Kirjallisuus valaa uskoa tulevaan – lastenromaaneja vuonna 2016

Emilia Kämäräinen

”[K]irja ei ole vain hyvä harrastus, se on portti tulevaisuuteen”, Timo Parvela kirjoittaa Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa -romaanissa (2016). Sanna Iston Maan alaiset -teoksessa Metuli-tyttö taas haaveilee vaeltavansa toiseen maailmaan, tunnelien pimeyteen, sinne missä ”mielikuvitus ottaa ihmisestä vallan ja mikä tahansa tuntuu olevan mahdollista” (2016). Vuonna 2016 ilmestyi useita lastenromaaneja, joissa painotetaan kirjallisuuden, kielen ja mielikuvituksen tärkeyttä. Kirjasto vilahtaa myös monessa tekstissä joko mainintana tai tapahtumapaikkana. Mila Teräksen Noitapeili-teoksessa unohdettujen tarinoiden kirjastossa kirjat henkivät rauhaa, jännitystä, seikkailua ja jotakin kutsuvaa kirpeää tuoksua. Noitakirjojen luota aukeaa salakäytävä, joka vie kirjan päähenkilöt toiseen todellisuuteen; tunne on jokaiselle lukijalle tuttu, vaikkei olisi Kyöpelinvuorelle päätynytkään. Tässä artikkelissa kurkistetaan 2016 ilmestyneiden lastenromaanien kutkuttavan kutsuviin maailmoihin.

Arkisia iloja, suruja ja ihmeitä

Arjen kuvauksissa näkyivät teemoina muun muassa koulumaailman haasteet, kiusaaminen, kuntoilubuumi, monikulttuurisuus ja erilaiset perheet.

Ella ja kaveritTimo Parvelan Ella-sarjan parasta antia ovat vitsikäs replikointi ja absurdit juonenkäänteet, joissa kaikki kääntyy aina lopulta parhain päin. Humoristisesta mustavalkokuvituksesta vastaa Mervi Lindman. Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen -teoksessa (Tammi 2016) koululta loppuvat rahat. Ella ja hänen luokkatoverinsa päättävät rakentaa ihmekoneen, joka sylkee kultaa ja pelastaa koulun perikadosta. Intertekstinä toimii komeasti Kalevala. Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa (Tammi 2016) keskittyy hupailemaan digitalisaation kustannuksella. Koulun on tehtävä digiloikka eli rehtoriksi ylenneen opettajan sanojen mukaan ”alistuttava digiluudigileille”. Oppilaiden korvissa Digiluudigilei kuulostaa kamalalta hirviöltä, jonka saapuminen koululle on estettävä agenttivoimin. Maria Kuutin Anna ja Elvis ja verraton vaari -kirjassa (Karisto 2016) digitalisaation vaikutukset näkyvät Elviksen vanhemmissa. Molemmat ovat niin kiinni puhelimissaan, etteivät huomaa oman poikansa toiveita ja tarpeita. Anna toteaa, että Elviksen innokkaasti kuntoileva supervaari on kiva, kun ei katso puhelinta vaan heitä.

Risto RäppääjäMyös Sinikka ja Tiina Nopolan hyväntuulisessa Risto Räppääjä ja pullistelija -teoksessa (Tammi 2016) kuntoillaan. Riston ja Rauhan naapuriin muuttaa pari pullistelijaa, Bill-isä ja Sylvester-poika. He aikovat osallistua Vuoden vahvin isä ja poika -kilpailuun. Risto ja alakerran Lennartkin lyöttäytyvät yhteen ja eipä aikaakaan kun kädenvääntökilpailuun saapastelee kaksi unkarilaista mestaria, joissa on kuitenkin jotakin kumman tuttua. Christel Rönnsin kuvittaman kirjan teemoja ovat kuntoilu, mustasukkaisuus, miehekkyys ja koulukiusaaminen. Kiusaaminen on olennainen juonne myös Mauri ja mini-isoveli -kirjassa (Otava 2016). Veera Salmen kirjoittamassa ja kuvittamassa teoksessa Mauri arvelee, että kiusaamista vastaan voi taistella voimalla – niin kuin Sylvesterinkin isä – mutta Maurin isä keksii toisen ajatuksen: Kiusaamiseen auttaa harrastaminen. Kun on jokin erityistaito, tulee varma olo ja se näkyy päälle päin. Arkisia asioita, kuten taistelua oksennustautia vastaan, sävyttävät hassut viestit halihaliheimolaisilta ja sängyn alle ilmestyvä salaperäinen kuumuna.

