[kritik] Ulf Stark: Systern från havet

systernStark, Ulf
Systern från havet
Illustratör: Stina Wirsén
Bonnier Carlsen 2015
ISBN 978-91-638-7887-9

Ulf Starks och Stina Wirséns bilderbok Systern från havet blickar bakåt i berättelsen om flickan Sirkkas upplevelser som krigsbarn i Sverige. Mot bakgrund av de ökade flyktingströmmarna och ensamma barn som idag söker trygghet i Sverige och Finland påminns läsaren om att det inte är så länge sedan barn på grund av kriget skickades från Finland till tryggheten i Sverige.

På den östra sidan av havet bor flickan Sirkka med sin mamma och pappa. Familjen är lycklig och förevigar sig på ett fotografi. På den västra sidan bor Margareta och hennes högsta dröm är en egen hund. Kriget närmar sig och med en adresslapp om halsen skickas Sirkka med andra barn till tryggheten i landet på västra sidan om havet. Margareta är ivrig, hon tror att överraskningen familjen väntar på är en hund. Besvikelsen är stor då det visar sig att det är Sirkka som är överraskningen. Småningom blir flickorna vänner men längtan efter hemmet och föräldrarna följer med Sirkka hela tiden. När kriget är slut får Sirkka resa hem och återförenas med sin familj.

Ulf Stark sätter ord på flickornas känslor och beskriver fint Sirkkas och Margaretas vänskap. Stina Wirséns akvareller återger varsamt en svunnen tid som kan skönjas i kläder, detaljer och illustrationernas kulörer. Den som sett fotografier på finska krigsbarn känner igen dem i Wirséns illustrationer. Kriget hänger som ett stort mörkt hotfullt moln över Sirkkas hus. Molnet följer Sirkka i hennes drömmar och illustrerar den ständigt närvarande ångesten och saknaden i vardagen trots att vänskapen med Margareta sakta växer fram och de blir som systrar till slut.

Barnböcker och då främst bilderböcker om finska krigsbarn finns det relativt lite av noterar Ulf Boëthius i sin artikel ”Hemma längtar jag bort, borta längtar jag hem” (Barnboken 1/2010). Enligt Boëthius utkom mellan åren 1954 och 1986 inga barnböcker alls om finska krigsbarn och efter det har enbart ett fåtal barnböcker i ämnet utgivits. Veronica Leos fina bilderbok Ekorrögon, i vilken berättaren ser tillbaka på sin tid som krigsbarn, utkom 1990. Berättaren minns hur ett glasdjur, en ekorre infattad i hemmets ytterdörr kom att vara en väktare mot allt det hemska som kriget förde med sig. I Systern från havet beskriver Stark hur Sirkka på ett nöjesfält ser en liten ekorre som påminner henne om ekorrarna i öster och hur hon upplever ekorren som en hälsning från sin mamma och pappa.

Systern från havet tillägnas alla barn, nu och då, som tvingas lämna sina familjer.

Cecilia Eriksson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.