Löytöretkiä lasten ja nuorten luontoaiheisiin tietokirjoihin

Teresia Volotinen

Sanotaan, että monet nykyihmiset ovat etääntyneet luonnosta ja kasvaneet kiinni kulutusyhteiskuntaan. Jos haluamme edistää vaihtoehtoisia elämäntapoja ja arvoja, on tärkeää tarjota luontoelämyksien rinnalla myös taitoja luonnossa liikkumiseen ja kiehtovasti kirjoitettua tietoa luonnosta.

Kuva: Sara Pietilä
Kuva: Sara Pietilä

Oma kiinnostukseni luonnossa liikkumiseen on perua monista asioista, mutta eniten vaikuttivat isoisän kanssa tehdyt metsäretket. Liityin myös partioon, jossa liikuttiin paljon luonnossa ja opeteltiin yhdessä monenlaisia retkeilyyn liittyviä taitoja. Kouluopetus puolestaan antoi pohjaa tietopuolen kartuttamiseen ja etenkin kasvien lajintuntemukseen. Minusta oli erityisen mukavaa kesäpuuhaa koota kasveja, prässätä ja sommitella oma kasvio ja tunnistaa ja opetella kasvien suomalaiset ja latinankielisetkin nimet Värikuvakasviosta. Lintujen lajintunnistustaitoni on puolestaan peräisin lasten pelikorteista sekä Linnut värikuvina -kirjasta.

Lähtökohtaisesti on edelleen tärkeää, että aikuiset ja lapset liikkuvat luonnossa ja löytävät yhdessä elämyksiä sekä saavat tietoa niin perinteisistä kuin sähköisistä tietolähteistä. Aikuiset voivat monella tapaa tutustuttaa lapset ja nuoret luontoon. Kiinnostus kasvaa siis kokemusten ja syventävän tiedon kautta. Kävin muutamassa kirjastossa tekemässä sattumanvaraisia havaintoja siitä, millaisia luontokirjoja lasten- ja nuortenkirjojen tietokirjahyllyistä löytyy. Luontokirjoja on monenlaisia, on oppaita, tietokirjoja ja vaikka mitä! Mukavaa on huomata, että kirjastojen hyllyissä on laaja valikoima myös vuosien takaista luontokirjallisuutta. Tässä katsauksessa ei ole mukana yhtään uutuuskirjaa.

Eläimet ja satuhahmot luonto-oppaina

Kesämökkini lähikirjastosta löysin Eeva-Liisa Ryhäsen kirjoittaman ja Anni Mikolan kuvittaman kirjan Me selkärankaiset – Nisäkkäät (Lasten Keskus 2012), jota itsekin olen käyttänyt koulussa järjestämissäni luontokirja-aiheisissa kirjamaistiaisissa. Oppilaat saavat tutustua kirjaan vain kahden minuutin ajan, ja antaa sitten tuomaripisteitä kirjan kiinnostavuudesta ja luettavuudesta. Kirjan erikoisuutena on, että siinä on oppaina siili ja kärppä, jotka kertovat kirjan lukijalle erikoisia tietoja tai tekevät kysymyksiä. Oikeat vastaukset saa tietää kääntämällä kirjan ylösalaisin.

Samojen tekijöiden Me selkärangattomat (Lasten Keskus 2011) on koulukirjaston hyllyssä. Se herätti järjestämissäni kirjamaistiaisissa monenlaisia ajatuksia. Ekaluokkalainen luonnosta kiinnostunut poika kommentoi kirjaa näin:

Suurennettu hirvikärpänen oli hassu. Etsin etanasta tietoa, koska olen tehnyt etanalla kokeita luonnossa. Se on siksi hidas kun sen kilpikuori hidastaa. Joskus ne jättää sen kuoren ja silmät menee hassusti ylös ja alas.

Suurin osa oppilaista perusteli hyviä pisteitään tämän toisluokkalaisen pojan tapaan: ”Tykkään ötököistä”. Kolmasluokkalaiset tytöt puolestaan kommentoivat näin: ”Yök, mitä kuvia, mutta perhosten nimet olivat kivoja!” tai ”Ällöttäviä kuvia, muu oli selkeää ja mukavaa!” Viidesluokkalainen oppilas arvioi kirjaa näin:

Minun mielestäni kirja on selkeä, oppimisen kannalta hyvä kirja. Voit tunnistaa retkellä hyönteisiä. Voit lukea lapselle retkellä.