KAikkien juhlaUseimmiten lastenkirjallisuudessa kiusaaja on joku sivuhenkilöistä, mutta Miikka Pörstin rohkeassa esikoisteoksessa Kaikkien juhla (Tammi 2016) kirjan päähenkilö on itse kiusaaja. Kettu-Petteri on ajatuksia herättävä henkilöhahmo, hän hölmöilee ja häpeää, pomottaa ja manipuloi. Kun kotitaloon muuttaa uusi poika, Kettu-Petteri tekee kaikkensa, jotta Muhis jäisi ulkopuoliseksi. Kiusaaminen viedään niin pitkälle, että lukija alkaa toivoa että Kettu-Petteri luovuttaisi ja myöntäisi toimivansa väärin. Kirja on tehokas puheenvuoro kiusaamista vastaan. Samoin kuin Mauri-kirjoissa, mukana on ripaus fantasiaa: asukkaiden mukaan muotoutuva kotitalo ja hiekkalaatikko sekä Kettu-Petterille avautuvat kurkistusluukut. Marika Maijalan herkullinen värikuvitus vaatii erityismaininnan.

Niina Hakalan kirjoittamassa ja Jukka Lemmetyn kuvittamassa Tuukka-Omar ja superkielitaito -kirjassa (Tammi 2016) monikulttuurisuutta kuvataan lämpimästi ja vieraisiin kulttuureihin suhtaudutaan kiinnostuksella. Tuukka-Omarin Tuukka-Omartäti ja tämän mies tulevat vierailulle Suomeen ja yhtäkkiä koti on täynnä isänkieltä, arabiaa, ja uusia tuoksuja, makuja ja tapoja. Tuukka-Omar on tottunut siihen, että perheessä ymmärretään mitä toiset sanovat, mutta enää se ei olekaan itsestäänselvyys. Lukijakin pääsee samaistumaan kokemukseen, kun Tuukka-Omar ja tämän Paavo-ystävä viestivät omalla salakielellään. Tuukka-Omar tulee askel askeleelta enemmän sinuiksi juurtensa kanssa ja isän ja pojan yhteisellä mattolenkillä kaupungin kattojen yllä Tuukka-Omar huomaa ensimmäistä kertaa osaavansa ohjata lentävää mattoa.

Hyvin toisenlaisia perheitä on Anneli Kannon Kulkurikaksikossa (Karisto 2016) ja Mari Kujanpään teoksessa Emman salainen toive (Otava 2016). Emman äiti on narkomaani ja tyttö asuu isovanhempiensa luona. Hän haaveilee kuuluvansa naapurin tavalliseen perheeseen, joka on Emman silmissä kuin kirjasta. Hienovireisen tarinan tunnelma on surumielinen, mutta siinä on mukana myös lämpöä ja myötätuntoa. Kulkurikaksikko-kirjassa Kielo-Kainolla on perhe, tosin varsin hirviömäinen sellainen. Kielo-Kaino löytää kuitenkin ystävän ja ymmärtäjän Printetäisen sukulaistädin koirasta. Yhdessä kaksikko karkaa ja ajautuu monenlaisiin seikkailuihin sekä syvällisiin keskusteluihin, sillä Kielo-Kaino huomaa osaavansa puhua ’koiraa’, vaikka puhe ei muuten juuri luistakaan. Tietokoneella tehdyt kuvitukset ovat Janne Harjun.

Hili & Ola ja mahdoton Mauri -kirjassa (Karisto 2016) vanhemmat ovat astronautteja ja kaksoset Hili ja Ola majoitetaan helläsydämisen Sirilinda-tädin luokse. Ikävä kyllä rakkaudenjanoisen Sirilindan hyväntahtoisuutta käyttää hyväkseen myös saman katon alle muuttanut Mauri. Mauri on määräilevä ja epäystävällinen mies ja piilottelee jotakin salaperäistä kellarin kaapissa. Hili ja Ola päättävät ottaa selvää, mistä oikein on kyse. Annika Eräpuron kieli on raikasta, mutta tarina jää aavistuksen sekavaksi.

Kadonnutta kierrettä etsimässä – salapoliisijuttuja

Vuoden 2016 tarjonta jäi etsivätarinoiden osalta hieman vaisuksi, erityisesti mysteereihin lukija kaipaisi lisää kierrettä. Mukana on uusia tulokkaita ja sarjoja, joista on ilmestynyt jo enemmänkin osia, kuten Geoetsivät ja Etsiväkerho Hurrikaani.

