[arvio] Arja ja Emma Puikkonen: Käsikirja mielikuvituksen matkaajille. Kirjoittamisen seikkailuopas

Käsikirja mielikuvituksen matkaajille-kansi

Puikkonen, Arja; Puikkonen, Emma
Käsikirja mielikuvituksen matkaajille. Kirjoittamisen seikkailuopas.
Kuvittanut Terese Bast
Kirjapaja 2015
ISBN 978-952-288-181-6

Käsikirja mielikuvituksen matkaajille kutsuu lukijansa mukaan matkalle, matkalle seikkailuun ja kirjoittamiseen. Tekijöinä ovat kokeneet sanataideohjaajat ja kirjailijat, Arja ja Emma Puikkonen.

Kirja jakautuu viiteen osioon, ”Matkaan valmistautuminen”, ”Tämä on se seikkailu”, ”Kulkuvälineen valinta”, ”Vaikka millä tyylillä” ja ”Missä on perillä?”. Kirjoittamisteemaan sopii, että teosta eteenpäin kuljettava teksti on kirjoitettu tarinaksi. Päähenkilöinä ovat Mielikuvituksen matkaaja sekä Opas, jotka johdattavat lukijan mystisestä, valoa läikehtivästä portista sisään ja halki erilaisten maisemien ja mahdollisuuksien. Sukelletaan juonijokeen, matkataan proosabussilla ja runojunalla, pysähdytään Tässä sinä olet -poukamaan katselemaan ympäröivää maailmaa, kiivetään kertojan tornitaloon, ajetaan rytmin vuoristoradalla ja niin edelleen. Tarinan ohessa on tietoa ja tehtäviä, katkelmia eri teoksista, kirjailijahaastatteluja ja sanataideryhmäläisten tekstejä. Mielikuvituksen matkaaja ja tämän Opas on toteutettu tyyliteltyinä kirjaimina, jotka on elollistettu lisäämällä niille silmät. Käsikirja sisältää komean tekstikimaran ja tarjoaa vaihtoehtoja monenlaisille kirjoittajille.

Teos alkaa: ”Sinulla on käsissäsi matkaopas mielikuvituksen matkaajille. Olet avannut sen sivulta 10, alusta. Olet juuri siinä – ehkä olet kirjakaupassa, tai ehkä bussissa ja ulkona sataa.” Kertoja johdattelee lukijan teoksen maailmaan puhuttelemalla häntä suoraan ja alkamalla sepittää mahdollisia tilanteita, joissa hän saattaa lukea kirjaansa. Samalla päästään kiinni teoksen keskeisiin aiheisiin, mielikuvitukseen ja tarinoihin. Käsikirja mielikuvituksen matkaajille korostaa sitä, että missä tahansa voi piillä tarinan aineksia. Alkusysäyksenä on lyhyitä tekstikatkelmia, joissa kirjailijat Seita Vuorela ja Kalle Veirto sekä sarjakuvataiteilija-kuvittaja Ville Tietäväinen kertovat, miten he aloittavat teoksensa.

Lieneekö itsestään selvää tällaisen oppaan kohdalla, että kirjoittamiseen suhtaudutaan kannustavasti. Lukijalle esitellään kirjoittamisen parhaita puolia; sen hauskuutta ja vapautta korostetaan, mutta muistutetaan lisäksi että kaikki tarvitsevat kirjoittamisen taitoa. Myös kirjoittajan tielle kohoavia esteitä silotellaan ja ehkäistään ennalta – jokaisella on olemassa mielikuvitus sekä muistoja, unelmia ja huomioita, joiden pohjalta voi kirjoittaa. Ja jos aikoo tehdä pitkän tarinan, senkin kirjoittaminen aloitetaan pienistä osista, lause lauseelta. Tarinoiden keksiminen ja kirjoittamisen ilo ovat tärkeimpiä, pilkkusäännöt ja oikeinkirjoitus toissijaisia asioita. Onhan olemassa kirjailijoitakin, joilla on lukihäiriö! Kynnys kirjoittamiseen on tehty mahdollisimman matalaksi ja kaikenlaiset tekstityylit blogiteksteistä fanifiktioon ja sarjakuviin on otettu huomioon. Lapsilukijaa ajatellen on tärkeää, että teoksessa on mukana myös eri-ikäisten lasten kertomuksia siitä, miten he ovat itse innostuneet kirjoittamisesta.

Teoskokonaisuus on onnistunut ja mukavan monipuolinen. Tieto, tehtävät, omakohtaiset kokemukset ja kirjallisuusesimerkit on valittu ja valmistettu huolella. Monenlaisen aineksen yhdistämisen varjopuolena on se, että kirjan visuaalisesta ilmeestä tulee paikoitellen hieman sekava. Ulkoasuun on kuitenkin luotu ryhtiä selkeällä värimaailmalla, jossa mustan ja valkoisen rinnalla on yksi kirkas tehosteväri. Graafinen ilme toimii vanhemmallekin lukijalle. Opas mielikuvituksen matkaajille kutsuu lukijansa leikkimään ja innostaa ottamaan osansa hauskasta salaisuudesta, kirjoittamisesta.

Emilia Kämäräinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.