Merja ja Jalo, Marja; kuvitus: Niemensivu, Reetta (WSOY)

Pet Agents. Täältä tullaan, lemmikit! Teksti: Kaarla, Riina; kuvitus: Kaarla, Sami (Tammi)

Pet Agents. Varkaan jäljillä. Teksti: Kaarla Riina; kuvitus: Kaarla, Sami (Tammi)

Hili & Ola ja Operaatio Aavejahti. Teksti: Eräpuro, Annika (Karisto)

Geoetsivät ja koulun kummitus. Teksti: Hulkko, Johanna; kuvitus: Paananen, Jari (Karisto)

Patrik ja superseniorit, osa 2. Irene ja setelisieppo. Teksti: Klingenberg, Malin; kuvitus: Konttila, Tiina (Schildts & Söderströms)

Emppu perustaa eläinhotellin. Teksti: Marttinen, Tittamari; kuvitus: Kerttula, Valpuri (Lasten keskus)

Jättikurlun arvoitus. Osin tavutettu teksti: Niemelä, Reetta; kuvitus: Katri Kirkkopelto (Lasten keskus)

Yökoulu ja vaarallinen operaatio. Teksti: Noronen, Paula; kuvitus: Närhi, Kati. (Tammi)

Yökoulun pieni kauhukäsikirja. Teksti: Noronen, Paula; kuvitus: Närhi, Kati. (Tammi)

Jello ja nolo nokkahuilu. Salmi, Veera; kuvitus: Emmi Jormalainen (Otava)

Ponku, Peetu ja Kalle Kolttonen. Teksti: Savisaari, Aira ja Tihinen, Mimmu; kuvitus: Kauppi, Lotta (Karisto)

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ja Kirjastokarju. Teksti: Veirto, Kalle; kuvitus: Paananen, Jari (Karisto)

Mestarietsivä Mato Valkonen ja neljäs klovni. Teksti: Veirto, Kalle (Karisto)

Vähän isommille:

K15 – lupauksia. Paretskoi, Jyri (Otava)

K15 – vahinkoja. Paretskoi, Jyri (Otava)

Virikkeitä 1/2020 Edellinen artikkeli
Virikkeitä 1/2020 Seuraava artikkeli

Palaa takaisin Virikkeitä-lehden etusivulle.