”Kyllä olen vähän viisastunut!” Pulmaario – Matematiikka- ja ohjelmointikerhoja lapsille

Pia Terrihauta

pointinkirjasto_platoninkappaleet3
Platonin kappale syntyi vaahtokarkeilla. Kuva: Arto Wikla

Alakoululaisena tankkasin yhteenlaskut ja kertotaulut. Piirsin kolmiot ja suorakuutiot. Pähkäilin pituuslaskujen parissa: ”Kuinka monta metriä on Jaanan koulumatka, kun se on 2,3 km?” Tai kaadoin desilitran vettä litran kannuun ja laskin tukkimiehen kirjanpidolla, kuinka monta kaatoa tarvitaan kannun täyttämiseksi.

Pulmaario-hankkeen tavoitteena on murtaa lasten ja nuorten ennakkoasenteita matematiikkaa kohtaan. Matematiikka on kansalaistaito siinä missä medialukutaito ja sitä voi oppia myös leikin ja pähkäilyn avulla. Toiminnallinen lähestymistapa antaa mahdollisuuden kokeiluun ja laajentaa ajattelua käytännön kautta. Koulumaisen matematiikan sijaan pääpaino on tekemisessä, oivaltamisessa ja onnistumisessa.

Pulmaario -hankkeen yhteistyö käynnistyi Helmet-kirjastojen ja yliopiston Luma-keskuksen kanssa keväällä 2015. Hankkeessa luotiin 9-13-vuotiaille lapsille elämyksellistä pajatoimintaa, joka tukee matematiikan ja informaatioteknologian taitojen oppimista toiminnallisilla menetelmillä. Työpajojen aiheena olivat matematiikka ja soveltava matematiikka, koodaaminen, ilmiökeskeinen ja toiminnallinen oppiminen, pulmat, pelit ja dilemmat, matemaattinen askartelu ja käsillä oppiminen.

Työpajoja ohjasivat Helsingin yliopiston Luma-keskuksen (Summamutikka ja Linkki) opiskelijat ja kirjastojen työntekijät ja harjoittelijat. Vertaisohjaajina toimi muutama yläasteikäinen nuori. Työpajoja järjestettiin hankkeen aikana kuudessatoista Helmet-kirjastossa. Kirjastoissa oltiin kiinnostuneita tämän tyyppisistä pajoista, ja kirjastolaiset halusivat myös itse saada oppia niiden ohjaamisesta. Myös kirjastojen asiakkailta tuli toiveita saada pajoja omaan lähikirjastoon, lähelle lasta.

Pulmaarion työpajat olivat avoimia ja niihin sai osallistua ilman erillistä ilmoittautumista tai niissä saattoi pistäytyä ohimennen tutustumassa. Ensimmäisten pajojen jälkeen otettiin kuitenkin käyttöön ilmoittautuminen helmet.fi:n kautta, sillä sen ajateltiin lisäävän osallistujien sitoutumista. Näin kävikin. Viestinnässä panostettiin kouluyhteistyöhön: Wilma-tiedotteiden kautta tieto lapsille suunnatuista pajoista koulun lähikirjastossa kulki myös vanhemmille. Pajojen järjestäminen useammassa kirjastossa levitti tietoisuutta ja osaamista laajemmalle. Hankkeen aikana järjestettiin myös Kluraklubben-nimellä kaksi ruotsinkielistä pajaa.

Salaustehtävien ratkomista. Kuva: Arto Wikla
Salaustehtävien ratkomista. Kuva: Arto Wikla

Uutta Pulmaario-toimintamallia lähdetään rakentamaan pysyväksi osaksi kirjastojen toimintaa. Jatkuvuuden takaamiseksi hanke tuottaa kirjastojen omatoimisten pajojen pitämistä varten aloituskassin, joka sisältää matematiikan ja ohjelmoinnin opasvihkon sekä muuta materiaalia. Oppaan ohjeet ovat selkeitä ja niiden avulla on helppo lähestyä matematiikan ja ohjelmoinnin tehtäviä, eikä ohjaaminen vaadi aiempaa kokemusta. Oppaan ohjeet on tehty viidelle pajakerralle eri teemoilla ja oppaassa on kullekin teemalle kirjavinkkejä, joita voi hyödyntää pajatoiminnassa. Edistetään lukemisen kulttuuria pelillisyyden avulla, kun kirjanhahmot sisällytetään mukaan itsetehtyyn peliin! Aloituskassi lähetetään kaikkiin maakuntakirjastoihin loppuvuodesta 2016. Opasvihko julkaistaan molemmilla kotimaisilla kielillä myös verkossa Kirjastot.fi-sivulla.

Ohjelmoidaan yhdessä. Kuva: Arto Vikla
Ohjelmoidaan yhdessä. Kuva: Arto Wikla

Pulmaario on valtakunnallinen OKM:n tukema hanke. Pulmaario-pajatoiminnan päämääriä ovat mm. tuottaa positiivisia elämyksiä, tukea kansalaistaitoja, luoda kirjastoihin vakiintunut toimintamalli ja edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa luonnontieteellisen harrastuksen parissa.

Kirjoittaja työskentelee Pulmaario-hankkeen koordinaattorina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.