Kirjailija Mika Keränen suosittelee kääntämistä tuleville kirjailijanaluille

1629434.jpgHaastattelijana Tuija Mäki

Olen Mika Keränen. Olen syntynyt Helsingissä vuonna 1973, asunut Kiteellä ja Tartossa. Kirjoitan viroksi ja suomeksi, hieman myös Kiteen murteella. Minulla on kolme tytärtä. Kirjoitan paljon jalkapallosta ekaluokkalaisista lukiolaisiin.

Käännän virosta suomeen. Aloitin opiskelijana 1990-luvulla. Ensin runoutta, sitten proosaa.

Eka käännöstyöni, joka julkaistiin kirjana, taisi olla Mehis Heinsaaren Herra Paulin aikakirjat.

Käännän satunnaisesti. Teen töitä siellä missä olen. Vaativaan työhön, kirjan kirjoittamista varten, matkustan yleensä ulkomaille. Tai pois Virosta. Esimerkiksi Kolille. Käännän oikeastaan niin vähän, että minulla ei ole rutiineja eikä vakiintunutta käännöselämää. Minulla ei ole varsinaisesti omia kirjailija- tai lajisuosikkeja. Runous on mielestäni haastavinta.

Olen joskus kieltäytynyt kääntämästä jotain tekstiä, koska en halua suomentaa huonoa kirjallisuutta. Olen aina sanonut, etten ymmärrä tätä tekstiä, jos sellaista on tarjottu.

Olen tyytyväinen kaikkiin töihini, jokainen kirja on kuin lapseni ja rakastan niitä yhtä paljon. Joskus jokin moka on jäänyt harmittamaan, mutta unohdan ne nopeasti. Kääntämisestä maksetaan niin toivottoman vähän, että teen käännöksiä vain aivojumpaksi.

Olenko suomentaja vai kääntäjä?  Viime työni oli itse asiassa lokalisointi. Suomeksi ilmaisin sen siten, että ”koulin teoksen Suomen oloihin”. Runokirjasta, joka kertoi virolaisista, tuli runokirja, joka kertoi suomalaisista. Kirjan nimi on ”Oi suomi on”. Käännän vain suomeksi. En käännä viroksi. Kielisukulaisuus on hankalaa välillä, yritän pitää kielet erillään mahdollisimman paljon.

Saan harvoin palautetta käännöstyöstä. En lue juurikaan kritiikkiä, ellei joku välttämättä lue minulle. Unohdan myös nopeasti kritiikin, jos luen sitä.

Kääntäminen on ehkä parasta treeniä kirjailijan ammattiin, tuleville kirjailijanaluille suosittelen kääntämistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.