ponku_peetu_high_resolutionAira Savisaaren ja Mimmu Tihisen kirjoittama ja Lotta Kaupin kuvittama Ponku, Peetu ja helppo nakki (Karisto 2016) esittelee uuden koirasankarin, Ponkun. Ponku-koiran ja Peetu-pojan kertojanäänet vuorottelevat kirjassa. Yhdessä kaksikko perustaa etsivätoimisto Jelpin ja alkaa selvittää kadonneen köksänkirjan arvoitusta. Kirja on ennemminkin humoristinen kuin jännittävä ja sopii erityisesti koirien ystäville. Tagli ja Telle. Tehtävä sirkussaarella (Tammi 2016) on Paula Norosen kirjoittaman lasten dekkarisarjan ensimmäinen osa, jossa sisarukset Tagli ja Telle selvittävät sirkussaarelta kadonneiden eläinten mysteeriä. Oili Kokkonen on luonut kirjan henkeen sopivan, suorastaan fosforista valoa hehkuvan värikuvituksen. Kirjassa riittää vauhtia ja poukkoilua, joskus jopa liikaakin. Kolmas uutuus on Netta Walldénin Kissa nimeltä Kent (Mäkelä 2016), joka on selvästi suunnattu jo varttuneemmalle lukijalle kuin kaksi edellistä. Kerronta on elokuvallista ja päähenkilöihin pysyy koko ajan tietty etäisyys, he ovat vain tyttö ja salapoliisi. Samalla henkilöhahmoista ja heidän ympäristöstään tehdään tarkkoja, yksityiskohtaisia havaintoja. Arvoituksellinen tunnelma säilyy vahvana läpi teoksen ja matkanteko on lopulta tärkeämpää kuin lopputulos.

Etsiväkerho hurrikaaniJari Mäkipään Etsiväkerho Hurrikaani -sarjasta ilmestyi 12. osa. Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja (Tammi 2016) ottaa osaa tärkeään keskusteluun (netti)kiusaamisesta. Kun kuuluisa tubettaja Jimi Halla eli Jimpo muuttaa Pihlakylään, koko koulu alkaa kuhista. Sopeutuminen pikkupaikkakunnalle ei käy kivuttomasti ja Etsiväkerho Hurrikaanin lapset seuraavat pahaa aavistellen tilannetta sivusta. Erityisesti teoksen alkupuolella kirja on varsin sekava ja värikkäiden opettajahahmojen sijaan etsiväkerholaisille voisi antaa lisää tilaa.

Johanna Hulkon Geoetsivät ja yksikätinen madonna -kirja (Karisto 2016) on sarjan seitsemäs osa ja siinä ratkotaan kadonneen lasiveistoksen arvoitusta. Tosin vain hyvin lyhyesti, sillä varsinaisen mysteerin pariin ehditään vasta teoksen loppupuolella ja silloinkin arvoitus ratkeaa kuin sormia napsauttamalla. Teos rakentuu samoille elementeille kuin aiemminkin, retkeillään, geoetsivatgeokätköillään ja kummeksutaan oudosti käyttäytyvää isää. Teoksen lopusta löytyy mysteerikätkö ja geokätköilysanasto. Mustavalkoisen kuvituksen on tehnyt Jari Paananen.

Etsivä Vertti ja hylynryöstäjät -kirjan (Mäkelä 2016) arvoitus juontaa juurensa myrskyyn satojen vuosien taakse. Kalastusvesillä seilaava etsiväkolmikko törmää epäilyttävään kalastusalukseen, jonka miehistöllä ei tunnu olevan rehdit aikeet. Mutta mitä aallot kätkevät alleen, vanhan merimiinan vai kenties jotakin aivan muuta? Kari Evinsalon kirjoittaman kirjan erikoisuutena on Vertin kuollut ukki, joka antaa unissa Vertille neuvoja, jotta arvoitus ratkeaisi.

Aaltojen päällä, aaltojen alla – historiallisia seikkailuja

Thorin pölyJos etsivätarinoiden osalta vuosi 2016 oli laimeahko, historiallisissa seikkailutarinoissa riitti uskottavuutta ja jännitystä.

Roope Lipastin Thorin pöly (WSOY 2016) on itsenäinen jatko-osa Viikinkisolmu-romaanille (WSOY 2015). Viikinkiaikaan sijoittuva seikkailuromaani on yksi viime vuoden helmistä. Viljan, Egilin ja Pekon veneretki kuljettaa heidät Linnavuoren maisemista suureen Hiittisten kylään, jossa vallanhimoinen kuningas hallitsee. Kuningas ottaa lapset orjikseen, ja yhtäkkiä heidät tempaistaan raakaan ja aikuismaiseen maailmaan. Vilja, Egil ja Pekko ovat aiemmassa elämässään oppineet työntekoon, mutta he ovat myös tottuneet olemaan vapaita. Kirja kuvaa tasapainoisesti päähenkilöidensä ulkoista ja sisäistä maailmaa. Pohjimmiltaan tarinassa kyse on ystävyydestä, rohkeudesta ja oman kutsumuksen löytämisestä. Lukija jää arvailemaan, miten käy kolmikon, kun he varttuvat vielä lisää ja ystävyys alkaa saada uusia sävyjä.

