Lukijalle 15.1.2017

Vuodenvaihteessa moni luo katsauksen menneeseen vuoteen ja sen tähtihetkiin. Vuonna 2016 käynnistimme yhdistyksen 60-vuotisjuhlavuoden suunnittelun. Oli ilo huomata, kuinka se kokosi yhteen innokkaan joukon pitkän linjan IBBY-aktiiveja.

wp_20160913_19_30_12_pro
Yhdistyksen 60-vuotisjuhlavuoden suunnittelua Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä. Kuva: Myry Voipio

Vuonna 2017 julkaisemme juhlavuoden kunniaksi yhdistyksen jäsenten ja yhteistyökumppanien muistoja 60 vuoden ajalta. IBBY Finland on perustettu vuonna 1957 nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto – Finska Ungdomsboksrådet. 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttely luo mikrohistoriallisen katseen yhdistyksen historiaan jäsenten ja yhteistyökumppanien muistojen kautta.

Muistatko ensimmäisen Anni Swan -mitalistin? Millaisia kuvituksia Bratislavan kansainvälisessä kuvitusbiennaalissa on vuosien mittaan ollut? Entä millainen mahtoikaan olla Virikkeitä-lehti 1970-luvulla? Virtuaalinäyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yksityisiin arkistoihin ja kuulla toiminnassa mukana olleiden omia muistoja.

Muistot ilmestyvät järjestön nettisivulle viikoittain. Ensimmäinen muistokin on jo julkaistu: se on yhdistyksen perustajajäsenen, Tove Janssonin kirjoittama tervehdys vuodelta 1987. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille? Kuka tahansa voi osallistua virtuaalinäyttelyn rakentamiseen. Voit lähettää oman kirjallisen tai kuvallisen muistosi meille osoitteeseen virikkeita(a)gmail.com.

Suuri kiitos vuodesta 2016 kuuluu yhdistyksen aktiiviselle ja omistautuneelle hallitukselle! Erityiskiitos Myry Voipiolle ja Suvi Oksaselle ensimmäisen avoimesti verkossa julkaistun englanninkielisen Finnish Children´s and Youth Books XV -numeron kääntämisestä ja toimittamisesta. Mittava numero kokoaa yhteen kotimaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta parin viime vuoden ajalta, ja se on suunnattu erityisesti kansainväliselle yleisölle. Numero on kerännyt verkkolehdessä ennätysmäärän lukijoita. Kävijöitä on ollut runsaasti eri puolilta maailmaa, eniten mm. Yhdysvalloista, Saksasta, Iso-Britanniasta ja muista Pohjoismaista. Numero on kiinnostanut jopa Intiassa, Brasiliassa, Japanissa, Taiwanissa ja Australiassa.

Tämän Virikkeiden numeron 4/2016 teemana on monipuolinen lastenkirjastotyö. Kirjastoalan ammattilaiset ovat aktiivisesti mukana IBBY Finlandin toiminnassa, ja tämän numeron ovat toimittaneet yhdistyksen hallituksen jäsenet Espoon Entressen kirjaston aluelastenkirjastonhoitaja Pirkko Ilmanen, Kotkan kirjaston nuortenosastonjohtaja Markku Kesti ja Herolan kolmoiskirjaston kirjastonhoitaja Emilia Kämäräinen.

Numerossa esitellään useita kiinnostavia hankkeita, joissa kirjastot ovat mukana. Koordinaattori Pia Terrihauta kertoo artikkelissaan Pulmaario-hankkeesta, jonka tavoitteena on murtaa lasten ja nuorten ennakkoasenteita matematiikkaa kohtaan. Hankkeessa kehitettiin 9-13-vuotiaille lapsille toiminnallisia ja elämyksellisiä työpajoja, jotka tukevat matematiikan ja informaatioteknologian taitojen oppimista. Mari Luolamaa taas kertoo esikoululaisille suunnatusta Aparaattisaari-mediakasvatuspelistä ja siihen liittyvistä tarinallisista toimintatuokioista. Cecilia Eriksson kirjoittaa lastentarhanopettajille suunnatusta Bokbubbel-projektista, jonka avulla kirjastot halusivat kannustaa päiväkotihenkilökuntaa ja vanhempia huomioimaan ääneen lukemisen, lukuhetken ja laadukkaan lastenkirjallisuuden tärkeyden. Artikkeli on julkaistu sekä ruotsiksi että suomenkielisenä tiivistelmänä.

