Kimppakuvittajat

Haastattelijana Elina Raitasalo

Millaista on kuvittaa kimpassa? Mikä tekee työtavasta antoisan? Kysyimme kustantamo Etana Editionsin perustajilta Jenni Erkintalolta ja Réka Királyltä heidän tavastaan työskennellä yhdessä.

EtanaEditions595_bw
Jenni Erkintalo ja Reka Kiraly, kuva Paavo Lehtonen & Etana Editions

Milloin yhteistyönne alkoi?

Olemme taustaltamme Taideteollisen korkeakoulun kasvatteja eli graafisia suunnittelijoita ja kuvittajia. Nykyisin myös lastenkirjailijoita ja kustantajia. Yhteistyömme alkoi, kun perustimme vuonna 2014 oman lasten kuvakirjoihin erikoistuneen kustantamon Etana Editionsin. Teimme melkein vuoden töitä kustantamon perustamisen eteen ennen kuin julkaisimme ensimmäiset pienille lapsille suunnatut kirjamme marraskuussa 2014. Kumpikin kuvitti ja kirjoitti oman kirjansa, Jenni Värejä meressä (2014) ja Réka Yksi vielä (2014). Vasta seuraavana vuonna teimme ensimmäisen yhteisen kirjamme Pop pian kotona (2015). Tämän jälkeen olemme kirjoittaneet ja kuvittaneet yhdessä kaksi muutakin kirjaa Talo kulman takana (2016) ja Ystäväni puu – lasten oma tietokirja (2019).  Yhdessä tehtyjen kirjojen lomassa kumpikin on julkaissut myös omia teoksiaan.

Miksi kuvitatte yhdessä?

Kuvitamme yhdessä, koska se on hauskaa ja antoisaa. Lopputuloksista tulee odottamattomia yllätyksiä, mihin kumpikaan ei pystyisi yksin. Yhdessä kuvittaminen rikastuttaa kummankin tapaa kuvittaa ja analysoida kuvituksia. Olemme taustaltamme erilaisia ja tämä kahden kulttuurin yhteentörmäys näkyy tavassamme tehdä töitä. Réka on kotoisin Keski-Euroopasta Unkarin Budapestistä, joka on suurkaupunki. Jenni taas on kotoisin Raumalta, pikkukaupungista Suomen länsirannikolta. Olemme huomanneet, että kaksi erilaista kulttuurista taustaa ja näkemystä haastavat meitä työssämme sopivasti. Erilaiset taustamme avaavat uusia mahdollisuuksia nähdä asioita  rikkaammalla tavalla kuin yksin tehdessä.

Milloin idea yhteisestä kuvittamisesta syntyi?

Yhdessä kuvittamisen idea lähti siitä, että meillä oli tarve tehdä kolmas kirja pienille lapsille suunnattujen kirjojen sarjaan. Sarjan ideana oli, että esittelemme muotoilukasvatuksen keinoin erilaisia perusaiheita kuten värit, kontrastit ja muodot. Värejä meressä pureutui värioppiin ja Yksi vielä muodonmuutokseen. Sarjan kolmas kirja Pop pian kotona käsitteli perusmuotoja. Päätimme tehdä sen yhdessä, vaikka kirjan alkuperäinen idea oli Rékan. Hän oli tehnyt hahmot ja perusmuotokaupunkiin sijoittuvat taustat, mutta Jennin hypätessä mukaan kirjan tarina ja hahmot muuttuivat vähän.

Kehitimme samaan aikaan aineistosta interaktiivista sovellusta ja sitä varten jouduimme tuottamaan enemmän materiaalia kuin alkuperäiskirjassa oli. Materiaalia syntyi niin paljon, että siitä oli vaikea valita vain osa 32-sivuiseen kirjaan. Lopulta päädyimme tarinaan, jossa Pop-niminen lintu ottaa aina eri kulkuvälineen seikkaillessaan. Keskellä kirjaa tapahtuu käänne, kun Pop huomaa, että lentotaidottomana hänen pitää muilla keinoin kuin lentämällä päästä kotiin.

Rékan kädenjälki ja kiinnostus modulaarisiin järjestelmiin näkyy kirjassa. Jenni toi siihen mukaan pintoja ja orgaanisempia elementtejä. Yhdessä valitsimme ensiksi väripaletin, johon viides väri valikoitui Marika Maijalan kanssa tehdystä yhteistyöstä. Marika kuvitti samaan aikaan Etanalle Piano karkaa -kirjaa (2015). Painoimme kirjat taloudellisista kustannussyistä yhtä aikaa ja oli helpointa, että kummassakin kirjassa oli sama pantone-lisäväri.

Miten hahmonne ja tarinanne syntyvät?