benjamin_kpBenjamin Hawk. Merirosvon oppipoika (Karisto 2016) on yhtä lailla onnistunut historiallinen seikkailu, joka tempaisee lukijansa vuoteen 1692. Kirjan nimihenkilö, Benjamin Hawk, ahkeroi ankaran sedän suutarinverstaassa ja haaveilee meriseikkailuista. Lopulta kiusaus käy liian suureksi ja Benjamin karkaa merille mukanaan isoisältä saatu ikivanha aarrekartta. Benjamin ei ole kuitenkaan ainoa, joka tavoittelee merirosvo Morganin aarretta. Juha-Pekka Koskinen on luonut autenttisen tuntuisen maailman niin kielen kuin kuvastonkin tasolla. Luvassa on ihmisluonnon kuvausta, aarteenetsinnän lumoa ja hurjiakin käänteitä.

Heikki Lehikoisen Kuningas Faravidin testamentti (Teos 2016) on Sukelluslabradori Tufunus tutkii -sarjan ensimmäinen osa. Tapahtumarikas seikkailu käynnistyy, kun kirjan minäkertoja ”A” saa postissa kirjeen, joka on osoitettu RTST Ratkaisutoimisto Sukelluslabradori Tufunukselle. A lähtee toimittamaan kirjettä oikeaan osoitteeseen ja tapaa kolme ihmismäisesti käyttäytyvää koiraa. Erityisesti labradori Tufunus on kerrassaan rakastettava hahmo. A ja uudet koiratuttavat alkavat selvittää kuningas Faravidin testamentin aitoutta ja sitä, löytyykö meren pohjasta tosiaan vanha hylky ja Pohjolan kruunu. Teos on persoonallinen ja kutkuttavan absurdi, mutta paikoitellen jonkin verran sekava. Pieni pelkistys olisi jatkossa paikallaan, pelkkä Tufunuksen hahmo kantaa jo pitkälle. Mustavalkoisten tussipiirrosten takana on mainio Emmi Jormalainen.

Matkoja tuntemattomaan – fantasiaa ja scifiä

Fantasian ja scifin piirissä seikkaillaan ihmeellisissä maanalaisissa maailmoissa, avaruudessa ja Kyöpelinvuorella.

Kepler62Timo Parvelan ja norjalaisen Bjorn Sørtlandin yhteistyönä syntyneessä Kepler62-sarjassa ilmestyi kaksi uutta osaa: Matka (WSOY 2016) ja Pioneerit (WSOY 2016). Matkassa koko maailma seuraa, kun 12 lasta lähetetään avaruuteen testaamaan elinolosuhteita tuntemattomalla planeetalla. Lapset ovat pioneereja ja ihmiskunnan tulevaisuuden toivo. Jokin menee kuitenkin pieleen. Kesken avaruuslennon Ari herää hyperunesta ja hän ja Marie huomaavat tutkassa oudon ilmiön, jota kohti he ovat matkalla. Pioneerien alussa avaruusaluksen ikkunoista näkyy mustan sijaan sinistä ja vihreää. Matkakunta lähestyy Kepler62e:tä ja kaksi tähtipurjehtijaa laskeutuu planeetalle, joka on huiman 1200 valovuoden päässä maapallolta; kolmas alus on tuhoutunut törmättyään meteoroidin kanssa. Elämä uudella planeetalla, avaruusolioiden kohtaaminen ja Kepler62-projekti herättävät Mariessa paljon kysymyksiä. Hänen mielessään itää epäilys siitä, että kaikki ei ole niin kuin lapsille on kerrottu. Tekstin kanssa hienosti vuorovaikutuksessa oleva kuvitus on Pasi Pitkäsen käsialaa.

Maan alaisetMaan alaiset (WSOY 2016) on yksi vuoden hienoimmista lastenromaaneista. Sanna Iston kirjoittamassa teoksessa fantasia sulautuu uskottavasti osaksi Suomenlinnan arkipäivää ja historiaa. Metuli-tyttö säpsähtää hereille eräänä aamuna ja huomaa muuttuneensa eriskummalliseksi otukseksi, erwiniksi. Hänen oma perheensä ei tunnista Metulia eikä ymmärrä hänen puhumaansa kieltä ja ajaa Metulin pois kotoaan. Koko ikänsä Suomenlinnassa asuneelle Metulille aukeaa aivan uusi maailma, kun hän saa tietää maan alla asuvasta erwinien kansasta. Mutta miten muuttua takaisin ihmiseksi? Sami Saramäki on kuvittanut koskettavan tarinan ystävyydestä, kasvamisesta ja sisäisen rohkeuden löytämisestä. Maan alaiset voitti vuoden 2017 Arvid Lydecken -palkinnon.

