[arvio] Holopainen, Anu: Ihon alaiset

Dystopia-buumille ei näy tulevan loppua, ja tällä kertaa aiheeseen tartutaan hieman eri näkökulmasta. Anu Holopaisen Ihon alaiset on dystooppinen, pelottava tulevaisuudenkuvaus tilanteesta, jossa ihmisten ulkonäön muokkaus on arkipäivää. Muokkaamattomia ihmisiä karsastetaan ja syrjitään ja keinotekoisuudella pyritään pääsemään itseä ja ennen kaikkea muita tyydyttävään lopputulokseen. Aikuisten kaunokirjallisuuden puolelta ensimmäisenä vertailukohtana mieleen tulee Margaret Atwoodin Oryx ja Crake, jossa käsitellään hyvin paljon samaa tematiikkaa. Eroavaisuuksiakin on, totta kai, mutta tiettyä samankaltaisuutta kirjoista voi löytää.

Kirja on koostettu erilaisia tekstityylejä käyttämällä: blogikirjoituksista, suorasta kerronnasta, uutisteksteistä ja televisio-ohjelman litteroinneista. Kirjoitustyyli sopii kirjan maailmaan ja tekee teoksen lukemisesta mielenkiintoisen kokemuksen. Varsinaisena juonena on Jaran, 17-vuotiaan luomupojan, kipuilu viimeisillä hetkillä ennen täysi-ikäisyyttä ja mahdollisuutta muokkauksiin. Jara on kyllästynyt olemaan luomu, näkemään omat virheensä kehossaan ja on kärsimätön odottamaan maagista täysi-ikäisyyttä.

Jaran tilannetta ei helpota myöskään se, että hänen vanhempansa eroavat, ja hän joutuu keskelle kahden kodin välillä tapahtuvaa matkustelua, vanhempien välien selvittelyä ja oman identiteetin löytämistä. Vieraillessaan isänsä ja tämän uuden naisystävän luona Helsingissä Jara kohtaa nuoria, jotka eivät halua muokkauksia vaan pitävät itsestään enemmän normaaleina, juuri sellaisina kuin he ovat. Nuoret tanssivat Luomuklubilla, joka on herrasmieskerhon vastine niille, jotka haluavat tulla hämmästelemään muokkaamattomia kehoja. Jara ei voi ymmärtää, miksi joku ei haluaisi korjata omassa kehossaan olevia virheitä, ja tuo sen moneen otteeseen julki uusille ystävilleen.

Toisena kantavana juonena kirjassa seurataan PlastikPrincess-nimimerkin taakse kätkeytyvän tytön tarinaa. Tyttö on myös alaikäinen, mutta kerää jo rahastoa omiin muokkauksiinsa hieman epämoraalisin keinoin. Tytön tarinaa seurataan blogikirjoitusten muodossa, ja pelkästään ulkonäöstään kiinnostuneen tytön kohtalo ei tule olemaan kaunein mahdollinen. Ulkonäöllä voi ostaa itselleen kiinnostusta ja seuraa, mutta mihin se sitten johtaa, on se tarinan rumempi puoli.

Ihon alaiset on hienovaraista kritiikkiä nykymaailmaa kohtaan: on täysin mahdollista, että tällainen tulevaisuudenkuva voi toteutua. Nykyajan kauneusihanteet antavat osviittaa sille, että kauneusleikkaukset (tai kuten kirjassa puhutaan, muokkaukset) yleistyvät, koska ihmiset tavoittelevat täydellisyyttä ja elämänhallintaa hallitsemalla ulkonäköään. Tämä on pelottavaa ja myös huolestuttavaa. Kirjassa pureudutaan myös kauneusleikkausten eettisiin puoliin ja ongelmiin, sekä sen aiheuttamiin lieveilmiöihin. Hieno ja tarpeellinen kirja, joka herättelee lukijaa miettimään, mikä tässä elämässä onkaan tärkeintä ja mihin tämä maailma on menossa.

ihon_alaiset

Karisto 2015
ISBN 978-951-23587-55

Suvi Oksanen

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.