Tapauskohtaisesti. Esimerkiksi Talo kulman takana -kirjaan (2016) hahmojen syntyyn vaikutti se, että asuimme samassa talossa. Toimme kumpikin omat esikuvamme kirjan talon asukkaisiin elämänkokemustemme perusteella. Kirjan tarina kehittyi, kun jaoimme yhteisen ihmetyksen siitä, miksi naapurit eivät tervehdi ja tutustu toisiinsa. Tämä saattoi olla meidän talolle kuuluva ominaispiirre. Mitä tapahtuu rappukäytävän suljettujen ovien takana? Ymmärsimme, että elämät ovien takana saattoivat olla keskenään erilaisia, ja tämä elämän moninaisuus valikoitui keskeiseksi teemaksi kirjaamme. Halusimme esitellä erilaiset elämäntavat rikkautena ja herätellä pieniä lapsilukijoita miettimään, miten hauskaa olisikaan elää toisella tavalla kuin mihin on tottunut. Valikoimme tarinaan kuusi eri perhettä., Annoimme niin hahmoille kuin heidän ympäristöilleen omat värimaailmat ja erikoispiirteet. Esimerkiksi Kielo ja Kuutti von Luomu asuvat vihreässä viidakkokodissa, jossa kasvit ja eläimet ovat keskiössä. Kuutti köllöttelee riippukeinussa keskellä olohuonetta kissaeläimen kainalossa ja Kielo hilluu keittiössä bikineissään. Kirjan käännösoikeudet on juuri myyty Intiaan ja se ilmestyy ensi vuonna hindiksi. Mielenkiinnolla odotamme miten tarina ja hahmot otetaan siellä vastaan.

Miten muoto- ja värimaailmanne syntyy?

Mix and match -periaattella, johon kumpikin tuo omat vahvuutensa. Niitä yhdistelemällä syntyy omintakeinen kuvitustyyli. Jokaiseen kirjaan valikoituu aiheeseen sopiva muotokieli ja värimaailma, niinpä kaikki yhdessä kuvittamamme kirjat ovat keskenään erinäköisiä, eikä niitä pysty lokeroimaan tietyn tekijän tekemiksi. Kun kaksi kuvittajaa kuvittaa yhdessä, on käytössä laajempi valikoima työkaluja ja suurempi vapaus ilmaista kuvallisesti eri asioita. Viimeisimpään kirjaamme Ystäväni puu – lasten oma tietokirja  valikoitui piirrosluonnoksia, akvarelleja, tussioriginaaleja, sakuraliitukuvia ja vanhoja telattuja tekstuureja.

Miten ideoitte ja työskentelette?

Kumpikin luonnostelee ensiksi sekä kuvitusta että tarinaa. Luonnostelun jälkeen menemme pitkälle kävelylle ja keskustelemme alkuideoiden edelleen kehittelystä. Keskustelemme sekä tekstistä että kuvituksesta, mutta myös kirjan koosta ja sen graafisesta ulkoasusta. Kirjan kokonaisuuden huomioon ottaminen jo alkuvaiheessa on meille tärkeää, koska haluamme luoda lukijoille parhaan mahdollisen kokemuksen kirjamme parissa.

Ryhtyessämme itse luovaan työhön, jaamme tehtävät ja lopuksi koko työhuone on täynnä kuvituksia ja luonnoksia laidasta laitaan. Kun suurin osa kuvitusoriginaaleista on syntynyt, skannaamme ne ja alamme yhdistellä kuvia kokonaisuuksiksi photoshopissa. Jaamme raakakuvitukset keskenämme ja molemmat aloittavat omasta osuudestaan.  Päästyämme vauhtiin, vaihdamme kuvia ja jatkamme ja täydennämme toisen aloittamaan kuvaa omalla näkemyksellämme. Tämän jälkeen käymme jokaisen kuvan yhdessä läpi niin, että kumpikin seisoo sen takana. Lisäämme ja otamme kuvasta pois elementtejä siihen saakka, kunnes kuvitus on valmis. Lopuksi teemme kuviin reprotyön eli värimäärityksen, jotta ne ovat linjassa keskenään ja näyttävät yhden kirjan kuvitukselta. Samalla kuvat valmistuvat painokelpoisiksi.

Miten aikataulutatte ja teette työnjaon?

Jokaisella kirjalla on oma prosessinsa. Käytännössä teemme kaiken yhdessä tekstin, kuvan, graafisen suunnittelun ja repron parissa. Vaihdamme rooleja heti, kun toinen on saanut jostain työvaiheesta tarpeekseen. Näin työn tekemisen hauskuus säilyy. Aikataulutus määrittyy painoaikatauluista.

Kommentoitteko toisenne töitä?

Keskustelu on meille tärkeää ja vie aina kirjaprosesseja eteenpäin. Kahvi- ja teetauot ovat työtä rytmittäviä hetkiä. Myös kävelyt ovat tärkeitä happihyppyjä ja niiden aikana käydyt keskustelut hyviä luovan työn edistäjiä.

Kuvitus, josta pidätte eniten?

Valitsimme kokonaisen metsäkuvan uusimmasta kirjastamme Ystäväni puu – lasten oman tietokirja. Kuvassa on metsä, jossa kasvaa monenlaisia puita sekä liikkuu eri eläimiä ja hyönteisiä. Luonnostellessamme kuvaa kumpikin itseksemme, huomasimme iloksemme, että kuvallisesti ajattelemme samalla tavalla metsästä. Metsällä oli meidän molempien mielikuvissa näkyvä maan päällä oleva elämä sekä maan alla oleva kiehtova juurimaailma. Se on salaperäinen toinen maailma, jonka olemassa olosta näemme vain viitteitä maan päällä. Halusimme kuvata metsäkuvaan vilkkaan elämän yhdistämällä meidän molempien kuvitustyylin samaan kuvaan.

Ystäväni_puu_metsä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.