Tuutikki Tolosen Mörkövahti (Tammi 2015) päättyi siihen, että Hallavan perheen nuorimmainen tytär, Maikki, seurasi mörköystäväänsä toiseen todellisuuteen. Mörköreitissä (Tammi Mörköreitti2016) Maikki, Portinvartija, Grah-mörkö ja kylpytakki seikkailevat maanalaisissa tunneleissa, jotka ovat täynnä erikoisia otuksia ja arvaamattomia vaaroja. Löytävätkö he tien mörköjen maille ja miten sieltä pääsee kotiin? Sujuvasti kirjoitetussa teoksessa on Pasi Pitkäsen mustavalkokuvitus. Noitapeilissä (Otava 2016) ystävykset Hugo ja Lydia puolestaan lähtevät tutkimaan vanhasta kirjastosta löytyvää salakäytävää ja päätyvät Kyöpelinvuorelle. Siellä on alkamassa suuri Noitakonferenssi ja lapsilla riittää ihmeteltävää lentovarsikaupassa, noitamuodissa ja noitien kantakuppilan ruokalistassa. Mila Teräs on luonut kekseliään noitamaailman kaikkine hauskoine yksityiskohtineen. Jännitys tiivistyy loppua kohden, kun maineikas noitapeili paljastetaan kuun kajossa.

sisarlaSalla Simukan Sisarlassa (Tammi 2016) seikkailuun voi pudota tupsahtaa kuin Ihmemaan Liisa. Muina interteksteinä ovat muun muassa F. H. Burnettin Salainen puutarha ja H. C. Andersenin Lumikuningatar. Maan päällä vallitsee eriskummallinen talvi, joka upottaa kaiken lumeen ja uhkaa jäädyttää jo ihmisten sisimmänkin. Sisarlassa puolestaan on ikuinen kesä ja siellä Aliisa tapaa ensimmäisen oikean ystävänsä, Merin. Yhdessä tytöt tutkivat ihmeellistä satumaailmaa, ja melkein unohtavat kotinsa, kunnes kuulevat vanhasta ennustuksesta. Kirja kertoo rohkeudesta, mielikuvituksen voimasta ja ennen kaikkea ystävyydestä, sielunsisaruudesta. Teoksen kaikki merkittävät toimijat – niin hyvässä kuin pahassa – ovat naispuolisia. Saku Heinäsen mustavalkoinen tussikuvitus toimii hienosti.

Karamellejä, merihirviöitä ja hilupimpuloita – seikkailuilottelua

Artikkelin loppuun on koottu sokeriksi pohjalle lastenromaaneja, joissa on läsnä seikkailun lumo ja iloinen irrottelu.

KarkkikumousKarkkikumous (Otava 2016) jatkaa Siri Kolun mainiota Me Rosvolat -sarjaa. Rosvomaailmassa puhaltavat uudet tuulet, kun Nuorten Neuvosto päättää maantierosvojen asioista ja Hele Rosvolan oma rosvojoukko Pikipiraatit suunnittelee ensimmäistä keikkaansa. Tarvitaan vain yksi onneton makeistehtailijan poika sekä törkeä karkkihuiputus, ja Operaatio Karkkimyrsky voi alkaa. Kolun kekseliäs kielenkäyttö ja herkulliset juonenkäänteet ovat kuin karkkia lukijan kielellä. No on se nyt kumma, Taika Taksinen (Otava 2016) on toinen osa saman tekijän uudempaa sarjaa. Roosa ja Lars kirjoittavat Lähiönoidan nujertaminen – jatkotaistelun käsikirjaa ja johtavat taistelua lähiönoitia vastaan. Tällä kerralla noidat ovat päättäneet päästä valtaan pyrkimällä eduskuntaan. Taika Taksisesta on tullut lisäksi suosittu tubettaja ja artisti, taikavoimin tietenkin. Kirja sisältää runsaasti jännittäviä juonenkäänteitä ja arvoituksia.