Etenkään lasten luontokirjojen tyyli ei aina ole tietokirjallisuudelle ominaisesti puhtaasti tieteellistä, vaan faktaan liittyy myös fiktiivistä ainesta, kuten edellä mainitut Me selkärankaiset -teoksen opettajan roolin saaneet kärppä ja siili. Mökkikunnan kirjaston hyllyssä oleva Suvi Vehmasen kirjoittama ja Laila Nevakiven kuvittama Miksi leppäkertulla on pilkut? Lapsi kysyy luonnosta (Minerva Kustannus 2008) on kirja, jonka kertojana puolestaan on yllättäen vaivaishiiri Hillevi, joka tahtoo tietää kaiken. Hiirilapsi etsii vastauksia monenlaisiin kiinnostaviin luontoaiheisiin kysymyksiin: Miksi linnut munivat munia? Miksi leppäkertulla on pilkut? Miten kala hengittää? Miksi nokkonen polttaa? Miten perhonen syntyy? Miksi ukkonen jyrisee? Miten sateenkaari syntyy? Miksi oravalla on pörheä häntä? Miksi jänis on talvella valkoinen? Vaikka sisältö vähän poikkeaakin siitä, mitä otsikko antaisi ymmärtää, teos on tiedon etsimistä ja löytämistä hauskalla tavalla tukeva ja tyylikkäästi kuvitettu lasten luontokirja.

Tekijäkaksikko Vehmanen ja Nevakivi on julkaissut muitakin lasten faktaa ja fiktiota hauskalla tavalla yhdistäviä luontoaiheisia teoksia, muun muassa teokset Lapsen oma luontokirja (Minerva Kustannus 2007), Lapsen oma vesikirja (Minerva Kustannus 2009) ja Lapsen oma petokirja (Minerva Kustannus 2010). Jälkimmäisessä satuhahmo Ylli-peikko perehdyttää lukijat suomalaiset suurpetojen, pikkupetojen ja petolintujen elämään. Kirjan lopussa on sisällysluettelon ja hakemiston lisäksi hauska suurpedon ruokalista ”Luontoäidin keittiöstä” sekä kuvia eri eläinten jäljistä ja jätöksistä.

Faktaa ja runsaasti karhuaiheista perinnetietoa ja fiktiota sisältyy Leena Laulajaisen kirjoittamaan ja Ulla Vaajakallion kuvittamaan mainioon helsinkiläislähikirjaston valikoimiin kuuluvaan teokseen Metsän mesikämmen. Lasten karhukirja (Lasten Keskus 2010). Laajan tietopuolen lisäksi kirjassa on upean kuvituksen rinnalla huikea valikoima karhuaiheisia runoja, lauluja ja satuja, ynnä muuta mielenkiintoista.

Kuriositeettina mainittakoon National Geographicin ja Rovion yhteistyönä alun perin julkaistu Mel Whiten kirjoittama Angry Birds. Ärhäkät linnut (Otava 2013), jonka suomennoksen on tehnyt Iiris Kalliola. Espoolaiskirjastosta löytynyt teos on oivallinen esimerkki siitä, miten peliteollisuuden rinnalla syntyy monenlaisia fanituotteita. Kirjassa esitellään hauskalla tavalla Angry Bids -pelien vihaisten lintuhahmojen luonnossa eläviä ärtyisiä, äreitä, kiukkuisia ja raivoisia kollegoja ympäri maailman. Ehkäpä siis pelimaailman kautta voi löytää tiensä luonnon ystäväksi!

Oulun yliopiston hyttysguruna tunnettu Juhani Itämies antaa kaikenikäisille huumorin höystämää tietoa hyönteisistä kirjoissaan Pistämätön hyttyskirja (F-kustannus 2007) ja Paarman puremaa. Tietoa ja tarinaa kesän pistäjistä (F-kustannus 2008). Nämä totta ja tarua sisältävät iloiset kirjat löytyivät espoolaiskirjaston lastenkirjaosaston luontokirjojen joukosta. Mukava lähestymistapa!

Helppolukuisuus edistää luonnontuntemusta

Lintujen tunnistamisen auttamiseksi on olemassa mainio tapa oppia tuntemaan lintuja niiden ääntelyn perusteella. Suuressa kauppakeskuksessa sijaitsevan kirjaston lastenosastolta löytyi Pertti Koskimiehen Lasten lintukirja. Laulava kirja (Kids.fi 2014), joka sisältää vähän tekstiä, paljon kuvia ja ennen muuta helpon tavan tutustua linnun ääneen nappia painamalla.

Koulukirjaston valikoimiin kuuluva Seija Samelan kirjoittama ja Juha Samelan valokuviin perustuva selkokirja Neljä vuodenaikaa (Pieni Karhu 2007) sai järjestämissäni kirjamaistiaisissa oppilailta erityistä kiitosta kuvituksestaan. ”Ihana. Paljon kivoja kuvia”, kehui viidesluokkalainen. ”Helppolukuinen, mutta täyttä asiaa. Superia!” tiivisti toinen. Kirjan kirjoittajat korostavat luonnon tutkimisen heuristista näkökulmaa, lähestymistapaa luonnonilmiöiden ihmettelystä.

