Kansainvälinen lastenkirjapäivä 2017 – kasvetaan yhdessä kirjan kanssa!

Kansainvälistä lastenkirjapäivää on vietetty vuodesta 1967 saakka Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä 2. huhtikuuta lastenkirjojen ja lukemisen kunniaksi. Joka vuosi yksi kansallinen IBBY-jaosto valitsee päivälle teeman ja kutsuu lastenkirjailijan kirjoittamaan viestin maailman lapsille ja kuvittajan kuvittamaan julisteen. Tänä vuonna vuorossa on Venäjän IBBY. Viestin on kirjoittanut venäläinen kirjailija ja runoilija Sergey Makhotin, ja julisteen on suunnitellut venäläinen taiteilija Mikhail Fedorov.

Kasvetaan yhdessä kirjan kanssa!

Lapsena rakastin talojen rakentamista rakennuspalikoista ja muista leluista. Kattona käytin usein kuvitettua lastenkirjaa. Unissani kiipesin taloon, kävin selälleni makaamaan tulitikkurasiasta tehtyyn sänkyyn ja katselin ylös kohti pilviä tai tähtitaivasta, riippuen mistä kirjan kuvasta pidin eniten.

Noudatin intuitiivisesti jokaisen lapsen pyrkimystä luoda itselleen mukana ja turvallinen ympäristö, ja lastenkirja auttoi minua siinä.

Kun kasvoin vanhemmaksi, opin lukemaan. Mielikuvituksessani kirja alkoi muistuttaa enemmän perhosta tai jopa lintua kuin talon kattoa. Kirjan sivut muistuttivat siipiä, jotka kahisivat. Ikkunalaudalla makaava kirja näytti siltä, että kohta se kiirehtii ulos ikkunasta kohti tuntematonta. Kun otin kirjan käteeni ja aloin lukea, se rauhoittui. Sitten seurasin sitä muihin maihin ja maailmoihin ja mielikuvitukseni laajeni niiden mukana. 

Mikä ilo onkaan pitää uutta kirjaa kädessä! Aluksi et tiedä, mistä se kertoo. Vastustelet kiusausta kurkistaa viimeiselle sivulle. Ja kuinka hyvältä uusi kirja tuoksuu! Kirjan tuoksua on mahdotonta jakaa osiin: painomustetta, liimaa… Ei se ole sitä! Kirjalla on erityinen, jännittävä ja ainutlaatuinen tuoksu. Osa sivuista on tarttunut toisiinsa, aivan kuin kirja ei olisi vielä herännyt. Se herää vasta, kun alat lukea sitä. 

Kasvaessa ympäröivästä maailmasta tulee monimutkaisempi. Kohtaat kysymyksiä, joihin edes aikuiset eivät ole valmiita vastaamaan. On kuitenkin tärkeää jakaa epäilykset ja salaisuudet jonkun kanssa. Tässä kirja tulee apuun. Meistä moni on todennäköisesti joskus ajatellut: ihan kuin tämä kirja kertoisi minusta! Lempihahmo muistuttaa yhtäkkiä sinua. Hänellä on samanlaisia ongelmia kuin sinulla, ja hän käsittelee niitä arvokkaasti. Toinen hahmo taas ei muistuta sinua lainkaan, mutta haluat hänen olevan sinun roolimallisi, haluat olla yhtä rohkea ja neuvokas kuin hän on.

Kun poika tai tyttö sanoo ”En pidä lukemisesta!”, se naurattaa minua. En usko näitä lapsia. He kyllä syövät jäätelöä, pelaavat pelejä ja katsovat mielenkiintoisia elokuvia. Toisin sanoen he haluavat pitää hauskaa. Ei lukeminenkaan ole vain kovaa työtä tunteiden ja persoonallisuuden kehittymiseksi, vaan ennen kaikkea se on suuri ilo.

Ja erityisesti lukemisen ilon vuoksi kirjailijat kirjoittavat lastenkirjojaan!

Sergey Makhotin

Yana Shvedovan englanninkielisestä käännöksestä suomentanut Jutta Setälä.

Tietoa tekijöistä

Sergey Makhotin syntyi vuonna 1953 Sotshissa ja asuu nykyisin Pietarissa. Valmistuttuaan Maxim Gorky Literary Instituutista Moskovassa, hän on työskennellyt Leninskye Iskry, Kostyor ja Chizh I Yezh -lastenlehdissä. Tällä hetkellä hän työskentelee lastenohjelmien toimittajana Radio Russia -kanavalla. Hän on kirjoittanut yli 20 kirjaa lapsille ja nuorille ja on myös runoilija. Hänen lastenrunokokoelmansa Who do I take after? (2004) sai arvostetun Marshak-kirjallisuuspalkinnon. Hänen kirjansa The virus of grumbling nimettiin IBBY:n kunniaslistalle vuonna 2008.

Mikhail Fedorov syntyi vuonna 1941 Moskovassa. Vuonna 1964 hän valmistui Moskovan tekstiiliakatemiasta. Fedorov on erittäin monipuolinen taiteilija, joka on toiminut taidemaalarina, suunnitellut julisteita, grafiikkaa ja muotia ja kuvittanut. Kuvitustyöstä tuli hänelle hyvin tärkeä, varsinkin lastenkirjojen kuvittamisesta. Fedorov on kuvittanut yhteensä yli 90 kirjaa. Hän haluaa näyttää lapsille, millaista elämä, kulttuuri ja historia ovat eri maissa ja eri aikakausilla. Vuodesta 1974 Mikhail Fedorov on osallistunut kuvitusnäyttelyihin ja -kilpailuihin Venäjällä ja kansainvälisesti. Hänelle on yli 30 kansallista ja kansainvälistä palkintoa, kuten Golden Plaque Bratislavan kuvitusbiennaalista (2007). Fedorov oli Venäjän ehdokas Hans Christian Andersenin palkinnon saajaksi vuonna 2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.