Paten kalastuskirjaTimo Parvelan kirjoittama ja Pasi Pitkäsen runsaasti kuvittama Paten kalastuskirja (Tammi 2016) on hauska seikkailutarina. Pate lähtee kalastusreissulle Norjaan isän, isän kaverin Riston ja tämän Senja-tytön kanssa. Perillä isät alkavat käyttäytyä oudosti ja tuntuvat salailevan jotakin. Muutenkin retkellä tapahtuu kummia, merelle ilmestyy saaria kuin tyhjästä, pinnan alla vilahtelee varjoja ja puhe kääntyy jatkuvasti merihirviöihin. Lymyileekö aalloissa merimiehiä syövä hirviö Kraken? Helppolukuisessa kirjassa on sopivassa suhteessa jännitystä ja hauskuutta ja Parvelan teksti hivelee lukijan korvaa. Juuri tällaisia kirjoja soisi jokaisen lapsen lukevan. Porvoolainen lapsiraati oli samaa mieltä ja valitsi Paten kalastuskirjan Runeberg Junior -palkinnon finaaliin. Ykkössijan jakoivat Paten kalastuskirja ja Malin Klingerbergin kirjoittama ja Joanna Viktström Eklövin kuvittama Den fantastiske Alfredo (Schildts & Söderströms 2016).

SupermarsuPaula Norosen Supermarsu ja lasten valtakunta -kirjassa (Tammi 2016) Emilia haluaa palavasti yökylään, mutta äiti kieltää. Mahdollisuus hieman suureellisempaan yökyläilyyn tarjoutuu, kun trombi lennättää koulun juhlasalin ja keittiön lapsineen päivineen Lappiin. Aluksi lapsia huolettaa löydetäänkö heidät, mutta pian he huomaavat, että elämä ilman komentelevia aikuisia on oikeastaan aika mukavaa. He perustavat Lasten valtakunnan ja keksivät itse sopivat säännöt. Ilman erimielisyyksiä ei selvitä Lasten valtakunnassakaan, ja Emilia pääsee käyttämään diplomaattisia kykyjään. Onneksi mukana on rohkeusluumuja ja totuuslasit. Supermarsu-tehtävänä Emilialla on tällä kerralla kissaporojen pelastaminen. Huumori ja Therese Bastin kuvitus värittävät tarinaa.

Siskojen yhteistyönä syntyneessä Kaheli sakki -sarjassa ilmestyi toinen osa, Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni (Otava 2016). Majatalo Perätuuleen on saapunut uusi asukas: suuruudenhullu Paroni Pottu. Paroni on melkoinen ilmestys Kaheli sakkipuuteria pöllyävässä peruukissaan, kunnianauhassaan ja takissa, josta roikkuu hilupimpuloita. Nöyryys ei kuulu paronin hyveisiin ja hän vaatii palvelua sekä käskyttää häpeämättömästi muita talon asukkaita. Luvassa on lyhyitä lukuja, absurdia kohellusta, pieruvitsejä ja juonia paronin häätämiseksi. Jenna Kunnas on tehnyt kirjaan hauskan kolmivärikuvituksen. Teksti on Noora Kunnaksen käsialaa, ja juoni pysyy paremmin kasassa kuin sarjan ensimmäisessä osassa. Nyt lukijallakin alkaa olla hauskaa, varsinkin silloin kun Paronin peruukki tipahtaa yläsängystä.

Vuonna 2016 ilmestyneissä lastenromaaneissa on valinnanvaraa monenlaiseen makuun. Jos joukosta pitäisi poimia kolme vaikuttavinta kirjaa, valitsisin seuraavat: Kaikkien juhla on rohkea ja raikas esikoisteos tärkeästä aiheesta; Maan alaiset kuvaa vivahteikkaasti kasvamista ja tutustumista omaan pinnan alla sykkivään potentiaaliin ja Paten kalastuskirjassa on juuri oikeassa suhteessa hauska ja jännittävä tarina kirjoitettuna varmalla otteella. Artikkelin päätän lainaukseen Noitapeili-teoksesta: ”Oikeat kirjat osuvat kohdalle, kun on niiden aika. Siinä on kirjojen salaisuus ja taika.”

Antoisia lukuretkiä!