Elina Järvelä kirjoittaa kulttuurikasvatussuunnitelmista ja Kulttuurivoltti-hankkeesta, jonka tavoitteena on tukea suunnitelmien laadintaa ja lisätä niiden määrää Suomessa. Kulttuurikasvatusuunnitelmat tekevät kunnan kulttuurikasvatuksesta tasa-arvoisempaa ja monipuolisempaa ja lisäävät paikallista yhteistyötä. Kirjastot ovat yleensä aktiivisesti mukana kulttuurikasvatussuunnitelmien laadinnassa ja toteutuksessa.

Pirkko Ilmanen kirjoittaa artikkeleissaan ”Moniaistinen lastenkirjastotyö herättää henkiin vaikka lohikäärmeet” ja ”Velhojen suuri joukkoilmiintyminen” kahdesta elämyksellisestä lapsille suunnatusta tapahtumasta Entressen kirjastossa Espoossa.  Vuonna 2014 ”Toven matkassa” -näyttelyn ympärille loihdittiin alakoululaisille mielikuvituksellisia työpajoja. Helmikuussa 2016 vietettiin kansainvälistä Harry Potter -iltaa. Molemmista artikkeleista voi poimia mielikuvituksellisia ideoita toteutettavaksi myös muualla. Myös Inari Koskimiehen artikkeli ”Sukkia ja supikoiria – eli miksi minä teen lastenkirjastotyötä?” on täynnä hauskoja lastenkirjastossa toteutettuja ideoita.

Kirjastonhoitaja ja kirjavinkkari Reetta Saine etsii artikkelissaan ”Tyhjiä silmäkuoppia ja kadonneita pupuja – mitä Roald Dahlin jälkeen?” Dahlin manttelinperijöitä. Hän on kerännyt listan ”dahlmaisia” kirjoja ja yllättyi itsekin niin niiden määrästä kuin erilaisuudestakin.

M@ilaillaan-palstalla kirjailija Kirsti Kuronen muistelee elokuista Uuden-Seelannin matkaansa. IBBY Finland valitsi hänen teoksensa Paha puuska IBBY:n kunnialistalle 2016. Kuronen matkasi maailmanlaajuisen International Board on Books for Young People -organisaation kansainväliseen kongressiin vastaanottamaan Honour List -diplomia. Seuraava kongressi järjestetään muuten Istanbulissa elokuussa 2018. Aarrearkku-palstalla Markku Keski kirjoittaa kirjasta, jonka hän kuvailee olevan osa hänen henkilöhistoriaansa.

Vuoden 2017 kynnyksellä lainaan vielä lopuksi kirjailija Salla Simukkaa, joka kirjoittaa kolumnissaan ”Ylpeä optimisti” lasten- ja nuortenkirjallisuuden arvosteluksesta:

Jospa tänä vuonna vihdoin herättäisiin olemaan ylpeitä? Jospa tänä vuonna vihdoin lasten- ja nuortenkirjoja arvioitaisiin lehdissä yhtä paljon ja yhtä pitkästi kuin aikuistenkirjoja? Jospa tänä vuonna yhdeltäkään lasten- ja nuortenkirjailijalta ei kysyttäisi: ”Milloin aiot kirjoittaa aikuisille?” – – Jospa tänä vuonna kirjallisuudentutkimuksessa nähtäisiin aivan yhtä arvokkaana myös lasten- ja nuortenkirjoihin kohdistuva tutkimus?

Sekä suomalaisesta lastenkirjastotyöstä että lasten- ja nuortenkirjallisuudesta voi ja kannattaa olla ylpeä. Siispä toivotan teille kaikille antoisia lukuhetkiä ja upeaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta 2017!

Jutta Setälä
päätoimittaja, jutta.setala(a)gmail.com

P.S. Lasten- ja nuortenkirjojen arvioita ilmestyy edelleen joka viikko kotisivujen osiossa Arvostelut. Vuoden 2016 aikana julkaisimme yhteensä 64 arvioita, joista 19 julkaistiin englanniksi ja loput suomeksi. Seuraamalla meitä Facebookissa, saat tiedon kun uusi arvio julkaistaan.

ibby_palluroita

Virikkeitä 4/2016 sisällys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.