Kirjastossa halutaan herättää intoa lukemiseen ja leikkiin

Bokbubbel-projekti (2014–2016) lisäsi luku- ja leikki-iloa ruotsinkielisissä päiväkodeissa Helsingissä

Cecilia Eriksson

Yhteistyö, kollegoiden tuki ja verkostoituminen ovat erityisen tärkeitä meille, jotka teemme ruotsinkielistä lastenkirjastotyötä Helsingin kaupunginkirjastossa. Helsingin kulttuurikeskuksen ruotsinkielinen kehitysyksikkö ja Helsingin opetusviraston ruotsinkielinen varhaiskasvatuksen osasto ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita monen vuoden takaa. Olemme toteuttaneet yhteistyössä monenlaisia projekteja, joista viimeisin oli Helsingin ruotsinkielisille päiväkodeille suunnattu luku- ja leikkiprojekti Bokbubbel 2014–2016: läs- och leklust på svenska daghem i Helsingfors. Edellisestä projektista BokbITen oli kulunut jo kuusi vuotta ja laaja keskustelu lukemisen tärkeydestä sai meidät innostumaan uudesta projektista.larv2016liten2Bokbubbel-projektin avulla halusimme kannustaa päiväkotihenkilökuntaa ja vanhempia huomioimaan ääneen lukemisen, lukuhetken ja laadukkaan lastenkirjallisuuden tärkeyden. Projektin kohderyhmänä olivat 3-vuotiaiden lastentarhanopettajat. Projektiin osallistui yksi lastentarhanopettaja jokaisesta ruotsinkielisestä päiväkodista.

Miten toteutimme projektin? Järjestimme osallistujille kaksi koulutustapaamista lukukaudessa. Tapaamiset järjestimme kirjastoissa, museoissa, kulttuurikeskuksissa ja muissa tiloissa, jotka tarjosivat elämyksiä ja joihin osallistujat voisivat palata lapsiryhmiensä kanssa myöhemmin. Tapaamiset koostuivat muun muassa asiantuntijoiden luennoista lukemisesta, leikistä ja kuvakirjoista. Lisäksi järjestimme lukuhetkiin ja loruleikkeihin liittyviä työpajoja ja kirjavinkkausta. Lisää tietoa tapaamisista ja niihin liittyvistä tehtävistä löytyy osoitteesta www.bokbubbbel.blogspot.fi.

Lasten vanhemmat tavoitimme projektiin osallistuneiden lastentarhanopettajien kautta, jakamalla vanhemmille päiväkodeissa Bokbubbel-esitteitä ja kotisivumme kautta. Järjestimme vanhemmille Annantalolla tammikuussa 2016 myös  vinkki-illan, jonka aiheena olivat lastenkirjat, kuvitus ja lukeminen.

Meille lastenkirjastonhoitajille Bokbubbel-projekti tarjosi mahdollisuuden kehittää yhteistyötämme päiväkotien kanssa. Opimme itsekin paljon projektin aikana ja saimme ideoita omien lukuhetkiemme kehittämiseen. Yhteistyö Kulttuurikeskuksen ja Opetusviraston kanssa jatkuu esikouluopetuksen parissa ja keväällä 2017 projektilla Språkskoj i norr, joka keskittyy päiväkoteihin Pohjois-Helsingissä.

Lisää tietoa Bokbubbel-projektista löytyy ruotsiksi artikkelista ”Vi på biblioteket vill väcka läs- och leklust!” ja projektin omasta blogista osoitteesta http://www.bokbubbel.blogspot.fi.

Kirjoittaja työskentelee pedagogisena informaatikkona Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.