Vuoden 2016 lastenromaanit

 • Aho, Henry: Minivampyyrit ja kauhutarinoiden yö. Kuv. Harri Istvan Mäki. Reuna
 • Aho, Henry: Nellyn ja Noelin satumaiset seikkailut. Books on Demand
 • Aho, Marja: Huhuu! Kartanossa kummittelee! Kuv. Marja Aho. Myllylahti
 • Aurelius, Ava: Pöllö, Sofia ja salatut mestarit. Books on Demand
 • Bagge, Tapani: Ryhmä Z ja lohikäärmeen kita. Kuv.  Carlos da Cruz. Lukupalat. WSOY
 • Dieckmann, Maijaliisa:Ville Romunen ja Sibeliuksen kadonnut sävel. Kuv. Raimo Huittinen. Mäkelä
 • Eräpuro, Annika: Hili & Ola ja mahdoton Mauri. Karisto
 • Evinsalo, Kari: Etsivä Vertti ja hylynryöstäjät. Mäkelä
 • Haanpää-Vesanterä, Anna: Vaahteranlehtipoika ja Koko rapun juhlat. Kuv. Ilona Puska. Marketiimi.
 • Hakalahti, Niina: Tuukka-Omar ja superkielitaito. Kuv. Jukka Lemmetty. Tammi
 • Hakkola, Kalle: Sanni & Joonas. Hugo-serkku. Kuv. Mari Ahokoivu. Kustannus oy Kumiorava
 • Heikkilä, Mervi: Kummajaisten kylän salaperäinen syksy. Kuv. Miranda Mord. Haamu
 • Heinonen, Henna Helmi: Bella saa pentuja. Kuv. Reetta Niemensivu. WSOY Lukupalat
 • Hepo-oja, Briitta: Hylättyjen lasten kaupunki. Myllylahti lk
 • Hintikainen, Petra & Piia: Puutarhaponi Rimmruu. Kuv. Minna Hankanen. Petra Hintikainen
 • Hirvonen, Lauri: Nasta ja Turbo Neliveto. Kuv. Lauri Hirvonen. Mäkelä
 • Hulkko, Johanna: Geoetsivät ja yksikätinen madonna. Karisto
 • Ikonen, Asta: Vikuri nostaa laukan. Reuna
 • Isto, Sanna: Maan alaiset. Kuv. Sami Saramäki. WSOY
 • Jalo, Merja: Jesse aavekoira. WSOY
 • Jalo, Merja: Jesse matkakoira. WSOY
 • Joutsijoki, Eine: Pieni karhu. HD kustannus.
 • Järvinen, Ulla: Kaptiksen jengi ja sähäkkä sählymatsi. Kuv. Sanna Juujärvi-Bremer. Mediapinta
 • Kaarniranta, Sari: Supertavis. Kuv. Terese Bast.  Aurinko
 • Kaivo-oja, Merja: Köppäsen matkassa: lasten seuratarinoita. Kuv. Anna Varjo. Herättäjäyhdistys
 • Kallioniemi, Tuula: Ensiluokkaiset eläintenhoitajat. Kuv. Jii Roikonen. Otava
 • Kanto, Anneli: Kulkurikaksikko. Kuv. Janne Harju. Karisto
 • Kauppinen, Hanna: Kirja, jota kukaan ei koskaan lukenut. Myllylahti
 • Kiuru, Annukka: Tonttu Toljanteri ja joulupukin salainen tehtävä. Kuv. Sirkku Linnea. Minerva
 • Kolu, Siri: Karkkikumous. Me Rosvolat. Otava
 • Kolu, Siri: No on se nyt kumma, Taika Taskinen. Otava
 • Koskinen, Juha-Pekka: Benjamin Hawk. Merirosvon oppipoika. Karisto
 • Kujanpää, Mari: Emman salainen toive. Otava
 • Kunnas, Noora: Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni. Kuv. Jenna Kunnas. Otava
 • Kuutti, Maria: Anna ja Elvis ja verraton vaari. Kuv. Katri Kirkkopelto. Karisto
 • Laitinen, Anna: Miria viikinkien jäljillä. Marketiimi
 • Lampela, Hannele: Prinsessa Pikkiriikki. Kuv. Ninka Reittu. Otava
 • Latvala, Riitta S.: Vertin ja Jessan pelastuspartio. Kuv. Kati Immonen. Robustos .
 • Lehikoinen, Heikki: Kuningas Faravidin testamentti. Kuv. Emmi Jormalainen. Teos
 • Lehtinen, Jussa: Lakkisakki ja operaatio Itiöpommi. Kuv. Jukka Salo ja Topi Ruotsalainen. Mäkelä
 • Lehtinen, Tuula: Niko ja taistelu Jamijasta. Myllylahti
 • Lehtiö, Jaana & Miettinen, Helena: Taika Valo ja kummallinen pallo. Myllylahti
 • Lindfors, Anne: Täysosuma Rasmus. Kuv. Silja-Maria Wihersaari. Suomen rauhanyhdisysten
 • Lipasti, Roope: Thorin pöly. Jatkoa Viikinkisolmulle. WSOY
 • Marttinen, Tittamari: Aada ja jääkarhu. Hauska kaupunkiretki. Kuv. Marjo Nygård. Mäkelä
