Hetki ennen kuin maailma muuttui – tuntemattomat tarinat tuttujen tarinoiden takana

Jenni Pääskysaari

Rakastan tarinoita. Jos mahdollista, vielä enemmän rakastan tuntemattomia tarinoita tuttujen tarinoiden takana. Mitä on pitänyt tapahtua ja minkälaisia haparoivia askeleita on uskallettu ottaa ennen kuin maailma on muljahtanut lopullisesti sijoiltaan ja ottanut uuden suunnan? Nämä kysymykset ovat kiehtoneet minua koko parikymmenvuotisen toimittajaurani ajan.

Saan työkseni etsiä tietoa, kysyä kysymyksiä ja kaivella kiinnostavia näkökulmia. Korvan taakse ja koneen kovalevylle on tallentunut vuosien varrelta tositarinoita, jotka halusin jakaa myös muiden kanssa. Halusin rohkaista erityisesti nuorta lukijaa ihmettelemään, tutkimaan, oivaltamaan ja syttymään näistä kutkuttavista kertomuksista, jotka auttavat jäsentämään maailmaa. Ainakin minua ne ovat siinä auttaneet.

Toinen itselleni tärkeä teema elämässä on ollut kokemus siitä, mikä on kenellekin mahdollista ja mikä ei. Nuorena esimerkiksi ajattelin, että kirjojen kirjoittajat ovat joitakin erityisihmisiä, paljon taiteellisempia kuin minä, mieluiten jopa kirjailijaperheiden vesoja. En koskaan edes kuvitellut, että kaltaiseni sähköasentajan tytär korsolaisesta 1970-luvun homelähiöstä voisi joskus kirjoittaa työkseen. Kirjoittaminen ei ollut minulle edes kaukainen haave, se ei ollut tutkallani lainkaan. Siitäkään huolimatta, että olen aina nauttinut lukemisesta, kielestä, kirjoista, näytelmistä, nokkelasta sanailusta ja itseni ilmaisemisesta kirjallisesti.

0JPE_1_kan_.indd

Mikä on MINULLE mahdollista ja mikä ei? Kuka sanelee meidän tarinamme, mitä tarinaa omista mahdollisuuksistamme toistelemme itsellemme? Halusin Hetki ennen kuin maailma muuttui -kirjaan (Otava 2019) valitsemieni tositarinoiden avulla osoittaa lukijalle, että ei ole olemassa mitään erityisihmisiä, ihmisiä jotka olisivat ansainneet jo syntymässään erityisoikeuden tehdä erilaisia asioita. Eikä ole olemassa mitään tahoa, joka ottaisi joiltakin tämän oikeuden pois. Totta kai meillä kaikilla on erilaiset lähtökohdat elämään, mutta omien voimavarojen mukaan niitä voi haastaa, jos ymmärtää ja sisäistää oikeuden omaan tarinaansa.

Viime vuosien suositut, erityisesti yksittäisten henkilöiden urotekoihin keskittyvät ”rohkeuskirjat” ovat tulleet todella tarpeeseen. Olen itsekin nauttinut niistä suuresti. Omaan kirjaani halusin kuitenkin tuoda myös yhdessä tekemisen ilon ja merkityksen. Minä en olisi saavuttanut mitään tässä elämässä ilman muita ihmisiä. Koen, että ratkaisevat askeleet on usein helpompaa ottaa yhdessä. On valtava rikkaus löytää ympärilleen ihmisiä, jotka jakavat samanlaiset arvot, ja näkevät meidät sellaisina kuin olemme.

Kirjan syntyminen on sekin monen henkilön yhteistyön tulos. En olisi julkaissut yhtäkään kirjaa ilman muiden ihmisten apua, tukea ja rohkaisua. Tämän kirjan sain tehdä yhteistyössä suuresti ihailemani kuvittaja Matti Pikkujämsän kanssa. Pikkujämsän kuvat nostavat nämä kaikille sopivat, rohkaisevat tositarinat aivan uudelle tasolle. Pikkujämsän ote on hauska, herkkä, oivaltava ja täynnä elämänenergiaa – kuten Matti itsekin.

Jenni Pääskysaari ja Matti Pikkujämsä. Kuva Numi Nummelin 2018.
Jenni Pääskysaari ja Matti Pikkujämsä. Kuva Numi Nummelin 2018.

Kirjan tarinat ovat osaltaan myös tieteellisen maailmankuvan ylistyslaulu. Olen taustoittanut kertomukset huolellisesti ja merkinnyt lähteet kirjan loppuun. Elämme valeuutisten, pinnallisen informaation ja klikkiotsikoiden ympäröiminä, ja oma vastalääkkeeni näille ilmiöille on tutkiminen, tieteen syvä arvostaminen ja tosiasioissa pysytteleminen.

Maailma on samaan aikaan kaunis ja ruma, julma ja salliva, epätoivoinen ja toiveikas. Kyse on siitä, pysytteleekö sen kyydissä uhrina vai toimijana, objektina vai subjektina. Lukeminen ja tutkiva elämänasenne ovat keinoja pysyä osallisena maailman mullistuksissa, ymmärtää ja jäsentää niitä. Muistaa, että ihminen on ihmeellinen olento, jolla on – voimavarojen niin salliessa – mahdollisuus ”tarttua lankaan” ja olla mukana luomassa kauniita hetkiä, jotka saattavat mullistaa maailman.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.