Lännen ja idän kohtaamisia IBBY:n lastenkirjallisuuskongressissa

Teresia Volotinen

IBBY:n 36. maailmankongressi järjestettiin 30.8.–1.9.2018 Ateenassa. Alun alkujaan kongressi oli tarkoitus pitää Istanbulissa, mutta Turkin levottomuuksien vuoksi se päätettiin siirtää idästä lännempään. Kongressin teema oli East meets West around children’s books and fairy tales.

Ateena oli IBBY:n kansainvälisen kongressin isäntäkaupunki myös 42 vuotta sitten, ja nytkin kaikki järjestelyt sujuivat hienosti, vaikka valmisteluaika oli normaalia lyhyempi. Kongressi järjestettiin upeassa Megaron-kongressipalatsissa, jossa oli suuren juhlasalin lisäksi tilavat ja viihtyisät kokoushuoneet kaikille tapaamisille osana Ateenan juhlavuotta 2018 Unescon maailman kirjallisuuspääkaupunkina.

Avajaisseremonioiden yhteydessä kuultiin mm. Homeroksen säkeitä, joita tulkitsivat sopraano Zafiro Hatzifotiou ja muusikko Panayiotis Stefos muinaisilla soittimilla säestäen.

Kongressiesitelmiä ja -esittelyjä

Ateenan lastenkirjallisuuskongressin ohjelmassa oli joukko pääpuhujia sekä erilaisia rinnakkaisia esittelyjä, joita oli koottu yleensä kolmeksi saman teeman alla olevaksi peräkkäiseksi esitykseksi. Sessioita johti puheenjohtaja, jonka tehtävänä oli huolehtia, että aikataulu pitää, ja kukin puhuja saa käyttää yhtä paljon aikaa esitykseensä. Kongressin jälkeen oli hätkähdyttävä havaita Agora-museossa, että jo muinaiset kreikkalaiset olivat kehittäneet mahtavan laitteen tähän tarkoitukseen, nimittäin vesikellon, jonka avulla valvottiin, ettei yksikään puhuja vienyt toisten puheaikaa!

Jo muinaiset kreikkalaiset säätelivät puheiden pituutta tällaisella laitteella.

Pääpuhujista mainittakoon Yhdysvaltain IBBY:n puheenjohtaja, Arizonan yliopiston professori Katry G. Short, joka puhui vaikuttavasti globaalin lastenkirjallisuuden vaaroista ja mahdollisuuksista. Hän uskoi puheessaan vahvasti IBBY:n perustajan Jella Lepmanin ajatukseen, että laadukas lastenkirjallisuus rakentaa siltoja maailman lasten välillä, mutta tunnisti myös lastenkirjallisuudessa esiintyviä haitallisia stereotypioita.

Myös kirjailijoiden esitykset olivat mieliinpainuvia, etenkin feministinä ja rauhanaktivistina tunnettu kanadalainen Deborah Ellis teki vaikutuksen voimaannuttavalla esityksellään ”Before they give the order”. Hän kertoi kohtaamiensa ihmisten tarinoita, joilla on ollut vahva vaikutus hänen kirjalliseen tuotantoonsa.

Kongressissa oli tuttuun tapaan myös ns. poster presentation -alue, jossa kunkin julisteen luona esiteltiin lyhyesti erilaisia lastenkirjallisuuteen tai lasten lukutaitoon liittyviä hankkeita.

Vaikuttavia näyttelyjä

Kongressirakennuksen juhlasalin aulaan oli pystytetty näyttelyalue, jossa esiteltiin vuoden 2018 Hans Christian Andersen -palkittu kirjailija Eiko Kadono (Japani) ja kuvittaja Igor Oleynikov (Venäjä). Heidän kunniakseen järjestettiin upea juhlapäivällinen Stavros Niarchos -säätiön kulttuurikeskuksessa.

IBBY:n Asahi Reading Promotion -palkinnon sai ranskalainen taktiilisia lastenkirjoja näkövammaisille tuottava järjestö Les Doigts Qui Rêvent. Sen perustaja Philippe Claudet piti palkintotilaisuudessa vaikuttavan puheen.

Myös kaikki IBBY:n kunnialistalle valitut teokset olivat näyttelyssä esillä, niiden joukossa Sanna Iston kirjoittama Maan alaiset (WSOY 2016) ja Annika Sandelinin Pinsamt och livsviktigt (Förlaget 2016), kuvittajaedustajana Laura Merzin Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions 2016) sekä käännössarjassa nyt jo edesmenneen Liisa Ryömän ruotsista suomeen kääntämä Ulf Starkin kirjoittama kirja Ennen näkymättömiä eläimiä (Teos 2016). Onnittelut IBBY Honour List 2018 -suomalaisedustajille, joille on luvassa Ateenasta tuodut kunniakirjat!

IBBY Honour List -kunniakirjojen juhlaseremonia

Megaronin aulaan pystytettyihin lahjoituksena saatuihin kirjahyllyihin oli koottu myös IBBY:n vuoden 2017 Outstanding Books for Young People with Disabilities -näyttely. Samoin esillä oli Silent Books – Final destination Lampedusa 2017 -valikoima, jossa Suomea edustaa käsiohjelman mukaan Antti Ollikaisen Flu two – jäätävä lentsu (Suuri Kurpitsa 2015), vaikkakaan kirjaa ei syystä tai toisesta näkynyt näyttelyhyllyssä. Valikoiman muut sanattomat kirjat eli vähän tai ei ollenkaan tekstiä sisältävät kuvakirjat ovat Alankomaista, Argentiinasta, Australiasta, Belgiasta, Brasiliasta, Englannista, Espanjasta, Italiasta, Japanista, Jordaniasta, Kanadasta, Ruotsista, Ranskasta, Saksasta, Sloveniasta, Tanskasta, Turkista, Unkarista ja Yhdysvalloista.