 • Marttinen, Tittamari: Emeliina ja laulavan koiran tapaus. Kuv. Lotta Kauppi. Lasten Keskus
 • Maunu, Pirjo: Hutukat. Kuv. Tapio Uusitalo. Saaga-kirjat.
 • Mäkijärvi, Leena: Saana ja hoitoponi Tucker. Some Day Books
 • Mäkijärvi, Leena: Saana ponikurssilla. Some Day Books
 • Mäkipää, Jari: Etsiväkerho Hurrikaani ja tyly tubettaja. Tammi
 • Niemelä, Reetta: Uljas ja kadonnut koira. Kuv. Salla Savolainen. Otava
 • Nieminen, Elisa: Me rosvot, me pöhelit. Kuv. Elisa Nieminen. Saaga-kirjat
 • Nopola, Sinikka ja Tiina: Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset. Kuv. Salla Savolainen. Tammi
 • Nopola, Sinikka ja Tiina: Risto Räppääjä ja pullistelija. Kuv. Christel Rönns. Tammi
 • Noronen, Paula: Supermarsu ja lasten valtakunta. Kuv. Terese Bast. Tammi
 • Noronen, Paula: Tagu ja Telle. Tehtävä Sirkussaarella. Kuv. Oili Kokkonen. Tammi
 • Noronen, Paula: Yökoulu ja kadonnut opettaja. Kuv. Kati Närhi. Lukupalat. WSOY
 • Nupponen, Anni: Hirviöasiakaspalvelu. Osuuskumma.
 • Parvela, Timo: Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen. Kuv. Mervi Lindman. Tammi
 • Parvela, Timo: Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa. Kuv. Mervi Lindman. Tammi
 • Parvela, Timo: Kepler62 kirja kolme: Matka. Kuv. Pasi Pitkänen. WSOY
 • Parvela, Timo: Kepler62 kirja neljä: Pioneerit. Kuv. Pasi Pitkänen. WSOY
 • Parvela, Timo: Paten kalastuskirja. Kuv. Pasi Pitkänen. Tammi
 • Peltoniemi, Kristian: II etsivää ja afrikkalaisen temppelin mysteeri. Valmiixi
 • Peltoniemi, Sari: Taivazalan joutsen. Avaimenkantaja 1. Kuv.Laura Haapamäki. Tammi
 • Pitkänen, Silja: Pariisin taivaan alla. Mimosa ja Miska 1. Kuv. Mika Vaaranmaa. Savukeidas
 • Portin, Tuula: Roosa sairaalassa. Kuv. Susanna Sinivirta. Päivä
 • Pörsti, Miikka: Kaikkien juhla. Kuv. Marika Maijala. Tammi
 • Salmi, Ronja: Onks noloo? Leirikoulussa. Kuv. Jami Nieminen. Lasten Keskus
 • Salmi, Veera: Mauri ja mini-isoveli. Kuv. Veera Salmi. Otava
 • Salminen, Sari: Jusan tähtipöly. Books on Demand
 • Salo, Viveka: Tero ja Tarmo retkeilevät. Mäkelä
 • Savisaari, Aira: Niilo leipoo. Kuv. Hannamari Ruohonen. Karisto
 • Savisaari, Aira & Tihinen, Mimmu: Ponku, Peetu ja helppo nakki. Kuv. Lotta Kauppi. Karisto
 • Seppänen, Anne Elise: Villakoirakvartetti : 365 koira-aiheista tarinaa. Kuv. Nea Niinivuo. Books on Demand
 • Simukka, Salla: Sisarla. Kuv. Saku Heinänen. Tammi
 • Teräs, Mila: Noitapeili. Kuv. Jaakko Ollikainen. Otava
 • Tihinen, Mimmu: Kello tuhat. Pieni Karhu
 • Tiitinen, Esko-Pekka: Dada-kissa ja Populuksen popcornit. Lasten Keskus
 • Toivonen, V.M: Mimirin lähde. Matka Asgårdiin – Toinen kirja. Aurinko Kustannus
 • Tolonen, Tuutikki: Mörköreitti. Kuv. Pasi Pitkänen. Tammi
 • Tynkkynen, Jutta: Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri. Myllylahti
 • Vaijärvi, Kari:Väinö Lakeus ja Kultasormen tapaus. Kuv. Martti Sirola. Mäkelä
 • Valmu, Leena: Probus ja suuri suoliston taistelu. Kuv. Lasse Rantanen. Aula lk
 • Veirto, Kalle: Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka ja MM-tason tehtävä. Karisto
 • Veirto, Kalle: Vain vessapaperia. Sählymestarit 2. Karisto
 • Vigman, Tuula-Maija: Valdo saa ystävän. Kuv. Harri Istvan Mäki. Saaga-Kirjat
 • Wallden, Netta: Kissa nimeltä Kent. Mäkelä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.