Samojen tekijöiden Valon ja värien maailma (Pieni Karhu 2010) on sekin selkokirja, jonka tarkoituksena on herättää kiinnostusta ympäristön ja luonnon tutkimiseen. Kirjaa voi käyttää luonnontieteen perusopiskelun tukena. Kirja lähestyy ansiokkaasti arkipäivän tuttujen ilmiöiden kautta valojen ja värien ominaisuuksia. Kiitosta ansaitsevat teoksen ainutlaatuisen kauniit valokuvat sekä kirjoittajien kyky kiteyttää luonnontieteellinen teksti selkeästi avautuvaksi ja kiinnostavaksi. Tekijäkaksikolta on myös ilmestynyt selkokielinen Mennään metsään – tunnelmakuvia suomalaisesta metsästä (Pieni Karhu 2012). Selkeä teksti myötäilee Nuuksion ja Riisitunturin kansallispuistoissa kuvattua tunnelmallista kirjallista metsäretkeä. Teoksen avulla tulevat tutuiksi kaikki suomalaisen metsän elementit.

Ison espoolaiskirjaston lastenosaston hyllyssä oli Matti Leinosen kirjoittamista luontokirjoista Kesärannan lintuja (Kirjayhtymä 1997), Kesärannan kasveja (Kirjayhtymä 1997) ja Kesärannan ötököitä (Kirjayhtymä 1997) koottu selkokielinen versio Kesärannan elämää (Atena Kustannus 2003). Teoksen mukautus selkokielelle on Aino Ukkalan käsialaa ja upea mustavalkokuvitus Veli-Matti Väänäsen. Kaikenikäisille sopiva kirja perehdyttää selkeästi lintujen, kasvien ja hyönteisten elämään luonnossamme ja on edelleen ajankohtainen.

Retkelle luonnon helmaan!

Irja Nikkisen kirjoittama ja Jenni Lindforsin kuvittama Mennään metsään. Olli Omenatoukan luontoretket (Kirjapaja 2012) tarjoaa niin fiktiivistä tarinaa kuin monenlaista tietoa ja puuhaa lähiluonnossa liikkumisen tiimoilta. Kirjan päähenkilöinä ovat Saulus-poika sekä toukka. Luontoon ohjaavan tarinatekstin rinnalla kirjassa on faktapainotteisia tietonurkkia esimerkiksi jokamiehenoikeuksista ja kasvien ja eläinten tunnistamisesta. Teoksessa on myös luonnonsuojeluun kannustavia osioita. Suorituksen jälkeen olisi voinut värittää tähden. Kukaan ei ollut kuitenkaan tehnyt sitä kirjaston kirjaan!

Christel Rönnsin kuvittamasta sekä Markku Karpion ja Anne Petäisen kirjoittamasta koululaisten luonto-oppaasta Reppu selkään ja retkelle! (Otava 2002) voi seurata mukavalla tavalla Emman ja Elmerin retkeilytaitoja ja luonnontuntemusta ja oppia itsekin paljon uutta. Koulukirjaston valikoimiin kuuluva kirja tutustuttaa virikkeellisesti aloittelevan luontoharrastajan luonnon ja retkeilyn tärkeisiin perusasioihin. Kiva kierreselkäinen kirja on helppo ottaa mukaan luokan kanssa luontoon!

Oma suosikkini on kuitenkin koulukirjaston hyllystä nappaamani Sami Malilan kirjoittama ja Tove Janssonin muumikuvituksiin pohjautuva Muumipeikon luontoretki (WSOY 2000). Tässä kirjassa toteutuu positiivisella tavalla muumibuumin hyödyntäminen ja kannustaminen luonnossa liikkumiseen. On perehdytystä retkeilyyn ja leirielämään, luontotietoutta, leikkiä, puuhia ja kokonainen retkikeittokirjaosiokin. Janssonin nostalgisten kuvien lisäksi kirjassa on tietenkin myös runsaasti muumikirjoista tuttuja sitaatteja, jotka kertovat syvällisesti mistä retkielämässä on pohjimmiltaan kyse. Juuri ne sykähdyttävät!

Lasse J. Laineen Suomen luonto. Tunnistusopas (Otava 2013) syventää luontoon tutustumista eri elinympäristöissä. Kirjan tekijän mukaan teoksen pontimena on ollut herättää meissä kaikissa uinuva luontoihminen. Luonnossa tapahtuvat asiat on kiinnostavalla tavalla koottu Juha Laaksosen ja Minna Pyykön kirjaan nimeltä Ihmeitä Suomen luonnossa (Gummerus 2003). Teoksessa on kauniita valokuvia ja vuodenaikojen mukaan eteneviä mielenkiintoisia tietoja. Nuoremmille lapsille suunnattu Markus Hotakaisen ja Martti Lintusen Lasten retkiopas (Docendo 2012) etenee myös vuodenajoittain.