IBBY-perhe kokoontui

Usein käytävä- ja pöytäkeskustelut eri maiden kongressiedustajien kanssa ovat antoisia ja edistävät yhteisöllisyyttä. Kongressiin liittyy perinteiseen tapaan myös monenlaista kokoustamista. IBBY:n jäsenmaiden joka toinen vuosi pidettävä virallinen yleiskokous hyväksyy kaksivuotiskertomuksen ja tilinpäätöksen, sekä valitsee kansainvälisen hallituksen jäsenet. Minulla oli kunnia olla tässä kokouksessa IBBY Finlandin virallinen edustaja.

IBBY:n puheenjohtajaksi kaudeksi 2018–2020 valittiin Mingzhou Zhang (Kiina) ja Hans Christian Andersen -palkinnon juryn puheenjohtajaksi Junko Yokata (USA). Hallituksen muut jäsenet ovat Anastasia Arkhipova (Venäjä), Carole Bloch (Etelä-Afrikka), Hasmig Chahinian (Ranska), Zoreh Ghaeni (Iran), Sophe Hallam (Yhdistynyt kuningaskunta), Basarat Midhat Kazim (Pakistan), Shereen Kreidieh (Libanon), Ahmad Reza Ahmad Khairuddin (Malesia), Nora Lia Sormani (Argentiina) ja Sylvia Vardell (Yhdysvallat).

IBBY:n hallitus ryhmäkuvassa

Seuraava IBBY-kongressi, jonka teema on Great big world through children’s books, järjestetään Moskovassa 5.–7. 9. 2020. Sitä seuraava kongressi, joka järjestetään Malesiassa vuonna 2022, on ilmoittanut teemakseen The Power of Stories.

Kongressissa järjestettiin IBBY Open Forum, joskin aikataulullisesti hieman hankalaan aikaan ennen H. C. Andersen -gaalaillallista, jonka vuoksi osallistuin siihen vain osan aikaa. Esitin demokratiaan vedoten, että kukin IBBY-jäsenmaa saa erikseen hyväksyä kattojärjestön sinänsä hyväksyttävän oloiset tavoitteet eikä niin, että satunnaiset paikallaolijat päättävät niistä. Muutkin edustajat kannattivat esitystäni.

Onnistuin IBBY Finlandin Bookbird-yhteyshenkilönä osallistumaan myös lehden avustajien kokoukseen, vaikka sen ajankohta oli jäänyt ilmoittamatta etukäteen. Lehteen toivottiin sekä akateemisia artikkeleita että lastenkirjallisuustoimintaan liittyviä kirjoituksia. Myös kirjailijoiden, kuvittajien tai kääntäjien haastatteluja toivottiin. Lisäksi Bookbirdiin voi lähettää ns. ”postikortteja” tai ”kirjeitä” lastenkirjallisuudesta.

Pohjoismaisten IBBY-edustajien kokoontuminen järjestyi myös melko spontaanisti. Sovimme kiinteämmästä yhteistyöstä, ja Tanskan edustajat ottivatkin asiakseen elvyttää vuorotellen järjestettävää Nordisk Möte -perinnettä. Minun ehdotuksestani päätettiin perustaa tiedonkulun parantamiseksi myös pohjoismaisten IBBY-jaostojen yhteinen Facebook-ryhmä.

Nykyisyyden ja menneisyyden kohtaamisia

Kongressijulisteessa näkyi kaksi kreikkalaista kirjainta, jotka tarkoittavat idän ja lännen lyhennettä. Yhtä lailla tapahtumassa kohtasivat kaikki ilmansuunnat, kuten aina aiemminkin, sillä kansainvälinen yhteishenki tuntui vahvana. Kongressi huipentui IBBY-perheenjäsenten yhteiseen kansantanssiin, johon kaikki halukkaat menivät mukaan. Iloiset kiitokset Kreikan IBBY:lle vieraanvaraisuudesta ja hienosti järjestetystä kongressista.

Ehdin tällä matkalla tutustua vain harvoihin Ateenan nähtävyyksiin, joista ykkössijalla oli Akropolis-kukkula. Tiesin myös, että vehreässä kaupunginpuistossa on suloinen pieni lastenkirjasto, mutta se ei ollut joka päivä auki, joten näin tuon viehättävän pikku rakennuksen vain ulkoapäin.

Idyllinen lastenkirjasto, keidas keskellä kaupunginpuistoa

Kun kongressin jälkeisenä päivänä tutustuin myös muinaiseen Ateenan agoraan, en voinut välttyä ajatukselta, että tuo niin idän ja lännen kuin etelän ja pohjoisenkin yhdistävä tanssiva IBBY-kongressi tarjosi tämän nykyajan agoran myötä samalla myös antoisan aikamatkan Homeroksen runouteen, kreikkalaiseen mytologiaan sekä menneisyyteen demokratian syntysijoille filosofien ja puheenpitäjien perinteeseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.