[arvio] Kati Närhi: Seitsemäs vieras

Seitsemäs vieras

Närhi, Kati
Seitsemäs vieras
WSOY 2015
ISBN 978-951-0-41191-9

Seitsemäs vieras päättää Kati Närhen orpotyttö Agneksesta kertovan trilogian, jossa ovat aiemmin ilmestyneet osat Saniaislehdon salaisuudet (WSOY 2010) ja Mustasuon mysteeri (WSOY 2012). Päätösosa osoittaa, että Närhi tuntee yhtä lailla lasten- ja nuortenkirjallisuuden kuin klassisen dekkarikirjallisuuden perinteet, juonikuviot ja hahmotyypit. Teoksen juonenkehittely on sujuvaa ja henkilöt viehättävän omituisia, tosin paikoin hieman karikatyyrimäisiä. Agnes itse on hurmaava kaikessa epäluuloisuudessaan, uteliaisuudessaan ja omapäisyydessään, eli mitä mainioin päähenkilö.

Kuten Mustasuon mysteerissä, myös Seitsemännessä vieraassa on dekkarimainen juoni. Arvoituksia ja eksentrisiä karaktäärejä riittää, kun Agnes matkustaa Sylvia-tätinsä kanssa majuri Orkoloran saarelle. Jokaisella kutsuvieraalla tuntuu olevan salattuja tarkoitusperiä vierailuilleen, ja utelias Agnes on usein sopivasti kuulolla. Agnes on varttunut, minkä huomaa ulkonäöstäkin: hän on pidempi, vähemmän kulmikas ja pukeutuu hieman tyköistuvampiin vaatteisiin. Agneksen kehityksen ja kasvun kautta teos sivuaa ohimennen myös ulkonäköpaineita. Romanttisia vireitäkin on ilmassa, kun Agneksen ensimmäinen ihastus, Saniaislehdon salaisuuksista tuttu Rex, on yllättäen töissä Orkoloran tilanhoitajana. Sukusalaisuuksien paljastuessa ratkeaa viimein myös Agneksen katakombiin kadonneiden vanhempien mysteeri.

Läpi trilogian Agneksen tarinan värimaailma on ollut tumma ja sinivoittoinen; punaisen sävyjä on paikoin käytetty tehosteena. Ilmaisuvoimaa ratkaisu ei suinkaan ole vähentänyt, päinvastoin. Närhen piirrosjälki ja ilmaisu muodostavat omaleimaisen, toistaan tukevan ja täydentävän kerronnan, jossa teksti ja kuva yhteistyössä luovat tunnelmaa ja kuljettavat tarinaa eteenpäin. Muutamat sarjakuvaromaanin luvut voi hahmottaa myös omina, itsenäisinä osinaan, novelleina, sillä juoneen on upotettu sisäkertomuksia. Samalla ne kuitenkin palvelevat tarinaa. Närhen taidokkuus sarjakuvaromaanin tekijänä näkyy erityisesti siinä, miten suvereenisti hän hallitsee sarjakuvaromaanin kuva- ja sanataiteellisena kokonaisuutena.

Seitsemäs vieras kiinnostanee Agneksen vaiheita seuranneita lukijoita, mutta teos sopii hyvin kaikille ironisen kerronnan ja huumorin ystäville lähes ikään katsomatta. Kerronta on monitasoista ja tavoittaa eri-ikäisiä lukijoita. Agnekselle on haikea jättää jäähyväiset – toivon mukaan Kati Närhi jatkossakin julkaisee jännittäviä, pisteliään humoristisia, viehättävän mystisiä ja taidokkaita teoksia.

Myry Voipio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.