Suomen lasten luontokirja. Kuva: Jutta Setälä
Suomen lasten luontokirja. Kuva: Jutta Setälä

Suomen lasten luontokirja (Otava 2010) on tunnetun ornitologin ja lintuoppaiden kirjoittajan Lasse J. Laineen sekä tietokirjailija Iiris Kalliolan isokokoinen, runsaasti kuvitettu ja mukaansatempaava tietoteos, jossa tutustutaan Suomen luontoon monesta eri näkökulmasta. Teoksen kuvien ja tekstin sekaan on myös siroteltu paljon mielenkiintoisia faktaruutuja ja tietoympyröitä, jotka on toteutettu hauskasti. Ne ovat kuin pieniä vihkosta repäistyjä muistilappuja tai punaisia leimoja, jotka tarjoavat lukijoilleen hyviä ahaa-elämyksiä. Kirjantekijöiden tietämys ja tuntemus kiteytyy hienosti teoksen esipuheessa: mitä enemmän luontoon tutustuu, sitä paremmin siihen kiintyy ja sitä päättäväisemmin sitä haluaa suojella ja vaalia. Suomen lasten luontokirja tarjoaa lapsille ja nuorille innostusta luontoasioihin, runsaasti helposti omaksuttavaa ja kiintoisaa faktatietoa sekä avaa uusia ulottuvuuksia luontomme monimuotoisuuden ymmärtämiseen.

On mukavaa havaita, miten monenlaisia lapsille ja nuorille suunnattuja luontokirjoja on olemassa. Tietoinen aikeeni oli valita esittelyyn muita kuin uutuuksia – muistuttamaan kestävän kehityksen hengessä hyvistä, vähän vanhemmistakin lasten ja nuorten luontokirjoista. Tähän katsaukseen on päässyt mukaan vain pieni joukko kirjastojen laajasta valikoimasta. Näitä kirjoja lukiessa opin itsekin monta uutta asiaa luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. Iloisia löytöretkiä luontokirjojen pariin!

Kirjallisuus

 • Hotakainen, Markus & Lintunen, Martti: Lasten retkiopas. Docendo 2012.
 • Itämies, Juhani: Pistämätön hyttyskirja. F-kustannus 2007.
 • Itämies, Juhani: Paarman puremaa. Tietoa ja tarinaa kesän pistäjistä. F-kustannus 2008.
 • Karpio, Markku & Petäinen, Anne: Reppu selkään ja retkelle! Otava 2002.
 • Koskimies, Pertti: Lasten lintukirja. Laulava kirja. Kids.fi 2014.
 • Laakso, Juha & Pyykkö, Minna: Ihmeitä Suomen luonnossa. Gummerus 2003.
 • Laine, Lasse J. & Kalliola, Iiris: Suomen lasten luontokirja. Otava 2010.
 • Laine, Lasse J.: Suomen luonto. Tunnistusopas. Otava 2013.
 • Laulajainen, Leena: Metsän mesikämmen. Lasten karhukirja. Lasten Keskus 2010.
 • Leinonen, Matti: Kesärannan lintuja. Kirjayhtymä 1997.
 • Leinonen, Matti: Kesärannan kasveja. Kirjayhtymä 1997.
 • Leinonen, Matti: Kesärannan ötököitä. Kirjayhtymä 1997.
 • Leinonen, Matti: Kesärannan elämää. Selkokielinen mukautus Aino Ukkala. Atena Kustannus 2003.
 • Malila, Sami: Muumipeikon luontoretki. WSOY 2000.
 • Nikkanen, Irja: Mennään metsään. Olli Omenatoukan luontoretket. Kirjapaja 2012
 • Salmela, Seija: Neljä vuodenaikaa. Pieni Karhu 2007.
 • Salmela, Seija: Valon ja värien maailma. Pieni Karhu 2010.
 • Salmela, Seija: Mennään metsään – tunnelmakuvia suomalaisesta metsästä. Pieni Karhu 2010.
 • Ryhänen, Eeva-Liisa: Me selkärangattomat. Lasten Keskus 2011.
 • Ryhänen, Eeva-Liisa: Me selkärankaiset – Nisäkkäät. Lasten Keskus 2012.
 • Vehmanen, Suvi: Lapsen oma luontokirja. Minerva Kustannus 2007.
 • Vehmanen, Suvi: Miksi leppäkertulla on pilkut? Lapsi kysyy luonnosta. Minerva Kustannus 2008.
 • Vehmanen, Suvi: Lapsen oma vesikirja. Minerva Kustannus 2009.
 • Vehmanen, Suvi: Lapsen oma petokirja Minerva Kustannus 2010.
 • White, Mel: Angry Birds. Ärhäkät linnut. Otava 2013.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.